Sözlü Edebiyat Ürünleri
Halk Masalı:
Yazarın kendi hayal güçlerine dayanarak oluşturdukları masallardır.Bu tür masalların amacı bir fikri.bir aksaklığı ve bozukluğu ortaya koymak ve ibret dersi vermektir.
Sanat masalları,esasları önceden saptanmış bir plana göre yazılırlar.
Zincirleme Masal :
Genellikle bir yalan yarışması şeklindedir.Üçüncü tekil şahısla bir masal anlatıyormuş şeklinde olduğu gibi, bizzat masalcının başından geçiyormuş şeklinde de anlatılabilir.
Tekerleme şeklinde anlatılanlarda vardır.
Yalanlamalı masalların bir diğer tipi de avcı hikayeleridir.Bunlar avcılarla hayvanlar arasında geçen inanılması güç olayları konu edinir.
Yalanlamalı Masal:
Sözlü edebiyat ürünü olan masal;Türk Edebiyatı’nda çok önceden beri var olan bir anlatı türüdür.Ancak yazılı edebiyat ürünü olarak Türk Edebiyatı’nda kökleşik masallardan önce Fabi türü masallar görülmektedir.
Türk Edebiyatı’nda gerek doğal masalların yazıya geçirilmesi,gerekse yazınsal anlamda yapay masalların ortaya çıkması Cumhuriyet’ten çok sonra,1940’lara doğrudur.
Türk yazarlarının yapay anlamda yoğun olarak masal yazdıkları dönem ise bu tür halk bilimsel çalışmalardan sonradır.
Türk Edebiyatı’nda sözlü edebiyat ürünleri olan masallara öykülemenin ve bunlardan yola çıkarak özgün masallar yaratmanın yoğun olarak yaşandığı dönem 1970 sonrası dönemdir.
alıntı