tualimforum.com
>
GÖRSEL SANATLAR
>
Ünlü Ressamlar ve Resimleri
>
Türk Ressamların Biyografileri ve Eserleri
İlhami Atalay Biyografisi Eserleri
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Türk Ressamların Biyografileri ve Eserleri
Türk ressamların hayatı,Türk ressamların eserleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İlhami Atalay Biyografisi Eserleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1289
LinkBack
Seçenekler
18.12.08, 14:17
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Renklerin Dansı
Delta Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 561
Konular: 497
Puan Grafiği
Rep Puanı:1952
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 3
26 Mesajına 86 Kere Teşekkür Edlidi
:
İlhami Atalay Biyografisi Eserleri
İlhami Atalay
1948 Arhavi/Artvin doğumlu. 1972 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. Duvar halıcılığı dalında ihtisas bursunu kazanarak Avrupa'ya gitti. 1973/78 Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanat Akademilerinde resim ve duvar halısı ihtisasını tamamladı. 1974/75 Fransa'da duvar halısı ve sanat araştırmalarında bulundu. 1975/76 İsviçre'de , İspanya'da Tekstil obje, Duvar halısı ve sanat çalışmaları. 1976 Londra'da sanat araştırma ve incelemelerinde bulundu. 1977/78 Tekstil obje Duvar halısı dalında tez hazırlıkları ve kitap çalışmalarını yaptı. 1981/83 Serbest desinatör olarak çalıştı. 1983 İstanbul'a döndü ve yeniden resim çalışmalarına başladı. 1984 İLHAMİ ATALAY SANAT GALERİSİ'ni açtı ve DİNAMİZM grubunun hazırlık çalışmalarını sürdürdü.
HAKKINDA YAZILANLAR
Ressam olmayan giremez!
Kürşad Okutmuş
Aksiyon 6 Mayıs 2002 / Sayı: 387
Eşi Mediha Atalay'la tanışmasını "Artvin Arhavi'de bir öğretmen var, iyi resim yapıyor dediler, gittim aldım" diye anlatıyor İlhami Atalay. Annesi ressam, çocukları ise atölyede doğmuş
Sanatçı hem resim yapıyor, hem sohbet ediyor. Tasarladığı tablo tualde belirirken kimi zaman seri tonlar hakim oluyor verdiği cevaplara, kimi zaman ağırdan almalar. Netice, vaka odur ki, İlhami Atalay tasvirlerine ve resim objelerine kırılmalarından ya da ürkmelerinden korkarmışçasına yaklaşır. Orta Asya'dan Artvin'e gelmiş bir ailenin çocuğu. Kendini bildiği günden beri de ressam. Resim Atalay'ın ailevi ilişkilerinde giderek daha girift bir hal almış. Anne ressam, eşi ressam, iki oğlu ve kızı da ressam!.. Öyle ki, çevresindeki dostları dahi resim yapmaya başlamış.
Yediden yetmişe, 23 ülkeye...
Akademi mezunu olan Atalay 1972 sonrası imtihanla kazandığı burs sayesinde Berlin'de eğitim görür. Türkiye'ye döndüğünde Gülhane Parkı girişinde açtığı sanat galerisini tam 18 yıl işletir. Sultanahmet'teki yerine taşınmışlığının ise 3 yıllık mazisi bulunuyor. 50'ye yakın karma\kişisel sergiye imzasını atan Atalay, bir o kadar sayıda dergi kapaklarına taşımış eserlerini. Babasının her zaman karşı olduğu ressamlığı yıllar önce seçen Atalay, halktan kopuk olan eğitimden ve sanatımız içerisinde bulunan dışa dönükçülüğümüzden şikayetçi. Bütün hayatını resimle kazanan Atalay'ın tablolarının alıcıları daha çok Fransa, Amerika, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkelerinden. 23 ülkeye resim gönderen ve eh çok şükür artık buralarda da bilinen bir ressam olan İlhami Atalay, ailesinin tümüyle ressam olmasının kendisinden kaynaklanmadığını, çocukların atölyede doğduğunu ve kendisinin onlar üzerinde herhangi bir dayatmasının olmadığını söylüyor. Eşi Mediha Atalay'la tanışmasını, "Artvin Arhavi'de öğretmenlik yapıyormuş, dediler iyi resim yapıyor, ben de gidip aldım" diyerek anlatıyor.
Mum dibine ışık vermiş...
Büyük oğlu Muhammed Bilgehan 27 yaşında, boya içinde doğduğunu, fırça ve resimleri birbirine karıştırmaktan ötürü çok dayak yediğini, babasının talebelerine gösterdiği anlayışı kendilerine göstermediğini söylüyor. Güzel sanatlar mezunu Bilgehan'ın bugüne kadar açmış olduğu 4 kişisel sergisi ve beraberinde 30 karma sergiye katılmışlığı bulunuyor. Sürrealizme yakın ve daha çok postmodern çalışan Bilgehan; ismi ve tarzıyla anılır bir ressam olmak istiyor. Bilgehan'ın resim dalında bir çok ödülü var. Ömer Atilla ise 25 yaşında. Diğer kardeşleriyle tarz ve renklerinin farklı olduğunu söyleyen tekstil mezunu Ömer Atilla, kendi bakışını ortaya nasıl koyacağının derdine düşmüş. En küçük ressam Atalay olan Elif Nurşad ise ailede en farklı olarak kendisini gösteriyor. Resim bölümü mezunu olan Elif Nurşad'ın çok asi olduğunu söyleyen baba Atalay, Elif Nurşad'ın resminden pek bir şey anlamadığını, biraz da ona takılarak ekliyor. Elif Nurşad kendisini savaşçı gibi gördüğünü, bir çok şeye kin ve öfke duyduğunu, bunu da tablolarına yansıttığını söylüyor. Tarzını 60'lı yıllarda ayyuka çıkan Hippi akımına yakın bulan Elif Nurşad, ailesinin konularını ve tiplerini beğenmemesinden şikayetçi değil; hatta bunu eğlenceli buluyor. "Ballı Ekmek Üzerindeki Sinekler" ve "İki" adında iki kişisel sergisi bulunan Elif Nurşad, stilini belirleyen etkenler arasında en büyük payın ülkenin ve toplumun yaşadığı problemler olduğunu düşünüyor.
Estetik anlayışımızda problem var
İlhami Atalay'a göre akımlara çok fazla takılıyor Türk sanatçısı. Oysa sanatçı akımın kendisini belirlemesine izin veren değil bizzat kendisi akım belirleyen olmalı. Türkiye'de resim konusunda her şeyin yanlış başladığını ve yanlış gittiğini düşünen İlhami Atalay; kendi disiplin ve çalışma ahlakımızı geliştirip, kendi inancımızın ve kültürümüzün öncülüğünü yaparak, temel eserler vermeye çalışmamız gerektiğini söylüyor. İnancımızın bize, diğer sanatçılar ve akımlardan farklı bir kimlik sağlaması, düşüncelerimizin estetik ve teknik alt yapımıza sirayet etmesi gerektiğini ifade ediyor. Her "farklı oluş"un bir bedeli olduğunu kabul eden İlhami Atalay, bizim sanatımızın sürekli gevşemeye, vazgeçmeye ve yok olmaya itildiğine inanıyor. Yani diğer sahalarda olduğu gibi, sanatta da, denemeleri ve araştırmaları terketmişiz.
İlhami Atalay özellikle popüler diye niteleyebileceğimiz, kokteylli resim sergilerine getiriyor sözü. Ona göre küçük bir azınlığın yüceltmesiyle ayakta duran bu sanatçı türü unutulmaya mahkum; "Tarih içeriksiz ve anlamsız çalışmalarını karanlığa gömecek". Yaptıkları içeriksiz ve anlamsız Atalay'a göre çünkü onlar buhran, kompleks ve tatminsizliklerini sanatla gidermeye, örtmeye çalışıyorlar, "Oysa deniz suyu içenin susuzluğu geçmez".
"Nü"den başka bir şey bilmiyorlar mı?
Resim ve fotoğraf konusunda 'nü' çılgınlığına, en yeni yetme akademi öğrencisinden eski paşa– yeni ressam adaylarına kadar hakim olan "çıplaklık" vurgusuna getiriyoruz sözü. Atalay bunun sanatla açıklanamayacağını, olsa olsa "insan zaaflarından yararlanma" olacağını ifade ediyor. Şöhret ancak sansasyon yaratmakla mümkün günümüzde. Ne yazık ki zaaftan yararlanan sanatçı zaafa düşüyor; sanatın yönünü ve anlamını kendisi için yozlaştıran bir ressam artık büyük bir p***olojik baskı altındadır. Sanatın bataklık olmadığı bir ortam arzuluyor ressam.
Tags
atalay
,
biyografisi
,
eserleri
,
İlhami
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Orhan Atalay Biyografisi - Orhan Atalay Hayatı - Orhan Atalay Kimdir?
Başak
Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi )
1
10.03.17
11:11
Atalay Demirci Biyografisi - Atalay Demirci Hayatı - Atalay Demirci Kimdir?
ASYA
Diger Ünlülerin Biyografileri
2
05.08.16
16:34
Erdoğan Atalay Biyografisi - Erdoğan Atalay Hayatı - Erdoğan Atalay Kimdir?
ASYA
Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri )
0
06.01.14
18:06
İlhami Erdil Biyografisi - İlhami Erdil Kimdir - Oramiral İlhami Erdil Hayatı
Kartal
Diger Ünlülerin Biyografileri
0
15.02.13
22:06
Gökhan Atalay Biyografisi - Gökhan Atalay Hayatı - Gökhan Atalay Kimdir?
Okyanus
Tiyatrocuların Hayatı ( Biyografisi )
0
01.09.12
22:02
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
11:58
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread