Türkiye’nin En Meşhur Turşucuları
Turşu kavanozlarının kapaklarını açmanın şimdi tam sırasıdır. Haziran-temmuz aylarında taze taze alınan sebze ve meyvelerden kurulan turşu, yaklaşık bir, bir buçuk ay içinde olgunlaşır. Kışın kurufasulye, nohut ve patates yemekleriyle afiyetle yenir.
Hemen hemen her şeyin turşusu yapılabiliyor. Turşunun tarifi kolay da, iyisini tutturmak zor. Neyin turşusunu kuracaksanız sirke, tuz ve su ile karıştırıp, biraz da koruk suyu ekleyip, bir ay bekletiyorsunuz, o kadar. Biz de en iyisi, en lezzetlisi nerede yapılır diye merak edip araştırdık. İşte en meşhur turşucular:
FATİHHAN ÇUBUK TURŞULARI: Çubuklu Fatih Amcanın Çubuk Turşusunun asıl merkezi olan Yukarı Çavundur’daki imalathanesinde yapılıyor. Kendisi dükkan açmak yerine toptan turşu satışı yapmayı tercih etmiş . Fatihhan Turşularını Çubuk’ta çoğu markette bulmak mümkün . Özellikle 0 numara salatalık turşusu harika . Çubuk ovasından (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile turşuların hazırlanması, defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması Çubuk Turşusu diğer turşulardan farklı kılıyor.Ayrıca bu hazırlanış tarzı ile Çubuk Turşusu ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) oluyor. Fatih Amcanın turşularını yılın her mevsiminde Çubuk’taki marketlerden alabilirsiniz.
ASRİ TURŞUCU: Sırrı koruğunda ve suyunda saklı
1913 yılında kurulan Asri Turşucu'nun sahibi Vahdettin Çelikli. Turşucu 1938'e kadar Fatih'te, bu tarihten sonra ise bugün Cihangir'de bulunduğu dükkanda hizmet verdi. Dükkanda klasik lahana, salatalık, biber ve dolma turşularına ek olarak domates, pancar, fasulye, bamya, erik, havuç ve armut turşusu da satılıyor. Toplam 22 çeşit turşu bulmak mümkün. Çelikli ünlü turşusunun sırrının kullandıkları koruk ve Uludağ suyunda saklı olduğunu söylüyor. Ayrıca şalgam ve turşu suyu, közlenmiş yağ biberi ve sarma yaprağı da satıyorlar. Üretim Mudanya'daki tesislerde yapılıyor. Bir bardak karışık turşu 1 milyon lira. Her çeşit turşunun kilosu 4 milyon lira. Kalabalık aileler için 3 kiloluk petler var, fiyatı 9 milyon lira. Közlenmiş yağ biber 4, sarma yaprak 5 milyon lira. Asri Turşucu'nun ünlü müdavimleri arasında Fatma Girik, Türkan Şoray, Mustafa Alabora var. Haftanın her günü, 8.30-21.30 arası açık.
HASAN AMCA: Turşusu Çin'e kadar gidiyor
Tam 53 yıl önce Narlıdere'de Hasan Türksever'in açtığı turşucu dükkanı Hasan Amca adıyla ünlendi. Dükkan şimdi oğul İbrahim Türksever ve torun Tuna Türksever tarafından işletiliyor. Hasan Amca Turşuları Amerika'dan Almanya'ya, hatta Çin'e bile ulaşmış. 50 çeşit turşu var. Mısır, çam kozalağı, enginar, portakal, mandalina, şeftali, üzüm, vişne, yeni dünya, kayısı, kiraz gibi farklı çeşitler de bulunuyor. Bir yıllık üretimleri 150 ile 200 ton arasında. Turşuluk sebze ve malzeme İnegöl, Niğde ve Ulukışla'dan, meyve çeşitleri Narlıdere, Balçova'dan, üzüm Güzelbahçe ve Kavacık köyünden getiriliyor. Müdavimleri arasında İzmir milletvekilleri ve belediye başkanları bulunuyor.
PETEK TURŞULARI: 35 çeşit turşu var
Petek Turşuları, 1992 yılından bu yana Beyoğlu Balık Pazarı'nda hizmet veriyor. Kadir Arı ve üç kardeşi tarafından işletiliyor. Dükkanda toplam 35 çeşit turşu bulabilirsiniz. Fasulye, erik, acur, kelek, domates, pancar, sarmısak, bamya, muşmula, kızılcık, elma, ayva, kiraz, yumurta, kayısı, karnabahar, şeftali, armut, kırmızı lahana farklı çeşitler. Kadir Arı turşunun lezzetini kullandıkları üzüm sirkesine, limon, sarmısak ve tuza bağlıyor. Bütün çeşitlerin kilosu 5 milyon. Bardak turşu 1 milyon, turşu suyu 500 bin lira. Ünlü müdavimleri arasında Çetin Altan, Bülent Ersoy ve Şevket Altuğ var. Hafta içi ve cumartesileri 8.30-21.00 arası açık. Pazar günleri 11.00-21.00 arası hizmet veriyor.
AZERİ TURŞUCUSU: Kıbrıs'tan müşterisi var
Azeri Turşucusu, Türkiye'nin en eski turşu dükkanlarından. 1958 yılından beri Emek'te 4. Cadde üzerinde Ankaralılara turşu satıyor. Dükkanın işletmecilerinden Cemal Öz, turşuların lezzetinin ev yapımı olmasından kaynaklandığını söylüyor. Lezzet katması için turşuların içerisine özel olarak defne yaprağı, dereotu tohumları ve limon tuzu konuluyor. Ankara'nın her semtinden insanların turşu almak için kendilerine geldiğini aktaran Öz, Kıbrıslı müşterisinin bile olduğunu ve turşularını Kıbrıs'a ***ürdüğünü anlatıyor. Azeri Turşucusu'nun müdavimleri arasında MTA (Maden Tetkik Arama) çalışanları, ODTÜ dernekleri üyeleri, Atlı Spor Kulübü üyeleri ve oteller geliyor. Her gün 09.00-21.00 saatleri arasında açık.
HÜSMEN AĞA TURŞUCUSU: Kimyasal katkı yok
Hüsmen Ağa Turşucusu, Ankara'nın gözde turşucularından. 1966 yılından bu yana hizmet veren dükkanın kurucusu Burhan Dinçel. İşletmeci Kemal Sır, turşularını Çubuk'taki atölyelerinde, kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzelerden yaptıklarını belirtiyor. Kimyasal hiçbir katkı maddesi kullanmadan, tuz, sirke, limon, karabiber, defne yaprağı, dereotu ve sarmısak ile ev turşusu yapıyorlar. Çubuk turşusu adını verdikleri salatalık turşusu müşterilerin en çok tercih ettiği çeşit. Müşterileri arasında Erkan Yolaç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Eski Turizm Bakanı İlhan Evliyaoğlu ve Süleyman Demirel var. Her gün 07.00-20.00 arası açık.
VONALI CELAL: Yumurtanın bile turşusu var29 yıldır turşuculuk yapan Celal Öztürk'ün şöhreti yurtdışına kadar yayılmış. Ordu'nun Perşembe İlçesi, Vona Mevkii'nde oturan ve 'Vonalı Celal' lakabı ile anılan Celal Öztürk, ilk olarak 1974 yılında turşu yapmaya başladı. Yaptığı turşularda sadece tuz, biber, sarmısak ve erik kullanıyor. Turşularının en büyük özelliği kuru elle dokunulduğunda bozulması. Celal Bey, kardeşi Süleyman Öztürk ile birlikte deniz kenarında işlettiği lokantasında hem 120 çeşit turşu yapıyor hem de yaptığı turşuları bidonlarda sergiliyor. Yumurta turşusu bile var. Şehir dışından sipariş gelirse, APS ile gönderiyor. Bugüne kadar Avustralya'ya bile turşu göndermiş. Celal Öztürk, Anadolu'da adını duyduğu her bitkinin turşusunu yaptığını söylüyor. En iyi müşterileri, Karadeniz turuna çıkan turistler.
İÇENBİLİR HACI'NIN ŞALGAMI: Seyhan'da beş şubesi var1947'den beri Adana'da hizmet veriyor, 5 şubesi var. Turşuyu lezzetli kılan etkenlerin başında cam fanuslara kurulması ve serin yerde olgunlaşmaya (fermantasyon) bırakılması geliyor. Toros Şubesi Sorumlusu Tayfun Kana, serin yerde bekletilen turşunun olgunlaşmasının bir ayı bulduğunu, bundan ötürü uzun ömürlü olduğunu, yaz aylarına kadar bozulmadığını belirtiyor. Kana'ya göre bir turşuda olmazsa olmazlar şunlar: Tuz, limon, bulgur unu (fermantasyon için), sarmısak, nohut, asma yaprağı, az zeytinyağı, az şeker ve üzüm sirkesi. Turşulu şalgamın duble bardağı 1 milyon lira. Bir bardak şalgam ise 250 bin lira. Biber dolma, patlıcan dolma, kelek, süs biberi, tombul biber, cin biberi turşusunun kilosu 4 milyon, kornişon salatalık, havuç, yeşil domates, erik ve karışık turşu 3 milyon lira.
SOYDAN TURŞULARI: Ronaldo turşuyu buradan alıyorSoydan Turşuları 1935 yılında kurulmuş. Beşiktaş Çarşısı'ndaki dükkanın sahibi Ahmet Öğretmen. 4. neslin yönettiği dükkanda 30 çeşit turşu var. Biber turşusunun seveni çok olduğundan çeşitleri geniş tutulmuş. Süs, saksı, Arjantin, Macar, Antalya, çiçek biberi, sivri biber ve çarliston biber var. Ayrıca acı biber sosu ve salçası, tatlı biber ve domates salçası, dolmalık yaprak, sirke, şalgam suyu, kışın boza, limon ekşisi ve elma sirkesi de satılıyor. Her türlü turşunun kilosu 5 milyon lira. Dolmalık yaprak 4, biber salçası 5, domates salçası 3 milyon. Bardakta turşu 750 bin, turşu suyu 250 bin lira. Turşularının lezzetini kullandıkları kereviz yaprağı, sarmısak, sirke ve tuzlu suya bağlıyorlar. Ünlü müşterileri arasında Yılmaz Erdoğan, Selami Şahin ve Beşiktaşlı Ronaldo var. Pazar hariç her gün 9.00-21.00, pazar günleri ise 11.00-20.00 arası açık.
PELİT TURŞULARI: Sadece biberin 8 çeşidi var57 yıllık Pelit Turşuları'nın 84 yaşındaki sahibi Yusuf Pelit, Kocamustafapaşa'daki dükkanında hizmet veriyor. Ancak Kurtuluş'ta da bir şubeleri var. 25 çeşit turşu satıyorlar. Yusuf Pelit, ''Salatalık turşusunun en küçüğü sıfır boydur. Bir, iki ve üç adı verilen çeşitleri de var. 3 numarası Amerikan salatasında kullanılıyor'' diyor. Pelit'te biber turşusunun 8 çeşidini bulabilirsiniz. Sirke, şalgam, domates salçası ve domates sosu da satılıyor. Pelit, turşusunun özelliğini iyi sirke kullanmasına ve turşuya kattığı koruk suyuna bağlıyor. Turşunun kilosu 4 milyon ancak toptan alımlarda 2-2.5 milyona kadar düşüyor. Haftanın her günü 9.00-22.00 arası açık.
MERKEZ ŞARKÜTERİ: Gece yarısına kadar açık1966 yılında kurulan Merkez Şarküteri'de 24 çeşit turşu satılıyor. Levent'teki şarküteride Ayvalık zeytin turşusu bile var. Sahibi Ahmet Varışlı. Turşusunun lezzetini asit kullanmamasına ve doğal su kullanmalarına bağlıyor. Her türlü turşunun kilosunu 4.5 milyona satıyorlar. Ünlü müdavimleri arasında Hıncal Uluç ve Fatih Terim var. Hafta içi her gün 07.00-24.00 arası açık.
Not:Hürriyet.com.tr 'den faydalanılmıştır.