BİTKİSEL ÇAY HAZIRLAMA :
Haşlayarak demleme :
Belirtilmiş oranda Şifalı Ot; bir cam kaba veya metal olmayan bir başka kaba konur. Kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve bitkinin üstüne dökülür. Her bitkinin belirli bir demlenme süreci vardır. Bu sürece uyarak bitki demlenmeye bırakılır. Demlenme tamamlandıktan sonra bitki içilmeye hazırdır. Genel olarak, bir tatlı kaşığı bitki boş bir su bardağına konur, üzerine kaynamış su ilave edilir ve bitkinin demlenme süreci sonunda balla tatlandırılarak içilir. Balla tatlandırılan bitkinin etkisi daha fazla olur. Değişik durumlarda ve bitkilerde bu miktarlar değişebilir.
Soğuk suda yumuşatma :
Bazı Şifalı otlardan elde edilecek çaylar soğuk suda bekletilerek de hazırlanabilir. Belirtilen ölçüde bitki 8-12 saat suda bekletilir (genellikle geceleri). Süre dolduktan sonra, içilebilecek derecede ısıtılarak, önceden kaynar su ile çalkalanmış bir termosa doldurulur. Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından elde edilen çay türü, Şifalı otlardan en iyi yararlanabilme biçimidir. Bitkiler belirtilmiş su miktarının yarısının içinde gece boyunca bekletilir ve sabahleyin süzülür. Suyu süzülmüş olan bitkiler, belirli su miktarının öbür yarısı ile haşlanır ve yeniden süzüldükten sonra, soğuk ve sıcak çay karıştırılır. Böyle hazırlanan çaylarla, yalnızca soğuk veya sıcak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanağını elde edebiliriz.