tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Sağlık Kütüphanesi
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Sağlık Kütüphanesi Temel saglık bilgileri ve hastalıklar hakkında bilgiler,tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ruhsal Sağlık
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
955

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 09.02.08, 14:19   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Red face Ruhsal Sağlık

Bazı psikolojik sorunlarda terapisiz ilaç kullanmak intiharı tetikliyor





Her can sıkıntısı, depresyona girme şeklinde yorumlanmamalı. Depresyon teşhisini mutlaka bir uzman hekim koymalı ve kullanılacak ilacı yine bir hekim belirlemeli. Psikolojik terapi desteği olmadan sadece ilaç kullanmak her zaman çözüm olmuyor.
Psikolojik rahatsızlıklardan dolayı kullanılan antidepresan ilaçlar, intihar riskini tetikleyebiliyor. Uzmanlara göre, riskin yüksek olduğu psikolojik rahatsızlıklarda sadece ilaçla tedavi yeterli olmuyor, hastaların mutlaka bir kliniğe yatırılarak psikolojik destek verilmesi gerekiyor. Psikiyatri uzmanı Dr. Evrim Erbek, "Bu hastalarda kullanılan antidepresan ilaçlar kişiyi sadece fiziksel iyilik haline ulaştırıyor. Buna ruhsal durum eşlik edemiyor. Bu zıtlık, intihar teşebbüslerinin önünü açıyor." şeklinde konuştu. Bununla birlikte yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçların çoğunun eczanelerden alınabildiğine dikkat çeken Erbek, ilaçların bilinçsizce kullanılmasının riskli olduğunu söylüyor. Erbek, "Hatta gördüğü tedaviden memnun kalan bazı kişiler, çevresindekilere kendisi için uygun görülen ilacı bilinçsizce önerebilmektedir." diyor.
İntihar etme riskinin yüksek olduğu psikolojik rahatsızlıkların başında, alkol bağımlılığı, ailede ağır depresyon ve intihar öyküsü, daha önce intihar girişiminde bulunmuş olma ve insanın duygu ve mizacının dışa vuran efektif bir hastalık olan major depresyon geliyor. İntihar düşüncesi olan hastaların antidepresan ilacın etkisinin başladığı ilk haftalarda fiziksel iyilik haline ulaştığını aktaran Erbek, "Fakat ruhsal durum, bu fiziksel iyilik haline eşlik edemiyor. Bu da daha önce uygulama gücü bulamayan intihar düşüncesini eyleme geçirebilmesinin yolunu açıyor." uyarısında bulunuyor. Bu rahatsızlıklara yakalanan kişilerin ve yakınlarının mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erbek, "Hastanın tedavisi mutlaka psikiyatri kliniğinde devam ettirilmelidir." diyor.
Bu konuda dikkat çekilen bir diğer konu da psikolojik rahatsızlıklar karşısında kullanılan antidepresan ilaçların kontrolsüz ve doktor gözetimi dışında kullanılması. Erbek, her can sıkıntısını depresyona girmek şeklinde yorumlamanın ve antidepresanları uzman önerisi olmadan kontrolsüz kullanmanın zararlı olduğuna dikkat çekiyor.
İlaçların yan etkileri çok fazla!
Öte yandan kullanılan ilaçların yan etkileri de kendini gösteriyor. Bu gruptaki ilaçların çoğu uyku hali, sersemlik, sinirlilik, yorgunluk ve unutkanlık yapabiliyor. İlaca başlandığı ilk haftalarda ilaca bağlı uyku-iştah bozuklukları, bulantı, huzursuzluk, çarpıntı, baş ağrısı, ağız kuruması, kabızlık, görme bozuklukları, sersemlik hissi, idrar yapma zorluğu, cinsel sorunlar gibi yan etkiler ortaya çıkıyor. Psikiyatrik ilaçlar içerisinde bağımlılık potansiyeli olan tek ilaç grubunun kaygı giderici ilaçlar olduğunu anlatan Erbek, "Bu nedenle ilaçlar doktor kontrolünde ve yeşil reçete ile veriliyor." diyor.
Antidepresanlar hemen etki ediyor mu?
Antidepresan ilaçların istenen etkisi en az 2-3 hafta sonra başlıyor. Bu yüzden ilaçların düzenli olarak her gün kullanılması, keyfi olarak başlanıp kesilmemesi gerekiyor.

Kendimi iyi hissediyorum ilacı kesebilir miyim?
Hastalığın tekrar etmemesi için iyilik hali sağlandıktan sonra da ilaç tedavisi doktorun uygun gördüğü bir süre daha devam ettirilmeli ve yine doktor kontrolünde kesilmeli. Yeni ilaçlar daha az uyku ve sersemlik yapıyor Günümüzde hastanın psikiyatrik durumu göz önünde bulundurularak, hem yeni hem de eski kuşak ilaçlar tedavilerde kullanılabiliyor. Bütün ilaçlar gibi psikiyatrik ilaçların da yan etkileri bulunduğundan bahseden psikiyatri uzmanı Dr. Evrim Erbek, son 50 yılda yapılan çalışmaların, etkinliği yüksek, yan etkileri daha az olan ve hastanın sosyal aktivitesini olumsuz yönde en az etkileyecek ilaçlar üretmek üzerine odaklandığını belirtti. Erbek'e göre, son 15 yılın en büyük tıbbi gelişmelerinden biri, uyku ve sersemlik yapmayan ve daha az istemsiz kas kasılmaları ve hareket bozukluklarına neden olan psikiyatrik ilaç çeşitlerinin artması oldu.






SuskunLuGum AsaL£timDendir,Her Lafa Verecek Cevabım Var.


Ama ßir Lafa ßakarım Lafmı Diye,


ßird£ SöyLeyene ßakaRım ADam Mı Diye!...




Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ruhsal, saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - V Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 05:03
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı -IV Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 05:02
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-III Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 05:01
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-II Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 04:57
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - I Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 04:53


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:28 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2