Çakmak Dolması Eskişehir
Malzemeler:
6 kemer patlıcanı
500g kıyma
2 çorba kaşığı ince bulgur
1 orta boy soğan
2 domates
3 diş sarımsak
1,5 su bardağı yoğurt
tuz, karabiber
Yapılışı:
Patlıcanların iki ucunu keserek atın ve dört santimlik dilimler halinde doğrayın.
Her bir parçayı koparmadan ikiye yarın. Acısını atması için üzerlerine uz ve biraz su serpin, bie süzgeçe koyarak 15 dakika bekletin. Daha sonra yıkayın ve süzün.
Soğan ve domatesi rendeleyin. Bir kapta kıyma, bulgur, soğan, rendelenmiş domatesin yarısı, tuz ve karabiberi karıştırarak dolma içini hazırlayın.
Bu içi patlıcanların boşluklarına sıkıştırarak doldurun.
Dolmaları tek sıra halinde bir tencereye dizin. Üzerilerine kalan rendelenmiş domatesi yayın. Yarılarına kadar su koyun. Bir taşım kaynatarak ateşi kısın. Kapağını kapayın, yaklaşık 30-35 dakika pişirmeye bırakın.
Sarımsakları dövün, çırparak yoğurtla karıştırın.
Dolmaları, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
Afiyet olsun.