Sakallı poğaça tarifi en az 4-5 gün tazeliğini koruyan ve mayalı hamurdan yapılan bir tür poğaçadır. Hazırlanması fazla zamanınızı almayan bu poğaçaların görünümü bile oldukça keyifli. Bu poğaçaların özelliği mayalı hamurla pişirilmeleri ve iç malzemesinin pişmesinden sonra arasına ilave edilmesidir. Genellikle poğaça türlerine pişirilirken iç malzemesi konurken, bu tarifte pişme aşamasından sonra konuyor. Bu poğaçaları ister kahvaltılarda, ister çay saatlerinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz poğaçaları pişirdikten sonra soğutun ve derin dondurucuda saklayın. Kullanmak istediğinizde derin dondurucudan çıkarın ve arasına beyaz peynirini sürün. Böylece elinizin altında hazırda her zaman hazır yumuşacık poğaçalarınız olacak. Dilerseniz şimdi poğaçaları hazırlamaya başlayalım. Sakallı poğaça tarifi için gerekli olan malzemeler Yarım su bardağı ılık su 1 su bardağı ılık süt Yarım su bardağı sıvı yağ 4 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 4.5 su bardağı elenmiş un 1 paket kuru maya Poğaçaya sürmek için malzemeler Beyaz peynir (Yumuşak ve sürülebilen özellikte olacak) Maydanoz Kırmızı pul biber 1 adet yumurta sarısı Sakallı poğaça yapımı Poğaça hamurunu hazırlayacağınız kabın içerisine bir su bardağı ılık süt, yarım bardak ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, tuz ve toz şekeri koyunuz. Mayayı da bu aşamada ilave edin. Bunun içine elenmiş olan unu ağır ağır karıştırıp, yumuşak ele yapışacak kıvamda hamur elde edinceye kadar yoğurunuz. Hazırladığınız poğaça hamurunu ılık bir yere mayalanması için kaldırın. Hamur normal hacminin iki katına çıkana kadar burada bekleyecek. Bu aşamadan sonra üstüne yağlı kağıt sereceğiniz tepsinin içine hamurdan küçük yuvarlaklar halinde hazırlayacağınız poğaça hamurlarını dizin. Mayalı hamur olduğundan, kabaracağını düşünerek, hamurların aralıklarını ona göre ayarlayın. Poğaçaların tepsiye yerleştirince, üzerine yumurta sarısı sürün. Tepsinin içinde 15-20 dakika kadar mayalanmasını bekleyin. Daha sonra önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırında poğaçalarınızı pişirebilirsiniz. Poğaçalar kızarıp, piştikten sonra fırının içinden çıkarın. Soğuduktan sonra poğaçaların bir kenarından küçük bir kesik açın. Poğaçaların arka tarafının açılmamasına dikkat edin. Buradan yumuşak beyaz peyniri sürün. Daha sonra poğaçaların birazını kırmızı pul bibere bulayın, birazını da ince doğramış olduğunuz maydanoza bulayın. Artık sakallı poğaçalarınız hazırlandı. Misafirlerinize çay saatinde ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. alıntı