Kahramanmaraş Dondurması
Malzemeler :
*5 su bardağı Süt
*1 bardaktan biraz fazla şeker ( 250 gram)
*3 gram ( 1 tatlı kaşığı ) SAF sahlep
Yapılışı :
Sütü çorba tenceremize alalım ve kaynatalım.
Kaynayan süte şekerimizi ilave edelim ve yine kaynatalım.
Bu arada bir kase suyun içinde sahlebimizi eritelim. ( Az bir su ile yazıyor kitabımda; ancak 1 tatlı kaşığı sahlep için bir kase su yeterli geldi )
Kaynayan şekerli suyumuza bir yandan erimiş sahlebimizi sicim gibi akıtırken, bir yandan da hızlı hızlı sütümüzü karıştıralım.. ( Sahlep tam olarak düzgün erimediği, biraz topaklandığı için, tel süzgeçten geçirerek akıttım süte )
Karıştıra karıştıra iyice pişirelim.. ( Bu aşamada karıştırırken, biraz savurarak çırpar giib karıştırmaka fayda var.. )
Sütümüz her yandan kaynamaya başladıktan 5 dakika kadar sonra tenceremizi ateşten alalım .
Ateşten aldığımız sütümüzün, önce bir 5 dakika kadar kepçe ile karıştırıp savurarak ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayalım..
Sonra sık sık tencerenin yanına gidip aynı şekilde soğuyana kadar kepçe ile savurup karıştıralım.. ( Soğuyana kadar tencerenin başında beklemmize gerek yok; sık sık uğramak şartı ile, başka işlerimiz ile ilgilenip sonra gelip karıştırabiliriz.. Hemen soğumuyor çünkü)
Soğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir kaba aktarıp, Buzlukta veya derin dondurucuya donması için bırakalım..
15- 20 dakikada bir çıkarıp, kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak karıştırıp tekrar dolaba kaldıralım.. (Bu karıştırma işlemini tahta kaşıkla ve döverek yaparsak dondurmamız daha da sakızlanır )
Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapalım.
Afiyet Olsun..