Şöbiyet Tarifi • 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 paket kabartma tozu
• 1 kaşık sirke
• 250 gr ceviz
• 2 yumurta
• 5 bardak un Şurubu:
• 5 bardak şeker
• 3.5 su bardağı su Açmak için:
• 300 gr nişasta
• Üzerine 300 gr tereyağı
Kreması:
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı fındık veya ceviz içi
1- Bir kaba sıvıyağ, sirke, yumurta konup çırpılır. Yoğurdun içine kabartma tozu konup kaba katılarak karıştırılır. Un ilave edilip iyice özlendirilerek yoğrulur.
2- Hamur ikiye bölünür. Hamurun bir parçası tahta üzerinde uzun rulo yapılıp cevizden büyük parçalara kesilip yuvarlanıp beze yapılır.
3- Hamur parçalan bir kaba dizilerek üzerlerine bol nişasta ile un serpilir. Hamur bezeleri nişastalı un içinde 15-20 dakika bekletilir. Daha sonra tahtada her beze merdane ile tabak büyüklüğünde açılır.
4- Her yufkanın arası bol nişastalanır. Hepsi açılıp üst üste konunca merdane ile hamur kare şeklinde büyütülür.
5- Kare şekline gelen hamur karelere kesilip, her kareye pişirilen kremadan bir kaşık konup üçgen şeklinde kapatılır. Yağlanmış tepsiye dizilir.
6- Diğer hamurun bezeleri de aynen açılıp içi konup tepsiye dizilir. Kızdırılmış tereyağı kaşıkla şöbiyetlerin üzerine gezdirilir.
Şurubu:
5 su bardağı şeker ile 3.5 bardak su bir tencerede kaynatılıp şerbet yapılır. Ilık hale gelince baklava da ılık kıvamdayken şerbet şöbiyetin üzerine dökülür.
Kreması:
Bir tencerede irmikle su karıştırılıp muhallebi gibi karıştım karıştıra pişirilir. Ateşten alınıp ceviz içi ile karıştırılıp şöbiyette kullanılır.
Not: Ceviz katılmadan da yapılabilir. |