tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > MÜZİK ve VİDEO > Şarkıcıların Hayatları ( Biyografileri ) > Türk Halk Müzigi Şarkıcılarının Hayatları ( Biyografileri )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Türk Halk Müzigi Şarkıcılarının Hayatları ( Biyografileri ) Türk halk müzigi sanatçılarının hayatları ( Biyografileri )


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Talip Özkan Biyografisi,Talip Özkan Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4049

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.06.09, 23:35   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Talip Özkan Biyografisi,Talip Özkan Hayatı



Talip Özkan Biyografisi,Talip Özkan Hayatı

Türk Halk müziği denince Anadolu´nun ve Trakya´nın ses kültürü akla gelir. Bu kültürün kaynakları, çeşitli doğal ve sosyal olaylar çerçevesinde ezgi üretimini sürdürürler ve ses kültürümüze katkıda bulunurlar, bitmek tükenmek bilmeyen gayretle... Bir de bunları toplayan, kendine özgü yorumlarıyla uygulayan ikinci kuşak halk sanatçıları vardır. Çileli bir kuşağın sanat emekçileri diyebileceğimiz bu insanlar arasında halk müziğimize bir çok yönden hizmet etmiş olan Talip Özkan ismi kuşkusuz önemli bir yer tutar. Talip Özkan, halk kültürünü yaşayarak yaşatmaya gayret etmiş bir sanatçı.... Çocukluk yıllarından itibaren halk kültürünün dolayısıyla müziğinin içinde yoğrulmuş, daha sonraları ülkenin dört bir yanına sazı ve sesiyle ulaşmış Talip Özkan.... Talip Özkan´ın yaşam öyküsünü kısaca şöyle aktarabiliriz.

2 Ağustos 1939´da Denizli´de doğan Özkan, ilk ve orta öğrenimini Acıpayam´da Lise öğrenimini ise Denizli´de tamamlar. 1957-58 öğretim yılında Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Filoloji Bölümü´nü kazanır; böylece yüksek öğrenim yapma isteğinin ilk basamağına adım atmış olur. Türk Halk müziğinin önemli simalarından olan Muzaffer Sarısözen ile lise yıllarında Acıpayam´da tanışır... Sarısözen genç Talip Özkan´ın bağlamadaki icra tekniğini ve performansını göz önünde bulundurarak radyo emisyonlarına çağırır. Özkan yüksek öğrenim için Ankara´ya geldiğinde Ankara Radyosu´nun halk müziği programlarıa katılmaya başlar. Kısa zamanda kendini kabul ettirir ve radyo sınavlarını kazanarak profesyonel yaşamına ilk adımı atmış olur.

1960 askeri müdahalesi sonrası, İstanbul Radyosu´nda sanatçılığa devam eden Özkan, aynı dönemde yüksek öğrenimini de ihmal etmez. İstanbul´a geldiği yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü´ne kaydolur. Bir süre fakülte ve radyo çalışmalarını birlikte götürür. İzmir Radyo´suna naklen atanmasından sonra Özkan´ın özel yaşamında ve meslek yaşamındaki sorumluluklarının ağırlaştığı görülür. Bu dönemde "koro şefliği" ve "öğretmenliği" birlikte sürdürür.

Türkiye Radyoları´nda, sanatçılığın yanısıra korist, koro şefi, öğretmen, derlemeci ve müfettiş olarak görev yapan nadir simalardan biridir.
Meslek yaşamının her aşamasında derleme faliyetlerine büyük önem veren Talip Özkan, Türkiye´nin bir kaç kenti hariç hemen her kentin, ilçe ve köylerinden halk ezgileri derlemiştir. Bu derlemelerin çoğunu kişisel çabalarla gerçekleştiren Özkan, 1967 yılında TRT kurumunun görevlendirmesiyle ilk resmi derlemesini gerçekleş tirir. TRT´nin düzenlediği 1. Folklor Derleme Gezişi için İzmir ve çevresinde yapılan çalışmalarda Veysel Arseven, Işıl Duygu Gülöksüz ve Talip Özkan görev yapmıştır. 100 kadar halk ezgisi, 8 tane masal, ramazan manisi ve çeşitli ninniler bu derlemede elde edilen malzemelerdendir.

Talip Özkan´ın her dönemde kendini geliştirme isteği onun yaşamı boyu müzik öğrenciliğini sürdürmesi gibi bir sonuç doğurmuştur. İzmir Radyosu´nda sanatçı ve şeflik görevlerini sürdürürken aynı zamanda Armoni, orkestrasyon, enstrumantasyon, kontrpuan gibi Batı müziği disiplinlerini de öğrenerek müzik donanımını geliştirmeyi bilmiştir.

1976-77 yıllarında Fransa´ya (Paris´e) yerleşerek halk müziği çalışmalarına Avrupa´da devam etmiştir. Avrupa´daki konser ve Türk müziği tanıtım çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda Paris 8. Üniversitelerinde önce müzikoloji, sonra etnomüzikoloji doktorası yapan Özkan bu eğitimim 1988 yılın da tamamlamıştır. Halen Paris´te yaşamaktadır...

Bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturan Talip Özkan´ın bağlama çalışındaki, tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özellikleridir. Sesini de aynı ölçüde dengeli ve tavrıyla kullanabilmektedir.

Not: İnternetten alıntıdır.
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29.06.09, 17:32   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Talip Özkan Biyografisi,Talip Özkan Hayatı,Talip Özkan Yaşamı,Talip Özkan Kimdir?

Talip Özkan Biyografisi,Talip Özkan Hayatı,Talip Özkan Yaşamı,Talip Özkan Kimdir?

Talip Özkan, Türk Halk Müziği sanatçısı. 1939′da Denizli’de doğan sanatçı, 1957′de Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosu’na girdi. Türk Halk Müziğine birbirinden güzel derlemeler kazandırdı ve birçok müzisyeni eğitti. Kendine özgü bağlama çalış tekniğiyle birçok bağlamacıya örnek oldu. 20 yıla yakın TRT’de çalıştıktan sonra 1977′de Paris’e yerleşen Özkan, Rotterdam Konservatuvarı’nda ders verdikten sonra emekliye ayrıldı. Yurtdışında pek çok albüm dolduran sanatçı, halen Paris’te yaşamaktadır ve çalışmalarını (yeni) türküler derleyerek ve özel ders vererek sürdürmektedir.

Türk Halk müziği denince Anadolu’nun ve Trakya’nın ses kültürü akla gelir. Bu kültürün kaynakları, çeşitli doğal ve sosyal olaylar çerçevesinde ezgi üretimini sürdürürler ve ses kültürümüze katkıda bulunurlar, bitmek tükenmek bilmeyen gayretle... Bir de bunları toplayan, kendine özgü yorumlarıyla uygulayan ikinci kuşak halk sanatçıları vardır.
Çileli bir kuşağın sanat emekçileri diyebileceğimiz bu insanlar arasında halk müziğimize bir çok yönden hizmet etmiş olan ismi kuşkusuz önemli bir yer tutar. , halk kültürünü yaşayarak yaşatmaya gayret etmiş bir sanatçı... Çocukluk yıllarından itibaren halk kültürünün dolayısıyla müziğinin içinde yoğrulmuş, daha sonraları ülkenin dört bir yanına sazı ve sesiyle ulaşmış. Yaşam öyküsünü kısaca şöyle aktarabiliriz.

2 Ağustos 1939′da Denizli’de doğan Özkan, ilk ve orta öğrenimini Acıpayam’da Lise öğrenimini ise Denizli’de tamamlar. 1957-58 öğretim yılında Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Filoloji Bölümü’nü kazanır; böylece yüksek öğrenim yapma isteğinin ilk basamağına adım atmış olur. Türk Halk müziğinin önemli simalarından olan Muzaffer Sarısözen ile lise yıllarında Acıpayam’da tanışır... Sarısözen genç ‘ın bağlamadaki icra tekniğini ve performansını göz önünde bulundurarak radyo emisyonlarına çağırır. Özkan yüksek öğrenim için Ankara’ya geldiğinde Ankara Radyosu’nun halk müziği programlarıa katılmaya başlar. Kısa zamanda kendini kabul ettirir ve radyo sınavlarını kazanarak profesyonel yaşamına ilk adımı atmış olur.

1960 askeri müdahalesi sonrası, İstanbul Radyosu’nda sanatçılığa devam eden Özkan, aynı dönemde yüksek öğrenimini de ihmal etmez. İstanbul’a geldiği yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne kaydolur. Bir süre fakülte ve radyo çalışmalarını birlikte götürür. İzmir Radyo’suna naklen atanmasından sonra Özkan’ın özel yaşamında ve meslek yaşamındaki sorumluluklarının ağırlaştığı görülür. Bu dönemde “koro şefliği” ve “öğretmenliği” birlikte sürdürür.

Türkiye Radyoları’nda, sanatçılığın yanısıra korist, koro şefi, öğretmen, derlemeci ve müfettiş olarak görev yapan nadir simalardan biridir.

Meslek yaşamının her aşamasında derleme faliyetlerine büyük önem veren , Türkiye’nin bir kaç kenti hariç hemen her kentin, ilçe ve köylerinden halk ezgileri derlemiştir. Bu derlemelerin çoğunu kişisel çabalarla gerçekleştiren Özkan, 1967 yılında TRT kurumunun görevlendirmesiyle ilk resmi derlemesini gerçekleş tirir. TRT’nin düzenlediği 1. Folklor Derleme Gezişi için İzmir ve çevresinde yapılan çalışmalarda Veysel Arseven, Işıl Duygu Gülöksüz ve görev yapmıştır. 100 kadar halk ezgisi, 8 tane masal, ramazan manisi ve çeşitli ninniler bu derlemede elde edilen malzemelerdendir.
‘ın her dönemde kendini geliştirme isteği onun yaşamı boyu müzik öğrenciliğini sürdürmesi gibi bir sonuç doğurmuştur. İzmir Radyosu’nda sanatçı ve şeflik görevlerini sürdürürken aynı zamanda Armoni, orkestrasyon, enstrumantasyon, kontrpuan gibi Batı müziği disiplinlerini de öğrenerek müzik donanımını geliştirmeyi bilmiştir.

1976-77 yıllarında Fransa’ya (Paris’e) yerleşerek halk müziği çalışmalarına Avrupa’da devam etmiştir. Avrupa’daki konser ve Türk müziği tanıtım çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda Paris 8. Üniversitelerinde önce müzikoloji, sonra etnomüzikoloji doktorası yapan Özkan bu eğitimim 1988 yılın da tamamlamıştır. Halen Paris’te yaşamaktadır...
Bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturan ‘ın bağlama çalışındaki, tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özellikleridir. Sesini de aynı ölçüde dengeli ve tavrıyla kullanabilmektedir.

Albümleri
Mysteries Of Turkey (Türkiye Anıları), 1986, Music Of The World
The Dark Fire (Kara Yangın), 1992, Axiom
Turquie, L’art vivant de Talip Özkan, 1993, Ocora Radio France
L’art du tanbur, 1994, Ocora Radio France
Yağar Yağmur, 1997, Kalan Müzik

Katkıda bulunduğu albümler
İlk, Aksak, 1995, Ada Müzik
Nafile, Aksak, 1996, Ada Müzik
Yaren, Özay Gönlüm, Anadolu Müzik

A Buğdeyim Buğdeyim Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İbrahim Bilgili
Yöresi: Kütahya

Al Yazmam Dalda Kaldı Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Mustafa Hoşsu-Talip Özkan
Kaynak Kişi: Fatma Kaya-Faden Yavuz
Notaya Alan: Mustafa Hoşsu-Talip Özkan
Yöresi: Muğla

Al Yazmamı Düreyim Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İbrahim Usta
Notaya Alan: Talip Özkan-Mustafa Hoşsu
Yöresi: Denizli

Ala Boz Dumanlı Şahım Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Abdurrahman Yörüktümen
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Van

Allı Gelin Taş Başını Yol Eder Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Mevlüt Dede
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Afyon

Arabaya Daş Koydum (Kızılhisar Zeybeği) Türkü Notası
Derleyen: Adnan Ataman
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Adnan Ataman
Yöresi: Denizli

Asda Yeri Kemer Düşer Belinden Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Üzeyir Hacıbeyli
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Azerbaycan

Aşağı Mehlenin Allı Gelini Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Kemal Kırmızı
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Erzurum

Aşağıdan Gelen Elin Galdursun Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İsmail Tüccar
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Tokat

At Bağladım Denizli’nin Hanına Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Talip Özkan-Nihat Kaya
Yöresi: Denizli

Bazarda Bal Var Gelinim Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Mustafa Hoşsu-Talip Özkan
Kaynak Kişi: Fatma Yavuz-Faden Yavuz
Notaya Alan: Nida Tüfekçi
Yöresi: Muğla

Belin Başı Tozlu Mozlu Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Salih Urhan
Yöresi: Denizli

Bülbül Yuvan Yıkıldı Mı-1 Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Cemile’min Geçtiği Yollar Meşeli Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Adnan Ataman
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Adnan Ataman
Yöresi: Denizli

Cindavur Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Kars

Çay Aşağı Kurt İzi Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Tokat

Çıktım Çamın Dorusuna Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Çiçek Halayı Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İsmail Tüccar
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Tokat

Çirişe Gitmezdim Anam Yolladı Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Arif Sağ
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Erzurum

Çorum Güreşi Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İsmail Tüccar
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Tokat

Dağların Başındayım Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Ahmet Erik
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Daş Üstüne Daş Koydum Ben Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İsmet Soyluer
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Eğil Kavağım Eğil Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Ahmet Erik
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Eski Tavas Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: İbrahim Usta
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Ey Bostancı Bostancı Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Hüseyin Gezer
Notaya Alan: Cemile Cevher
Yöresi: Denizli

Gâh Çıkarım Gök Yüzüne Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Erdem Çalışkanel
Yöresi: Sivas

Garabaş Goyunu Güde Güde Getirdim Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Nida Tüfekçi
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Nida Tüfekçi
Yöresi: Denizli

Gelinlik Kızlar Gelmiş Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Ahmet Kocayel
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Mersin

Gökte Yıldız Tek Gider Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Mustafa Hoşsu-Talip Özkan
Kaynak Kişi: Mehmet Yılmaz
Notaya Alan: Mustafa Hoşsu-Talip Özkan
Yöresi: Denizli

Guş Gayadan Seslenir (Can Maral Can) Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Mazlum Nusret Kılıçkıran
Kaynak Kişi: Mehmet İpek
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Bayburt

Hasan Dağlı Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Hasan Akyüz
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Şanlıurfa

Hasan Pehlivan Gezin Havası Türkü Notası
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Abdurrahman Güney
Notaya Alan: Salih Urhan
Yöresi: Denizli

Hatçam Çıkmış Gül Dalına Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Saffet Uysal
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Afyon

Hazin Hazin Esen Seher Yelleri Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Ali Ekber Çiçek
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Erzincan

Hey Acem Kızı Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Beyzan Kaptan
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Gaziantep

Hüseyin’im Geliyor Tozlu Yol Gibi Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Ahmet Günday
Kaynak Kişi: Yöre Ekibi
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Muğla

İbrahim Usta Zeybeği Türkü Notası
Derleyen: TRT
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Notaya Alan: Nida Tüfekçi
Yöresi: Denizli

Kadıoğlu Zeybeği Türkü Notası
Kaynak Kişi: Talip Özkan
Yöresi: Aydın

Kahvenin Önünden Gelir Geçersin-1 Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Rıza Konyalı
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Konya

Kalenin Ardındayım Türkü Notası Türkü Sözü
Derleyen: Talip Özkan
Kaynak Kişi: Hasan Aydoğdu
Notaya Alan: Talip Özkan
Yöresi: Denizli
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
biyografisi, hayati, ozkan, talip, talip özkan, talip özkan biyografi, talip özkan biyografisi, talip özkan hakkında, talip özkan hakkında bilgi, talip özkan hayatı, talip özkan kim, talip özkan kimdir, talip özkan özgeçmişi, talip özkan yaşamı

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Cem Özkan Biyografisi - Cem Özkan Kimdir - Cem Özkan Hayatı - Cem Özkan Yaşamı Kartal Türk Rock Müziği Şarkı Sözleri 0 31.08.14 01:07
Rahmi Özkan Biyografisi - Rahmi Özkan Hayatı - Rahmi Özkan Kimdir? Başak Diger Ünlülerin Biyografileri 0 15.03.14 23:30
Talip İsminin Anlamı ve Açıklaması - Talip Adının Anlamı ve Açıklaması - Talip İsmini Kartal Erkek Bebek İsimleri ( Erkek Bebek Adları ) 0 07.12.12 00:45
Sibel Özkan Biyografisi - Sibel Özkan Hayatı - Sibel Özkan Kimdir? Okyanus Haltercilerin Hayatı ( Biyografileri ) 0 10.07.12 16:25
Talip Apaydın Biyografisi,Talip Apaydın Hayatı Sude Şairlerin Hayatı ( Biyografileri ) 0 14.06.09 22:57


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:53 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2