PROSTAT TÜMÖRÜ
Prostat kanseri endüstrileşmiş ülkelerde kanserden ölüm sıralamasında 2. sıradadır.Yaşlanma ile sıklık artmaktadır. 50 yaş üstündeki otopsilerde %50 tesbit edilmiştir.Oluşturan sebebler açıklanmamış olmakla beraber genetik, hormonal, kimyasal ve diete bağlı sebebler üzerinde tartışılmaktadır.
Erken evre prostat kanseri semptomsuzdur.(belirti vermez) İleri safhada ise iyi huylu prostat büyümesi gibi şikayetler ortaya çıkar, ileri evre prostat tümörü hastalarda uzak organ tutulumu ile kendini gösterir. En çok kemik tutulumu yaparlar, kemik tutulumlarına öncelikle lomber vertebrada(bel omurlarında) rastlanır, ayrıca akciğer, aynı taraf komşu lenf nodülleri, beyin sık görülen yayılım alanlarıdır.
Hastalar uzak tutuluma bağlı gelişen yaygın kemik ağrısından ki bu genelde prostat kanserinin tek belirtisidir, akciğer tutulumlarına bağlı öksürük ve nefes darlığından yakınılabilir. Hastaların büyük bir kısmı bu ilerlemiş evre belirtileri ile hekime gelirler. Bunun dışında hastalığın tanımlanması prostat taraması yaygılaştıkça artan sayıda, erken tanı konulan tümörlerin saptanması ile olur.
Prostat tümörü tanısında rektal yol ile yapılan muayenede tahta gibi sert veya tektük sert nodüller ele gelebilir, prostat tümörü tarama tetkikleri ( PSA, f PSA, TRUS , endocoil MR) yapılıp şüpheli hastalarda TRUS sırasında biyopsi alınmaktadır.
PSA nın yükselmesi, akçiğer röntgeninde ve kemik sintigrafisinde tümörün uzak tutulumlarının olması izlenebilir.
Tedavide, uzak tutulumları olmayan iyi genel durumu olan hastalarda, erken evre tümörde radikal prostatektomi iyileştirici potansiyele sahip tedavi yöntemi olarak uygulanır, yapılan düzenli kontroller ile hayat kalitesi düşmeden yaşayabilir.
Genel durumu iyi olmayan hastalarda ise radyoterapi ile tedavi uygundur, uzak tutulumları veya lokal ileri evre hastaların tedavisinde hastalarda tıbbi tedaviler, androjenden yoksun bırakma veya blokaj uygulanır.
Uygun tedavi hemen hemen daima tümörün evresine bağlıdır ve bu nedenle ayrıntılı bir değerlendirme gerektirir. Hastanemizde ön koruma amaçlı muayene ile prostat tümörlerinin tedavi edilebilir erken dönemde tanısı sağlanmaktadır.
40 yaşına gelen her erkek prostat kontrolü nedeniyle mutlaka yılda l kez ürolog tarafından görülmeli ve tetkik edilmelidir. Özellikle ailesinde prostat kanseri olan kişilerde 40 yaşında rutin prostat kontrollerinin başlaması büyük önem taşımaktadır.
OPR. DR. ARMAN ÇEKMEN-ÜROLOJİ UZMANI almanhastanesi.com