tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > İç Anadolu Bölgesi > Sivas
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gemerek İlçesi-Sivas Gemerek İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1142

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 16.11.09, 00:21   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Gemerek İlçesi-Sivas Gemerek İlçesi

Gemerek İlçesi-Sivas Gemerek İlçesi

Gemerek

Tarihçe
Gemerek ilçesinin kurulduğu tarih bilinmemekle beraber, 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu’yu fethi sırasında Abdioğlu namıyla bir Türk aşiretinin yerleştiği bilinmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde kasaba olduğu, Kanuni Sultan Süleyman’ın Nahcivan seferi sırasında burada konakladığı, mevcut kitabe ve mezar taşlarından anlaşılmaktadır. I. Cihan Savaşında sürgüne gönderilenler hariç, 70 hane kadar Ermeni vatandaşı Türkler tarafından himaye edilerek burada kalmaları sağlanmıştır. 1950’li yıllardan sonra Ermeni vatandaşlarımız İstanbul’a göç etmeye başlamışlar, bugün ise hemen hemen hiç Ermeni vatandaşı kalmamıştır.
Gemerek 1895 yılında müstakil nahiye olmuş, bu tarihten sonra nahiye müdürleri tarafından idare edilmeye başlanmıştır. 1936 yılında ise Gemerek’te belediye teşkilatı kurulmuştur. Gemerek nahiye olduktan sonra iktisadi ve kültürel sahalarda gelişme göstererek 1 Mayıs 1953 tarih ve 6058 sayılı kanun ile ilçe olmuştur.
Gemerek isminin nereden geldiği kesin olarak bulunamamıştır. Ancak söylentilere göre Gemerek’in girişinde çok eskiden kalma beyaz bir kemerin olduğu, buraya Samsun limanından Anadolu’ya nakil yapan kervanların Kemer-i Ak dedikleri, sonradan da Gemerek’e çevirdikleri rivayet edilmektedir.

Coğrafi Konum
İlçe genellikle düz bir arazi yapısına sahiptir ve Şarkışla hududu ile Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi hududuna kadar vadi şeklinde engelsiz bir şekilde uzanmaktadır. İlçenin kuzey ve güney bölgeleri dağlıktır. Arazi genellikle çıplak olup, görüşe açıktır. İlçenin kuzeyinde Karababa Dağı (2346 metre), Şama Dağı (1712 metre), güneyinde Karadağ (1611 metre) ana yükseltileridir. İlçe 39.11 kuzey enlemleri, 36.04 doğu boylamları arasında Sivas ilinin güneybatısında, Sivas–Kayseri kara ve demiryolları üzerinde yer alır. Coğrafi olarak Türkiye’nin tam orta noktasında yer alan Gemerek, Karadeniz ile İç anadolu’yu birbirine bağlayan köprü vazifesi görmektedir.
İlçenin doğusunda Şarkışla, batısında Sarıoğlan, güneyinde Sarıoğlan ve Akkışla ilçeleri ve kuzeyinde Çayıralan ve Akdağmadeni ilçeleri yer almaktadır. İlçenin yüz ölçümü 1153 km2 olup, kilometre kareye 57 kişi düşmektedir. Deniz seviyesinden 1171 metre yüksekliktedir. İlçemizin deniz seviyesinden yüksek oluşu nedeniyle karasal iklim hakimdir. Bu nedenle kışları soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 12 derecedir. Yağışlar ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genel olarak yağmur, kış aylarında ise kar şeklinde olur. En önemli akarsuyu ilçenin kuzeydoğu ve güneybatısından geçen Kızılırmak’tır. Kızılırmak Sızır kasabasından doğan Göksu Çayı ile Tekmen köyü sınırlarında birleşir.
İlçenin kuzey kesiminde Çat Köyü bölgesi ile Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi arasında kalan kısımda Ormanlık alanlar mevcuttur. Diğer araziler çıplak olup kuru ve sulu tarım arazisi olarak kullanılır.

Kültür, Turizm ve Spor
İlçe merkezi, Yeniçubuk, Çepni, Sızır, Eğerci ve İnkışla beldelerinde 1’er Halk Kütüphaneleri bulunmaktadır.
İlçenin Sızır Kasabasında bulunan Obruk Şelalesi ile Çat Köyü ormanlık alanları İçerisinde mesire yerleri bulunmaktadır. Genellikle yaz aylarında çevre il ve İlçelerden gelen yerli turistler bu yerleşim yerlerine canlılık getirmektedir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
gemerek, gemerek ilçesi, sivas gemerek, sivas gemerek ilçesi, İlcesi, İlcesisivas


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Gemerek İlçe Seçim Kurulu Adresi ve Telefonu - Sivas Gemerek İlçe Seçim Kurulu Telefo Goeben Sivas 0 27.03.13 23:59
Gemerek Nüfus Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Sivas Gemerek Nüfus Müdürlüğü İletişim Goeben Sivas 0 23.09.12 17:15
Gemerek Askerlik Şubesi Adresi ve Telefonu - Sivas Gemerek Askerlik Şubesi İletişim A Tolga Sivas 0 03.03.12 02:17
Gemerek Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Sivas Gemerek Kaymakamlığı İletişim Adres Tolga Sivas 0 05.02.12 20:37
Sivas Gemerek İlçesinde Bulunan Özel Öğrenci Yurtları Adresi ve Telefonları - Gemerek Betül Sivas 0 10.09.11 02:09


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2