PROSTAT BÜYÜMESİ BPH orta yaş üzerindeki erkekleri en sık etkileyen hastalıklardan birisidir.Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Hastaların yaklaşık %20’sinde cerrahi girişim gerekir,%80’inde ise izlem ve ilaç tedavileri önerilir Being Prostat Hiperplazisi(BPH)
BPH orta yaş üzerindeki erkekleri en sık etkileyen hastalıklardan birisidir.Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Hastaların yaklaşık %20’sinde cerrahi girişim gerekir,%80’inde ise izlem ve ilaç tedavileri önerilir.
BPH semptomları sık idrara gitme,geceleri idrar yapma, mesaneyi tam boşaltamama gibi hayat kalitesinde düşüşe yol açan,yavaş bir ilerleme gösteren şikayetlerdir.Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun etkisi ile büyüyen prostat,içinden geçen idrar yolu kısmında daralma yaparak kesik kesik işeme ve idrar akımında zayıflamaya sebep olur.
Semptomlar
BPH’da alt üriner sistem semptomları olarak adlandırılan bir grup şikayet ortaya çıkar.
Zayıf idrar akımı
Kesintili idrar yapma
Zorlu idrar yapma
İşeme süresinin uzaması
Mesaneyi boşaltma güçlüğü
İdrar yapma isteği
Sık idrara gitme
Geceleri idrara kalkma
İdrar kaçırma
Değerlendirme
Hastanın yakınmaları IPSS (Uluslararası Prostat Semptom Skoru)ile değerlendirilir.Parmakla prostat muayenesi, kanda PSA(Prostat Spesifik Antijen)tayini ve idrar tahlili yapılması gereken incelemelerdir.Parmakla prostat muayenesi ve PSA tayinleri kötü huylu prostat büyümelerinin ayırt edilmesi için ürologlara yardımcı olur.
Tedavi Seçenekleri
1)İZLEM:Şikayetleri yoğun olmayan ,PSA değeri normal ve prostat muayenesinde şüpheli bir durumu olmayan hastalar yıllık izlem protokolüne alınabilirler.
2)MEDİKAL TEDAVİ:Prostat ve mesane boynu civarındaki düz kasları gevşetip idrar akımını kolaylaştıran bir grup ilaç bulunmaktadır.4 haftalık bir tedavi ile hastaların %60‘ ında idrar akım hızlarında artış ve semptomlarda gerilemeye sebep olurlar.
Hormonal temele dayalı prostatta küçülmeyi hedefleyen tedavilerde sonuçlar 3 ile 6 ay gibi daha uzun sürelerde elde edilir ve hastaların 2/3 de prostat dokusunda %20-30 küçülme sağlanır.
3)CERRAHİ TEDAVİ:Prostat büyümesine bağlı komplikasyonları olan, ilaç tedavisine rağmen şikayetlerinde düzelme gözlenmeyenveya daha etkin bir tedavi yöntemini tercih eden hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi yöntemler arasında, tercih hastanın prostat büyükülğüne, genel durumuna, herhangi başka bir hastalığı olup olmamasına ve varsa bu hastalık için kullandığı ilaçlar ve benzeri birçok faktör değerlendirilerek yapılır. Verilen karara göre açık veya kapalı cerrahi prosedürlerden birisi uygulanır. Yüzde 90 hastada kapalı yöntemler uygulanabilir. Bu operasyonlar spinal, epidural veya genel anestezi ile uygulanabilirler. Yüzde 70-90 hastada yakınmalarda gerileme ve idrar akım hızında artış elde edilebilir.
OPR. DR. ARMAN ÇEKMEN-ÜROLOJİ UZMANI
almanhastanesi.com