tualimforum.com
>
BİLİM ve TEKNOLOJİ
>
Bilim Adamlarının Hayatı
>
Türk Bilim Adamlarının Hayatı
Prof. Dr. Mustafa İnan Biyografisi,Prof. Dr. Mustafa İnan Hayatı,Mustafa İnan Hayatı
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Türk Bilim Adamlarının Hayatı
Türk ve müslüman bilim adamlarının hayatı,Türk ve müslüman bilim adamlarının biyografileri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Prof. Dr. Mustafa İnan Biyografisi,Prof. Dr. Mustafa İnan Hayatı,Mustafa İnan Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
3441
LinkBack
Seçenekler
19.06.09, 14:23
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Sude
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
Prof. Dr. Mustafa İnan Biyografisi,Prof. Dr. Mustafa İnan Hayatı,Mustafa İnan Hayatı
Prof. Dr. Mustafa İnan Biyografisi,Prof. Dr. Mustafa İnan Hayatı,Mustafa İnan Hayatı
Prof. Dr. Mustafa İnan, (D. 1911 – Ö. 5 Ağustos 1967). Uygulamalı ve teorik mekanik dalında zamanının önde gelen bilim insanlarındandır. Yaşamını Türkiye’de bilimin gelişmesine adamıştır. 1957-1959 yılları arasında İTÜ’de rektörlük yapmıştır.
Yaşamı
Mustafa İnan, seyyar posta memuru Hüseyin Avni Bey ile ev hanımı Rabia Hanım’ın çocuğu olarak 1911 tarihinde Adana’da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba tarafı Malatya’nın “Hacı Müminler” ailesinden gelen Mustafa İnan’ın ailesi, Milli Mücadele dönemi öncesindeki Adana’daki Fransız İşgali nedeniyle iki buçuk seneliğine Konya’ya göç etti. Savaşın bitimi ardından İnan’ın ailesi Adana’ya geri dönerek, Mustafa İnan’ı ilköğrenimini görmek üzere ilkokula yolladı.
Mustafa İnan, liseye kadarki öğrenimini Adana’da tamamladı. Bu dönemde, Mustafa İnan ortaokul son sınıfta kazandığı sınav ile leylî meccanî (parasız yatılı) okudu. Lisede kendisine yakıştırılan lakap, kabiliyetlerinden ötürü “Riyaziyeci (matematikçi) Mustafa”ydı. 1931 yılında yatılı okuduğu Adana Lisesi’ni birincilikle bitirdi.
Ailesinin maddi durumu kötü olması nedeniyle, Mustafa İnan liseden sonra Fen Fakültesi’ne kaydoldu. Buna karşın, üniversite hocası olma doğrultusundaki kararı vesilesiyle, önceden Fen Fakültesi’ne yaptırdığı kaydını aldırarak “Mühendis Mektebi”ne (günümüzde İTÜ) kayıt için başvurdu. Kayıt için yapılan giriş sınavında da elde ettiği birincilikle okula giriş yaptı.
“Mühendis Mektebi”ni pekiyi dereceyle birinci olarak bitirdikten sonra, devlet tarafından doktorasını yapmak üzere İsviçre Zürich kentine, “Eidgenössiche Technische Hochschule”a gönderildi. Böylece yurtdışına doktoraya gönderilen ilk Türk öğrencisi sıfatını da elde etmiş oldu.
Bu okulun Malzeme Laboratuarı yöneticisi olan Prof. Ross yönetiminde çeşitli araştırmalara katıldı. O dönemde gelişmekte olan foto elastik yöntemleri başarı ile uygulayarak 1941’de aynı okuldan doktor unvanını aldı. Bu sayede, Mustafa İnan, çalıştığı “foto elastisite” ile bu konu üzerinde çalışan ilk Türk bilim adamı oldu.
Yapı Statiği konusunda önemli çalışmalarıyla tanınan Ernst Chwalla ‘Einführüng in die Baustatik’ (Yapı Statiğine Giriş) adlı 1954 yılında bastığı kitabında ‘Rijit Düğüm Noktalarındaki Gerilmelerin Optik Yöntemlerle Ölçülmesi’ konusunu incelerken, sık sık Mustafa İnan’ın doktora çalışmasını ve 1943 yılında aynı konuda Mustafa İnan’ın yayınladığı raporu referans olarak göstermiştir.
Zürich’te doktora çalışması çok beğenilen Mustafa İnan, kalması için yapılan yoğun ısrarlara ve kendisine vaat edilen geniş imkânlara rağmen bildiklerini Türkiye’deki öğrencilere öğreterek ülkesindeki bilim ve tekniği geliştirmek amacıyla bu teklifi reddetti. Yurda döndükten sonra doktora bursunun karşılığı olan memurluk görevi sebebiyle 1941’de “Yüksek Mühendis Mektebi”nde “Teknik Mekanik ve Mukavemet Muallim Muavinliği”ne tayin edildi. Burada “Tatbikî Mekanik kürsüsü”nü kurdu ve “Yapı Malzemesi Laboratuarı”nı uzun süre yönetti. “Kayma Merkezi” isimli ilk makalesini de bu sırada yayınladı.
Hava kuvvetlerinde iki yıllık yedek subaylık hizmetinin ardından tekrar görevine geri döndü ve 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi olarak yeniden düzenlenen “Yüksek Mühendis Mektebi”nde doçent olarak tayin edildi. Ancak bu sıralar sürekli mali sorunlar yaşamasına ve bir akrabasının burs tazminatını da ödeyerek müteahhitlik teklifine rağmen öğretmenlik için yaratıldığını, devletin bursunun da bu amaç doğrultusunda kendisine verildiğini ve aksi şekilde davranmanın ihanet olacağını belirterek bu teklifi reddetti. Bir sene sonra da “İnşaat Fakültesi”nin “Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet Kürsüsü” profesörlüğüne getirildi.
“Tatbiki Mekanik” dersi o zamanların ana mühendislik konusu olduğu için inşaat fakültesi öğrencilerinin yanı sıra makine, maden ve elektrik fakültesinin öğrencilerine de ders verdi.
1944 yılında Müzeler Müdürü ve Arkeolog Aziz Ogan’ın kızı Prof. Dr. Jale Ogan ile evlendi (27.02.2001 yılında vefat eden Prof. Dr. Jale İnan, Türkiye’nin ilk kadın arkeologudur.) ve bu evlilikten Hüseyin isimli çocukları oldu.
1954–1957 yılları arasında İnşaat Fakültesi Dekanlığı’nı yürüttü. 1957 yılına gelindiğinde İtalyan hükümeti kendisine “Grand Ufficiale” unvanını armağan etti. 1957–1959 arasında da İTÜ rektörlüğü görevlerini icra etti. “Teknik Üniversite Bülteni”nin kuruluşunda başladığı “Yazı Heyeti Üyeliği’ni” vefatına kadar sürdürdü.
“Milli Birlik Hükümeti” kurulunca Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrılan Mustafa İnan teklif edilen Teknik Eğitim Müsteşarlığını kabul etmedi. Bundan kısa bir süre sonra da Cemal Gürsel’in Bayındırlık Bakanı olması için yaptığı teklifi, hocalık yapmaktan vazgeçemediği için kabul etmedi.
1961’den vefatına kadar TÜBİTAK’ın bilim kurulunda görev aldı. Ölümünden bir süre önce de TÜBİTAK’ın başkanlığına getirildi. 1959-1964 yılları arasında, ilki yapay uyduların yeni yeni fırlatıldığı sıralarda ‘Suni Peyklerin Yörünge Hesaplarına Dair Bazı Sonuçlar’ isimli makalesiyle başlayarak, toplam 11 adet makale yayınladı. Bu süre zarfında (1961) ‘Taşıma Matrisi’ (Carryover Matrix) kavramını ‘Elastomekanikte İntikal Matrisi’ isimli makalesiyle tanımlayarak dünyada taşıma matrisi probleminde çalışma yapan ilk bilim adamlarından oldu. Bu konuda İnşaat Fakültesi’nde dersler verdi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde konferanslarla bu konuyu tanıttı.
Hocalık hayatı boyunca verdiği derslerin bir derlemesi olan “Cisimlerin Mukavemeti” adlı eseri konusunda öncü kaynaklardan biridir. 1965 yılında aynı isimli kitabının ilk şekli ofsette 500 adet basılarak öğrenci notları olarak ortaya çıkarıldığında ilk 3 günde tümü satılınca ve 16 liraya olan öğrenci notları 55 liraya kadar öğrenciler arasında kara borsaya düşünce, Mustafa İnan hemen kitabın basılması gerektiğine karar verdi. İlk baskısı 1967 yılında yapılan kitap 3 ayda 10.000 adet satıldı. İkinci baskısını ne yazık ki göremeyen Mustafa İnan’ın bu eseri halen referans kitap olarak kullanılmakla beraber, zamanının en kapsamlı eserlerinden biridir.
1 Eylül 1967 tarihinde ABD, İsviçre ve Almanya’da bilimsel ve mesleki inceleme için 6 ay süreyle görevlendirilen Mustafa İnan, Türkiye’de nükseden ve anlaşılamayan hastalığı için Almanya’nın Freiburg şehrinde hastaneye gittiğinde hastaneye yatırıldı ve tedavisi devam ederken 5 Ağustos 1967 yılında sabaha karşı 04.30′da vefat etti.
Mustafa İnan’ın naaşı, 10 Ağustos 1967 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Taşkışla Binasında yapılan törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Vefatından 4 sene sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu, 9 Ağustos gün ve 134 sayılı toplantısında Mustafa İnan’a 1971 Hizmet Ödülü vermeyi kararlaştırmıştır.
Mustafa İnan, sayısal bilimlerde elde ettiği başarıların yanı sıra daha ilkokul sıralarında başlayarak edebiyatla yakında ilgilenen bir insan oldu. Küçük yaştan itibaren Divan Edebiyatı Şairlerinin şiirlerini ezberleyen Mustafa İnan, başta Türkçe olmak üzere Farsça, İbranice, Yunanca, Arapça kelimeler ve anlamları üzerine çalışmalar yaptı. Dilbilim konusunda kitap yazmayı tasarladıysa da ömrü yetmedi; buna karşın “Dil ve Matematik” isimli bir makale yayınlayabildi.
Bilimsel makalelerinin ve seminerlerinin dışında “Kızılderililer’den Arya-Daharma’ya, Düşünme Sanatı’na” kadar birçok konuyla ilgilenmiş, bunlar hakkında yazılar yazmış, seminerler vermiştir.
Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yaşam öyküsü, inşaat fakültesinden öğrencisi Oğuz Atay tarafından “Bir Bilim Adamının Romanı” adıyla kitaplaştırıldı.
Ayrıca Mustafa İnan’ın adı İTÜ kütüphanesine ve İstanbul - Ankara arasında bir kö
pr
üyola (viyadük) verildi.
Mustafa İnan’da sözler
“ Bilim uzun ve çetin bir yoldur çocuklar. Bilimi yarı yolda bırakmayın, olur mu çocuklar? Oppenheimer gibi hissediyorsanız, bırakın yüksek binaları başkası yapsın, büyük barajlarda başkası çalışsın. Bazılarına çok uzaklardan bile görünen yüksek yapılar kurmak çekici gelecektir. Bırakınız bu işleri öyleleri yapsın. Bazıları da insanları çalıştırmak, büyük teşebbüsleri idare etmek ihtirası ile yanarak kuvvetli olmak isteyeceklerdir. Bırakınız parayla da onlar uğraşsın. Sizin kuvvetli olmak gibi bir derdiniz yoksa, siz de Leonardo Da Vinci gibi ‘Kuvvet nedir?’ diye merak ediyorsanız buyrun sizleri Mekanik kürsüsüne beklerim. Çünkü bazılarına göre ‘Kuvvet’ para ile organizasyonun çarpımına eşittir; bize göre de kuvvet ivme ve kütleyi ilgilendiren bir büyüklüktür. Bu iki formülü birbiriyle karıştırmayın olur mu çocuklar?
Makaleleri
Kayma Merkezi (İstanbul Mühendis Okulu Dergisi, 1943, sayı 2,3,4)
Elastic Stability of a Cylindirical Strip Subjected to Simple Bending ( İTÜ Bülteni, 1952, Cilt:5)
Shear Center of Semi Elliptical Cross-Section (İTÜ Bülteni, 1951, Cilt:4)
Çok Şekil Değiştiren Cisimlerin Elastisite Teorisine dair (Ord. Prof. Fikri Santur’u anma kitabı, İTÜ İnşaat Fakültesi, 1952)
Durchslagsstabilitæt eines Zylindrischen Flæchenstreifens under der Wirkung der Biegemomentes (İstanbul’da toplanmış “Sekizinci Teorik ve Tatbiki Mekanik Kongresi”ne tebliğ, 1953)
Suni Peyklerin Yörünge Hesaplarına Dair Bazı Sonuçlar ( İTÜ, 1959, Cilt 17, Sayı:3)
Termik Asıllı İlkel Gerilmelerin Doğuşu ( İTÜ Dergisi, 1959, Cilt: 17 , Sayı: 4)
İç Basınca Maruz Çok Kalın Küre Kabuklarının Plastik Durumu (İTÜ Dergisi, 1961, Cilt 19, Sayı: 1)
On the Hypoteses used in the Non-Uniform Torsion (İTÜ Bülteni 1961, Sayı 13)
The Carry-over Matrix in Elastomechanics (İTÜ Bülteni, 1961, Cilt: 14)
Dağlı Yüklere Maruz Kolonların Burkulmasına Dair ( İTÜ Dergisi, 1962, Cilt 20 , Sayı 2)
An Approximate Method in Calcultating the Finite Displacements of Beams (İTÜ Bülteni, 1962, Cilt 15)
İki Ucu Mafsallı Dağılı Yüklere Maruz Kolonun Burkulmasına dair ( İTÜ Dergisi, 1963, Cilt 21, Sayı 1)
The Stability of Circular Arches and Carry-over Matrix (İTÜ Bülteni, 1963, Cilt: 16, Sayı: 2)
İp Çokgeni Denklemi ve Nümerik İntegrasyon (İTÜ Dergisi, 1964, Cilt 22 , Sayı 1)
Sıfır Kuvvet Sistemleri ve Saint-Venant Prensibi (İTÜ Dergisi, 1964, Cilt 22, Sayı 4)
Telif Kitapları
Elasto- Mekanikte Başlangıç Değerleri Metodu ve Taşıma Matrisi (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1948)
Elastik Çubukların Genel Teorisi (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1966)
Cisimlerin Mukavemeti (Arı Kitabevi Matbaası, İstanbul, 1967)
Düzlemde Elastisite Teorisi (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1969)
Çevirileri
Cisimlerin Mukavemeti, Kısım I – S. Timoshenko (aslı İngilizce) (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1948)
Cisimlerin Mukavemeti, Kısım II – S. Timoshenko (aslı İngilizce) (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1948)
Plak ve Kabuklar Teorisi - S. Timoshenko (aslı İngilizce) (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1950)
Elemanter Mukavemet- Theodor Pöschl (aslı Almanca) (İTÜ İnşaat Fakültesi Yayını, İTÜ Kütüphanesi, 1952)
Sude Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Serap
Tags
biyografisi
,
dr
,
hayati
,
mustafa
,
prof
,
prof. dr. mustafa inan biyografi
,
prof. dr. mustafa inan biyografisi
,
prof. dr. mustafa inan hakkında bilgi
,
prof. dr. mustafa inan hayatı
,
prof. dr. mustafa inan kim
,
prof. dr. mustafa inan kimdir
,
prof. dr. mustafa inan yaşamı
,
İnan
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
İnan Ulaş Torun Biyografisi - İnan Ulaş Torun Hayatı - İnan Ulaş Torun Kimdir?
Okyanus
Tiyatrocuların Hayatı ( Biyografisi )
1
13.01.17
00:05
Mehmet Akif İnan Biyografisi - Mehmet Akif İnan Hayatı - Mehmet Akif İnan Kimdir?
Başak
Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi )
0
12.03.14
19:48
Selçuk İnan Resimleri - Selçuk İnan Fotoğrafları - Selçuk İnan Resim - Selçuk İnan
Okyanus
Ünlülerin Resimleri
0
13.10.12
15:01
Ulaş Aslan İnan Biyografisi - Ulaş Aslan İnan Hayatı - Ulaş Aslan İnan Kimdir?
Okyanus
Diger Ünlülerin Biyografileri
0
20.12.11
00:44
Afet İnan Biyografisi,Afet İnan Hayatı,Ayşe Afet İnan Uzmay Hayatı
İpek
Diger Ünlülerin Biyografileri
0
22.06.09
20:40
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
16:59
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread