tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Üroloji Hastalıkları ( Bevliye )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Üroloji Hastalıkları ( Bevliye ) Üroloji hastalıkları ( Bevliye ) tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Idrar Inkontinansı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1541

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 21.10.08, 20:56   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Idrar Inkontinansı

İDRAR İNKONTİNANSI
( İstemsiz idrar kaçırma, İdrar akışını kontrol edememe durumu)
Birçok tedavi seçeneği olan ve sık rastlanan bir durum İdrar inkontinansının fazla ya da az aktif bir mesane, fiziksel tıkanma, enfeksiyonlar ya da kafein ve bazı ilaçların yan etkileri gibi birçok nedeni vardır.



Kanser, diyabet, inme, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi daha ağır hastalıklar da inkontinansa neden olabilir. Bu durum erkeklerde, genişleyen prostatın ya da prostata ilişkin diğer sorunların göstergesi olabilir. Herhangi bir inkontinans sorunu söz konusuysa, daha önemli bir durumun belirtisi olabileceğinden, en kısa zamanda doktorunuza başvurun.Doktorunuzun yardımıyla inkontinansın nedenini ve uygun tedavi seçeneğini bulabilirsiniz.
İdrar inkontinansı yaşlandıkça daha da sık görülen yaygın bir durumdur. Kadınların %50' si en azından zaman zaman bu problemle karşılaşırlar ve bunların %5-10 ' u tedavi gerektirir.
Birçok kişi bu konuda gereksiz biçimde sessiz kalır. Doktora danışmaya ve istediği gibi gereken yardımı almaya utanır. Bazı kişiler bu durumun yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu olduğunu ve olası nedenlerinin ve tedavi seçeneklerinin bulunması yerine sonuçların ele alınacağını düşünür. Oysa, enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik kullanmak ya da idrar akışını kontrol eden kasları güçlendirecek egzersizleri öğrenmek gibi basit tedaviler söz konusu olabilir.
İDRAR İNKONTİNANSININ TİPLERİ:
Aynı kişide birden fazla tipte inkontinans bulunabilir.
Stres inkontinansı: En sık görülen tipidir ve Öksürme, hapşırma, gülme, ağır kaldırma ya da hızlı hareket etme sonucunda mesanede oluşan basıncın idrarı tutan mekanizmanın basıncını aşmasının neden olduğu inkontinans.Burada ya ürogenital fasya yetersizliği ( idrar torbasını yerinde tutan yapı ) yada kısmen sfinkter defektine ( idrarı tutan mekanizmada ) bağlı olarak inkontinans söz konusudur.
Acil idrar yapma gereksinimi: kişinin idrar yapma gereksiniminin farkında olması, ancak kontrol edemeyerek acil olarak tuvalete gitmek zorunda kalması. Yani şiddetli idrara çıkma hissi ile istemsiz işeme ortaya çıkmasıdır
Taşma inkontinansı: mesane tamamen dolu olduğunda (idrarı normal şekilde yapamama ya da bazı engeller nedeniyle) gerçekleşir ve az miktarda idrar kaçırılır.
TANI:
İdrar inkontinansına tanı konması kolaydır ve nedene bağlı olarak çoğunlukla tedavi edilebilir. Hasta ve ailesinin doktora karşı açık ve dürüst davranması önemlidir. İdrar yapma alışkanlığınıza ve inkontinansın ne zaman gerçekleştiğine ilişkin kayıt tutmak yardımcı olabilir.
Inkontinansın hangi sıklıkta olduğunu, ondan önceki aktivitenizi (ör. hızla ayağa kalkmak, gülmek, egzersiz yapmak), sızıntı miktarını (çok az ya da bir anda çok fazla) , sizi gece uyandırıp uyandırmadığını tanımlanır. Mümkün görülen nedene yönelik sorularımızı sorabiliriz. (Yaşa bağlı hormon eksikliği , doğumlar, uygulanmış küçük pelvis ameliyatları gibi)
Fizik muayenede iç genital organların yeri , sistosel (idrar torbası sarkması), rektosel (rectumun sarkması), sfinkter yetmezliği, rahimin ve nörojenik durum değerlendirilmesi yapılır,enkontinans tanısında kullanılan ürodinami idrar torbasındaki idrarın istemsiz kaçmasının derecesini değerlendiren bir tetkiktir. Üretrosistoskopların kullanımı mesanenin ve üretranın doğrudan görüntülenmesine olanak tanımaktadır.
TEDAVİ:
Etkili tedavinin seçimi, idrar inkontinansının nedeninin tanımlanmasına bağlıdır. Değerlendirme için en kısa zamanda doktora başvurmak çok önemlidir.
Konservatif tedavi düşük dereceli enkontinansta etkili olabilir, hatta kilo azaltılması bile başarıya ulaştırır, ürogenital fasya jimlastiği, ilaçla tedavide(alfa sempatomimetikler ve östrojen) etkili olabilir.
Operatif tedavide mesane boynu süspansiyonu ve suprapubik fiksasyon yöntemleri etkili olabilir.Ama özellikle günümüzde geliştirilmiş teknikler ve hazırlanmış olan özel bantlar ile yapılan müdahaleler ile işlem çok kısa sürmekte, işlem sonrası hasta sondasız doğal bir şekilde işeme kontrolü yapılarak ertesi gün taburcu edilmektedir yani minimal bir müdahale ile maksimim sonuçlar alınmaktadır ve tabiki hastalarımızın tamamen kuru kalması sağlanmaktadır.
OPR. DR. ARMAN ÇEKMEN-ÜROLOJİ UZMANI

İDRAR İNKONTİNANSI ( İstemsiz idrar kaçırma, İdrar akışını kontrol edememe durumu) ve ÜRODİNAMİ TESTİ
İdrar kaçırma başta kadınlar olmak üzere çok ciddi tıbbi ve sosyal sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. İdrar kaçırmada sebebe yönelik tanı yöntemlerinde altın standart test ürodinamidir. Ürodinami, idrar şikayeti olan herkese yapılmalıdır. İdrar kaçırma, sık idrar çıkma, tuvalete yetişememe, idrar rahat yapamama, idrar yaparken zorlanma, damla damla idrar yapma, idrarını hiç hissetmeme gibi durumlar da ürodinami tanı ve tedaviyi yönlendiricidir.
Ürodinami testinde mesane ( idrar torbası) doldurulurken, mesane içindeki, karın içindeki basınçların ölçülmesi, mesane kasılmalarını sağlayan sinirlere yönelik EMG ( elektormiyografik inceleme) yapılması ve işeme sırasında mesane kasılma basınçları ve elektriksel aktivitesinin incelenerek kaçırma veya yapamama durumlarının açıklamasıdır.
İşeme bozuklukları diye tanımlanan ,mesanenin içerisine gerekenden az idrar depolaması, mesane ve beyin arasında iletişim ile ilgili sorunlar ( beyin-omurilik hastalıkları), mesanenin duyarlılığının artması sonucunda mesanenin daha kapasitesine ulaşmadığı halde sıkışıklık hissini beyine yollaması, mesanenin yeterince boşalamaması sonucunda içeride idrar kalması ve bunlara bağlı sorunlar, mesanenin(sistosel) ve rahim organlarının sarkması, mesane kaslarının normalden fazla veya daha az kasılmaları, prostat veya idrar borusunun darlıkları gibi tıkanıklık yapan durumlar idrar kaçırma veya idrar yapamama gibi şikayetleri ortaya çıkarabilir. Buradaki en hassas nokta tüm bu bahsedilen durumların tedavilerinde neredeyse birbirlerine zıt tedavi yaklaşımlarının gerekli olduğudur. Bu sebeble, hangi nedenle idrar şikayetinin olduğunun anlaşılabilmesi büyük önem taşımaktadır.
Ürodinami anlık bilgisayar ölçümlerinin yapıldığı hasta için bir sıkıntı teşkil etmeyen ve verdiği bilgiler açısından kritik bir testtir.
Yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere her yaşta insana gayet güvenle uygulanabilen, ağrısız ve sancısız bir ölçümdür.
OPR. DR. ARMAN ÇEKMEN-ÜROLOJİ UZMANI

almanhastanesi.com
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
idrar, inkontinansi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:38 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2