Hazırlama süresi: 40 dk Pişirme süresi: 70 dk 4-6 Kişilik Malzemeler: Saf zeytinyağı 8 tavuk budu Tuz 250 gr et küp küp doğranmış 2 büyük soğan, jülyen usulü doğranmış Bir tutam toz kırmızı biber 4 diş sarımsak, ezilmiş 1 kilo karışık mantar 2 bardak sek beyaz şarap 4-6 bardak tavuk suyu 1 demet kekik 4 defne yaprağı 1/2 bardak bütün badem, kavrulmuş Sotelenmiş yeşil fasulye (tarifi aşağıdadır) Süslemek için doğranmış frenksoğanı Yapılışı: Büyük, geniş ve derin bir tencereye zeytinyağı koyup ateşe koyun. Tavuk derisini kağıt havluyla kurulayın ve bol bol tuzlayın. Derileri alta gelecek şekilde tencereye koyun. Koyduğunuz anda büyük bir cızırtı duyacaksınız. Tavukları yerinden oynatmayın, derileri tencereye yapışacak, hazır olduğunda ayrılacak. Tavadan çok duman çıkıyorsa ocağı kapatarak pişirmeye devam edin. Derisi kahverengi ve çıtır çıtır olunca tavuğu ters çevirip diğer tarafını da kahverengileştirin. Tavuğu ocaktan alıp bir kenara koyun. Ocağın altını kısın, fazla yağı dökün. Etleri koyup kızartın. Kahverengileşmeye başlayınca soğanları ekleyin, tuz ve kırmızı biber ekleyip orta ateşte 7-8 dakika pişirin. Sarımsağı ekleyip 1-2 dakika daha pişirin. Mantarları koyun, tuzlayın ve suyunu verene kadar 3-4 dakika soteleyin. Şarabı ekleyin, yarıya kadar çekmesini bekleyin. Tavukları tekrar tencereye alın. Tavukların üzerini örtecek şekilde tavuk suyu ekleyin. Kekiği ve defne yapraklarını ilave edin. Kaynatın ve altını kısın. 30-35 dakika bu şekilde pişirin. Gerekirse biraz daha tavuk suyu ekleyin. Tavuk pişerken bademleri mutfak robotundan geçirin. Robot çalışırken üzerine biraz zeytinyağı dökün. Tuzlayın, bir kenara alın. Tavuk 30-35 dakika pişince tencereden çıkarın. Sosun tuzunu kontrol edin, badem püresini ekleyin. Kaynatın, sonra gerekirse sosun kıvamlı olması için altını kısın. Badem püresi sosun kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Tavuğu sotelenmiş yeşil fasulyeyle ya da sevdiğiniz yeşil bir sebzeyle servis edin. Mantarlı badem sosunu yanına koyun, doğranmış frenksoğanıyla süsleyin. Sotelenmiş yeşil fasulye için: 250 gr yeşil fasulye, sapları ayıklanmış Saf zeytinyağı 2 diş sarımsak, ezilmiş Toz kırmızı biber Tuz Büyük bir tencerede bol tuzlu suyu kaynatın. Şoklama için bir kaseye bol tuzlu buzlu su koyun. Fasulyeleri kaynayan suya atın, yumuşayana kadar ama diri kalacak şekilde 5-7 dakika pişirin. Kaynar sudan alıp hemen tuzlu ve buzlu suya koyun. Fasulyeler soğuyunca sudan alıp bekletin. Büyük bir sote tenceresine zeytinyağı koyun. Sarımsak ve toz kırmızı biberi ekleyin, orta ateşte pişirin. Sarımsak kızarıp aromasını bırakınca alıp atın. Görevini tamamlamıştır. Fasulyeleri tencereye koyun, iyice ısınana kadar soteleyin. Tuzlayıp hemen servis edin. alıntı