Çerkez mantısı patatesle yapılan bir mantıdır. Mantıyı kıyma, peynir gibi malzemeler dışında, patates ile de yapmanızı tavsiye ederiz. Bunu Çerkezler yaptığından bu isimle anılmıştır. Ama Haluj, hıngel gibi isimlerle de anılan bir yemektir. Genel olarak mantılar aynı şekilde hazırlanan hamurla hazırlanmış olsalar da, farklı şekillerde ve büyüklüklerde yapılıyor. Bu mantımızda biraz büyük şekilde hazırlanıyor. Elbette mantıların olmazsa, olmazı olan sarımsaklı ve yoğurtlu sos ile tereyağlı kırmızıbiberle hazırlanan salçalı sostur. Bu mantıyı hazırladıktan sonra, ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Çok küçük hazırlanmadığından, yapımı için fazla zorlanmayacaksınız. Hemen pişirmeyeceksiniz, biraz unlayıp, mantıları buzdolabında bekletebilirsiniz. Şimdi birlikte mantımızın yapımına başlayalım. Çerkez mantısı tarifi malzemeleri Hamur için malzemeler 4 su bardağı elenmiş un 1 bardak su 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı tuz İç malzemeleri 5 adet orta boy patates 1 adet büyük boy soğan 2 diş sarımsak Arzunuza göre karabiber, kişniş, kırmızı pul biber ve tuz Sızma zeytinyağı Yarım demet maydanoz Sos malzemeleri 2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 1 tatlı kaşığı domates salçası 2 diş sarımsak 250 gram yoğurt Tuz Çerkez mantısının yapımı Mantının hamurunu hazırlamaya başlamadan, patateslerimizin kabuklarını soyalım. Ardından küçük küpler şeklinde doğrayalım. Böyle yaptığımızda patatesler kolay haşlanacak ve püre yapmak için uğraşmak zorunda kalmayacağız. Patatesler ocakta haşlanırken, bizde mantının hamurunu hazırlamaya başlayalım. Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine elenmiş un, su, sıvı yağ ve tuzu koyup, hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Hamuru hazırlarken içine koyacağımız tuz, hamurun dağılmamasına yardımcı oluyor. Yoğurduğunuz hamurun fazla yumuşak olmaması gerekiyor. Poğaça hamurundan biraz daha sert olmalı. Yoğurma bittikten sonra, hamurun kendine gelmesi için, bir kenarda en az 20 dakika dinlenmesi gerekiyor. Bu arada bizde sarımsakları ve soğanı ince bir şekilde yemeklik doğrayalım. Tavanın içerisine sızma zeytinyağını, soğan ve sarımsağı koyup, ocakta kavurmaya başlayalım. Soğanlar şeffaf bir görünüm alana kadar kavurarak, baharatları ilave edelim. Haşlanmış olan patatesleri üzerine ilave edip, biraz daha kavurarak ocağın altını kapatalım. Şimdi dinlenen hamuru parçalara ayırıp, açmaya başlayın. Bir çay bardağını ölçü olarak kullanıp, bununla açtığınız hamurdan bastırarak yuvarlak parçalar kesin. Parçalara patatesli harçtan koyun. Sonra ağızlarını karşılıklı olarak ikiye kapatıp hazırlayın. Geniş bir tencerede su kaynatın. Kaynayan suyun içine mantıları fazla doldurmadan atarak pişirmeye başlayalım. Mantıların 10 dakika pişmeleri yeterli olacaktır. Zaten pişince suyun üzerine çıkan mantıları bir kevgirle alabilirsiniz. Yalnız bu sırada fazla karıştırmayın. Çünkü mantılarınız parçalanabilir. Mantılar pişerken taşabileceği için tencerenin kapağını da kapatmayın. Pişen mantıları servis tabağına alarak, bir kâsede hazırladığınız yoğurt, sarımsak ve tuz karışımını mantıların üstüne dökün. Bir tavada tereyağını eritin. İçine domates salçasını koyarak biraz kavurun ve kırmızı toz biberini ilave edin. Bu sosu üstüne yoğurt döktüğünüz mantınızın üzerine gezdirin. Çerkez mantısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.