tualimforum.com
>
GÖRSEL SANATLAR
>
Görsel Sanatlar / Dökümanlar / Planlar
>
Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
Kişilik Yapılarıyla Renklerin İlişkisi
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
Sanatta görsel tasarım ögeleri hakkında bilgiler...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kişilik Yapılarıyla Renklerin İlişkisi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1520
LinkBack
Seçenekler
02.11.08, 16:31
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
tualim
Administrator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22464
Rep Gücü:20
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.103 Kere Teşekkür Edlidi
:
Kişilik Yapılarıyla Renklerin İlişkisi
Kişilik yapılarıyla renklerin ilişkisi
Mor :
Sanatçıların ve yazarların yaratıcılık ve özgürlük simgesi olan bu renge yaygın bir yatkınlığı olmasına karşın, bu kesimin dışında kalanlar çok az kullanmaktadır. Mor genellikle değişik gerilimlerin, duygusal bozuklukların göstergesidir.
Kahverengi :
İnsanoğlunun ilk evi olan tahtanın rengi. Bu rengi sevenlerin tipik özelliği her şeyin mükemmel olmasını istemeleri. Ayrıca ruhsal direnç gücü, baş kaldırma, karşı çıkma, sevimsiz ve olumsuz duygular anlamlarını da taşır. Uyumsuz çocuklarca çok sevilen bir renktir. Bir anlamda anal döneminin kirliliğini ve pisliğini simgeler. Çocuklarda "çirkin halıyı" çizmek için kullanılan renklerden biri kahverengi (%84) ötekide mordur(%64).
Mavi
:
Sarı ile birlikte mavi insanlık tarihinin en eski rengidir. Genellikle yıldızları, geceyi, insan sıcaklığını, kalıcı ve derin duyguları, düşünceyi ve dinlenmeyi simgeler. Akıl yaşı denilen çağdaki ruhsal olgunluğa varmış çocukların ve büyüklerin en çok seçtikleri renktir. Mavi, duygusallığın düzenli olduğunu gösterir. Derinlik etkisi nedeniyle bu rengin dinlendirici bir etkisi vardır. Mavi, soyut düşünebilmelerinin, akılcılığının kendini denetleme yetkisinin anlatımıdır. Çok açık mavi, hiçbir şeyden etkilenmezliğin, kayıtsızlığının belirtisi, siyaha yakın koyu mavi de üzüntü belirtisidir. Halıda soyluluğu simgeler.
Mor, kahverengi ve mavi eğer öteki renkler az sayıda ise "itilmiş, bastırılmış ruhsal işlevlerin" varlığını, eğer öteki renkler çok sayıda iseler buna ilişkin savunma düzeninin güçsüzlüğünü ve duygusal açıdan olgun olmayışı gösterir.
Ayrıca giyside mavi, sosyal bir kişiliğin göstergesidir. Çevreye uyumu anımsatır.Mavi giyenlerin ciddi ve iyi bir insan oldukları imajı yaygındır. Mavi yatak odası, banyo ve çalışma odası için ideal bir renktir. Sinir sistemi bozukluğuna da birebirdir. Bu nedenle, sıkıntılı olduğunuz zaman denizi yada gölü seyrederek yatışmamız, sakinleşmemiz söz konusu olabilir.
Kırmızı :
Mavinin zıttı olup hareketi ve hızı simgeler. Çabuk heyecanlanma etkilenebilirlik, içgüdüsel itilimler, coşkulu ve sinirli davranış, yaşam tutkusu ve coşkusu anlamlarını taşır. Küçük çocukların önceleri beğendikleri kırmızı, sonraları saldırganlık ve düşmanlık duygularını açıklar. Kırmızı sevenler duyguları yoğun yaşayan kişilerdir. Aşırı kırmızı, sevgisiz kişide aynı zamanda despotik bir yan ve sinirli bir kişilik göstergesi de olabilmektedir.
Başkalarının dikkatini çekmek isteyenler kırmızı renkli elbise giyerler. Kendimizi yorgun ve bitik hissettiğimiz zaman üzerimize kırmızı bir şeyler giymemizde yarar var. Ne var ki bu konuda aşırılığa kaçmamak gerekir. Çünkü yoğun kırmızı, yorgunluğu artırıp sinir sistemini daha da yıpratabilir. Kırmızının evde kullanıldığı ideal orda yatak odasıdır. Diskotek ve Fast Food Lokantalarda da genellikle bu renk kullanılıyor. Yemek masasını kırmızı bir çiçekle yada kırmızı peçelerle süslemek de atmosferi daha sıcak hale getirebilir. Ayrıca kırmızı renk, halıda zenginliği, mutluluğu ve coşkuyu simgeler.
Yeşil :
Toplum severlik, duyarlık, dikkat, konsantrasyonk ve başkalarını kontrol etme yeteneğine sahiptir. Koyu yeşil kişinin süper denetimini, açık yeşil ise kişinin dışa dönük eğilimini boş vermişliğini simgeliyor.
Yeşil dekorasyonda "aman benim yanımdan uzak dur" mesajını veriyor. Bu nedenle, genellikle stüdyolarda ve çalışma odasında zaman yiyicileri uzaklaştırmak için yeşil renk kullanılıyor. Ayrıca yeşil renk halıda cenneti simgeler.
Siyah :
İşte varoluş sisteminin ve gençlik başkaldırısının tipik rengi. Ketlemeyi, korkuyu, kaygıyı, çöküntüyü, tiksinmeyi anlatır. Siyah sinir hastalıklarını, ergenliğe ilişkin bozuklukların rengidir.
Korku ve umutsuzluğun yanı sıra, ölümü de çağrıştırıyor. Siyah seromani ve tören giysisi haline dönüşebiliyor. Ölçülü kullanıldığı zaman siyah, dekorasyonda belli bir zarafetin işaretidir. Çirkin halıyı siyahla çizen çocukların oranı %92'dir. Siyah renk halıcılıkta, yaşam sıkıntılarından arınmayı simgeler.
Doğrudan doğruya boşaltılmayan, daha duygusal bir dışa dönüşlük, sıcak, sakin bir davranış, değer biçmede aşkınlık, kıyıcılık, can yakıcılık, kendini çevreye ve evrene yansıtma, rahat ve mutlu bir ruh anlamlarını simgeler.
Sarı :
Güneşin rengi, sarı umudun, ilginin, iyimserliğin ve evrensel aşkın rengi. Bu rengi seven insanlar,. Genellikle herkesle konuşmasını seven, bir kültür hazinesine sahip sosyal tiplerdir. Ruhsal bozukluğu olanlar bu rengi iterler. Elbisede sarı rengi tercih edenler, iyimser ve neşeli kişilerdir. Sarı salon ve mutfak dekorasyonunda rahatlıkla kullanılabilir. Sarı renk masa örtüsü üzerinde yenen yemeğin daha neşeli bir atmosferde geçtiği psikologlarca söyleniyor. Sarı renk halıda kötülük ve hastalıklardan korunmayı simgeler.
Pembe :
Kadınlık simgesidir, incelik duygusu uyandırır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
T
U
A
L
İ
M
Tualimforum kurallarını okuyunuz
Lütfen
.
Forum kullanımı hakkında bilgi için
TIKLAYINIZ
%
TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı
BURADAN
bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
Tags
kisilik
,
renklerin
,
yapilariyla
,
İliskisi
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Glokom-Baş Ağrısı İlişkisi
Fenci
Göz Hastalıkları
0
17.12.09
18:28
Glokom ve Göz içi Basıncı İlişkisi
Fenci
Göz Hastalıkları
0
17.12.09
18:17
Dil ve Kültür İlişkisi
SERDEM
Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
0
11.12.09
16:23
Renklerin Sürekliliği
tualim
Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
0
02.11.08
16:14
Renklerin Dili
tualim
Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
0
02.11.08
04:00
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
05:38
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread