Yalçın Gökçebağ
( d. 1944 Denizli Çal)
Türk ressam
İlkokul öğrenimimi tamamladıktan sonra, 1954 yılında sınavla, önceki adı Gönen Köy Enstitüsü olan, Gönen İlk Öğretmen Okulu’na girdi. Okuldayken, resim ve müzik derslerinde, diğer derslerine oranla çok daha başarılı olduğundan 1957 yılında İstanbul'daki Çapa İlk Öğretmen Okulu Resim Semineri'ne katıldı. Üç yıl bu okulda, resim öğretmenleri Malik Aksel ve İlhami Demirci'den temel resim bilgilerini öğrendi. 1961 yılında okulu bitirdikten sonra Denizli'nin Şirinköyü'ne İlkokul öğretmeni olarak atandı. Bir yıl öğretmenlikten sonra 1963 ’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'ne girdi. 1966 yılında mezun oldu. Akşehir ilk öğretmen okulu’na resim öğretmeni olarak atandı. 1970 yılında bir öğretim yılı İzmir’de kolejde resim öğretmenliği yaptı. 1972’de TRT’ye kameraman olarak girdi. 1990 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne öğretim görevlisi olarak giren sanatçı, sanatı ile ilgili kendi ifadesiyle: Anadolu Düşlerinin Ressamı" olarak anılmak ve anımsanmak elbette çok hoş bir duygu. Anadolu'yu düşünerek resim yapmaya başlamam 1965 1966 yılında, Gazi Eğitim Resim Bölümü'nü bitirdikten sonra resim öğretmeni olarak atandığım Akşehir İlk Öğretmen Okulun'da çalıştığım yıllara rastlar. Buradaki atölye-odamdaki penceremin önünden, sonbahar mevsiminin sonlarına doğru, dizi dizi geçen 'Pancar Arabaları' beni çok etkilemişti. Arabaları çeken beygirler, koşumları, süsleri, arabanın taşıdığı yüke uygun yapısı, arabayı kullanan kişinin başını öne eğmiş düşünceli duruşunu, giderken tekerleklerden çıkan tıngırtılı sesleri ve uzayıp giden Anadolu yollarında kah bir buğday tarlasının, kah bir elma bahçesinin kenarından geçerken hissettiklerimi düşünerek tullarime yansıttığım görüntülerdir. Bu gözlemlerin ilk örnekleri olarak yapmış olduğum "Pancar Arabaları" konulu birçok gravür tarzı çalışmam, Varlık Dergisi'nde yayınlandı” der.
Ümmühan Kazanç’ın Sizi 'naif bir ressam' olarak mı, yoksa 'resimlerine bilinçli olarak naif hava vermeyi amaçlayan bir sanatçı' olarak mı düşünmeliyiz. Sorusuna karşılık; “ Naif kelimesi Fransızca kökenlidir ve sözlük anlamı saf, temiz, katışıksız ve çocuksudur. Ne varki 'Naif Ressam' tanımlaması bizde yanlış anlaşılmaktadır. Buna dayanarak, naif resme de açıklık getirmek amacıyla birkaç maddeyi sıralamak istiyorum. Naif ressamlar resim eğitimi görmemişlerdir. Bu ressamlar, resmi ikinci bir iş olarak değerlendirirler. Dolayısıyla geçimlerini sağladıkları esas işleri vardır. Daha çok Cumartesi ve Pazar günleri resim yaparlar. Bundan dolayı 'Cumartesi-Pazar Ressamları' olarak da anılırlar. Doğayı gördükleri gibi değil, düşündükleri gibi yorumlarlar. Çocuksu bir üslupları olduğu için, perspektif pek yoktur ve resimde 'Boy Hiyerarşisi' dediğimiz -önemli olan daha büyüktür- olgu söz konusudur. Elbette bu saydığım maddeler kesin kurallar değildir. Ancak, şimdiye kadar olagelmiş naif ressamlardan alınmış ortak yönlerdir. Örneğin, Naif bir ekol değildir. 'Naifizm' diye bir ekol yoktur. Naivist ressam vardır. Bu arada şunu da ilave etmek yararlı olur kanısındayım: Bizde eğer bir resim titiz bir figür tekniği ile yapıldıysa, hele de resmin unsurları küçük ise hemen Naif ressam sanılıyor. Bütün bunlardan sonra akla şu soru geliyor:
Peki siz Naif değil misiniz? Naif bir ressam olmadığımın az önce saydığım maddelerden anlaşıldığını sanıyorum. Ancak çok ilgi kurulması söz konusu ise bende Naivite var, yani saf ve temiz bir yorum. Ayrıca bütün sanatçılarda böyle duygu ve yorumun olduğu inancındayım, hatta olması gerektiğine de inanıyorum.” Diyerek resimde“Naif”liğe de açıklık getimektedir.
Sanatçı halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki görevine devam etmektedir.
Kişisel Sergileri
1967 Akşehir Müzesi Akşehir
1975 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Ankara
1977 İstanbul Hilton Yahşi Baraz Galerisi İstanbul
1979 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Ankara
1981 Vakko Sanat Galerisi Ankara
1982 Vakko Sanat Galerisi İzmir
1983 Tıglat Sanat Galerisi İstanbul
1985 Tambay Sanat Galerisi Ankara
1987 Vakko Sanat Galerisi Ankara
1990 Abudabi Sergisi Abu Dabi
1990 Armoni Sanat Galerisi Ankara
1991 Armoni Sanat Galerisi Ankara
1993 Özten Zeki Galeri Londra
1993 Kazım Taşkent Sanat Galerisi İstanbul
1994 Armoni Sanat Galerisi Ankara
1994 La Galerie "nafis du monde entier" Paris
1995 Ümit Çamaş Sanat Galerisi İstanbul
1995 DYO Sanat Müzesi İzmir
1995 Armoni Sanat Galerisi Ankara
1996 Özten Zeki Galeri Londra
1996 Eindhoven Türkiye Festivali
1996 Armoni Sanat Galerisi (Pasteller Sergisi) Ankara
1996 Kent Müzesi Üsküp
1997 Armoni Sanat Galerisi İstanbul
1998 Armoni Sanat Galerisi (Pasteller Sergisi) Ankara
1998 8. İstanbul Sanat Fuarı İstanbul
1999 The Gallery in Cork Londra
2000 Armoni Sanat Galerisi Ankara
2005 Armoni Sanat Galerisi İstanbul
2007 William Tower Gallery Houston ABD
Ödülleri
1972 Ege Bölgesi Ressamları Yarışması. I. ve II. ödülleri
1977 Yeni Eğilimler (İstanbul Sanat Bayramı) Başarı Belgesi
1979 DYO Resim Yarışması'nda Mansiyon
1980 DYO Resim Yarışması'nda Mansiyon
1981 DYO Resim Yarışması'nda Mansiyon
1981 Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülü
1990 Unicef Kartlarına Resmi basıldı
Alıntı.