Yazarı: Cahit Külebi
Şiir / Türk Edebiyatı
Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden olan Cahit Külebi’nin Bütün Şiirleri kitabı, yazarın, 1936-1983 yılları arasındaki Anadolu insanının sıkıntılarını, umutlarını, özlemlerini anlattığı şiirlerinden oluşmaktadır. Külebi şiirlerinde oldukça sade bir dil kullanmıştır. Her şiirde farklı bir tat, farklı bir duygu ve farklı bir ton bulmak mümkündür.
Cahit Külebi bütün şiirlerinde Anadolu’yu anlatmaktadır. Şiirlerde anlatılan olaylar genellikle Anadolu’da geçmektedir. Şiirlerde geçen kişiler kimi zaman bir Anadolu insanı, kimi zaman Kurtuluş Savaşındaki bir asker ve kimi zaman ise bir şair olarak görülmektedir. Yazar şiirlerinde yaşadığı yerlerden ve gözlemlerinden sıkça yararlanmaktadır. Eserde yer alan şiirler bölümler halinde düzenlenmiştir.
Birinci bölümde yer alan şiirlerde çeşitli kişiler tasvir edilmektedir.
İkinci bölümde şairin, şiirin ustalarına atfen yazdığı şiirler bulunmaktadır.
Üçüncü bölümde tabiat, doğa ve mevsimlerle ilgili şiirler yer almaktadır. Bu şiirlerde ilginç teşbihler ve sıra dışı sonlar görülmektedir.
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili zafer duygularını yansıtan şiirler dördüncü bölüm altında toplanmıştır. Cahit Külebi bu şiirlerinde, memleketin içinde bulunduğu zor koşulları, Türk insanının Kurtuluş Savaşındaki fedakar ve cefakar davranışlarını çok başarılı bir şekilde dile getirmiştir.
Diğer bölümlerde yer alan şiirlerde ise Türkiye coğrafyasının işlendiği ve kadınlarla ilgili şiirlere yer verilmiştir. Külebi’nin şiirlerinde genellikle umut temasının işlendiği görülmektedir.