Uzmanlar, hemen herkesin hayatı boyunca en az birkaç defa karşılaştığı karın ağrılarının önemli hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında bulunuyor.
Karın ağrılarının çok değişik sebepleri olabilir. Mide ve barsak bozuklukları, böbrek taşları, üreme organlarındaki rahatsızlıklar, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, gıda ve çeşitli maddelerle zehirlenmeler ve zona gibi hastalıklar sebebi ile karın ağrısı oluşabilir. Sadece karın boşluğundaki organlar değil; akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısına yol açabilir. Mesela; karnın sağ üst bölümünde meydana gelen ağrılar karaciğer, safra kesesi ve ülser gibi hastalıkların habercisi olabilir. Karın sol üst bölümündeki ağrılarının sebebi; dalak, pankreas ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Göbeğin üst bölümünde olan ağrılarda; yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağındaki, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıklar akla gelmelidir. Karın sol alt bölümünde olan ağrılar: Kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık problemleri veya idrar yolu rahatsızlıklarından kaynaklanıyor olabilir. Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda da: apandisit, dış gebelik ve yumurtalık problemleri ile fıtık boğulması düşünülmelidir.
Neler yapılabilir?
Karın ağrısı şikayetinin altında farklı sebepler olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerekiyor. Ancak uzmanlar, yemek sonrasında gelişen, hafif şiddetteki karın ağrılarında hafif buzlu su içilmesini, muz yenmesini ve elma suyu içilmesini öneriyor. Mide asidinin problem çıkardığı biliniyorsa, asit giderici ilaçlar veya soğuk süt alınabilir.
Ayrıca şu formüllerden de yararlanabilirsiniz:
İshal için: Bir adet kara turp, kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Üzerine, 250 gram taze yoğurt konup, karıştırılır. Bir kerede yenir. Susadıkça da, şekersiz erik hoşafı içilir.
Bağırsak enfeksiyonları için: 2 bardak suya bir çorba kaşığı papatya ve bir çorba kaşığı adaçayı koyarak kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 defa birer çay bardağı içilir.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Karın ağrısı şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ise
Ağrı ile beraber nefes kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olursa
Karın ağrısı göğse, boyuna ve omuza yayılıyorsa
Dışkıda kan görülürse
Karında gerginlik ve aşırı şişme olursa.
Egzersiz kanseri önlüyor
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, haftada düzenli olarak 1-3 saat arasında egzersiz yapan kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin yüzde 30 oranında, 4 saatten fazla egzersiz yapanlarda da yüzde 55 oranında azaldığı tespit edilmiş. Uzmanlar, yıllarca masa başında çalışanlarla kolon kanseri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, rahim, cerviks, prostat ve akciğer kanserlerinde, egzersiz düzeyinin artışıyla kanser riskinin azalması arasında kesin bir bağlantı olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar “Bazı kanser türlerinde özellikle göğüs kanserinde obezite, risk faktörünü artırıyor. Düzenli olarak egzersiz yapan kişiler obezlere göre daha düşük yağ oranına sahiptirler, Bu sebeple onlar için kanser riski daha düşüktür. Egzersiz metabolizmayı hızlandırır. Bu da sindirim ve boşaltım süreçlerinin hızlanmasına yol açar. Ayrıca egzersiz, tümör büyümesini de yavaşlatarak riski azaltmaktadır. Sonuç olarak egzersiz; meme, kolon ve diğer gastrointestinal kanser türlerinin azaldığını göstermektedir” diyor.
Dünya zeytinyağını yeniden keşfetti
Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve yüksek tansiyondan kolesterole, kanserden kalp rahatsızlıklarına ve şekere kadar pek çok hastalığa şifa olan zeytinyağı, dünya tarafından âdeta yeniden keşfediliyor.
Danimarkalı, İngiliz ve ABD’li bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri araştırmalarda, zeytinyağının faydaları konusunda elde ettikleri şaşırtıcı sonuçlar, geçtiğimiz günlerde dünyanın birçok ünlü gazetesi tarafından manşetten yayınlandı.
“Günde 4 kaşık zeytinyağı hayat kurtarıyor”, “Zeytinyağı sizi kanser riskinden koruyor”, ”Kanserden korunmanın yeni yolu: Zeytinyağı” gibi başlıklarla verilen haberlerde, zeytinyağının içinde bir asit türünün kansere yol açan enzimleri büyük oranda azalttığı, böylece kansere yakalanma riskini asgariye indirdiği belirtiliyor.
Araştırmayı yapan ekibin başkanı Dr. Henrik Poulsen, “Doğal bir besin maddesi olan zeytinyağının her bir damlasının şifalı olduğunu ve sofradan hiçbir zaman eksik edilmemesi gerektiğini” söylüyor.
Her derde deva
Daha önce yapılan araştırmalarda da, günde 1-2 kaşık zeytinyağının kolesterol, kalp ve şeker hastalıkları yanında, kadınlarda meme, erkeklerde de bağırsak ve prostat kanserine yakalanma riskini yüzde 45 azalttığı ortaya çıkmıştı. Tansiyon üzerinde de dengeleyici etkisi görülen zeytinyağının fazla tüketildiği Akdeniz ülkelerinde; kalp, damar sertliği, tansiyon, şeker ve kolesterol hastalıklarının katı yağ kullanan diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha az olduğu bilinmektedir.Cilt ve deri hastalıklarına da iyi gelen zeytinyağı aynı zamanda kabızlık tedavisinde de kullanılmaktadır. Egzama kaşıntılarını azaltır; kuru cilt, saç ve kafa derisini nemlendirir. Zeytinyağı, vücutta oluşan mayanın mantara dönüşmesini önlediğinden yemeklerde sık sık kullanılmalı veya zaman zaman bir miktar içilmelidir.Zeytinin mantar ve balık zehirlenmelerine karşı etkili olduğu söylenmektedir. Soğuk sıkım bir kaşık zeytinyağı bu semptomları ortadan kaldırabilir.
Zeytinyağlı sağlık reçeteleri
Zeytin ve zeytinyağının tıbbi özellikleriyle kullanıldığı yerlerle ilgili çok sayıda kitap yazılmıştır. Ayvalık Ziraat Odası tarafından hazırlanan kitapta da; zeytinyağının kanserden yüksek tansiyona, kolesterolden zatürreye ve şekere kadar birçok hastalığa birebir olduğu belirtiliyor. Kitapta çeşitli şifa reçetelerine de yer verilmiş. İşte bunlardan bazıları:
Kalp ve karaciğer hastalığı: Sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içilmelidir.
Tansiyon-yüksek kolesterol: Dört çay bardağı suya, 20 tane zeytin yaprağı konur. Üç çay bardağı su kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Günde bir çorba kaşığı içilir.
Nezle ve grip: Zeytin ağacı ve yaprakları kaynatılarak, buharı teneffüs edilir.
Yara ve iltihaplar: Yaprakları ile çok körpe dalları dövülerek yara üzerine konur. Bu, cildi delerek, iltihabı dışarı akıtır. Siyatik için de uygulanır.
Şeker hastalığı: Zeytin tanesi, iştah açmada, pankreas bozukluğu ve tembelliğinde, şeker hastalığında iyileştirici özelliğe sahip. Yemeğe başlamadan 35-40 damla zeytin özünün, bir bardak suya damlatılarak içilmesi öneriliyor.
Zatürre: Dört saat arayla birer çorba kaşığı zeytinyağı içilmeli...
Zona: Yakıcı ağrılara neden olan bu cilt hastalığında önce 1/1 oranında karıştırılan su ve sirke ile kompres yapılmalı, ardından zeytinyağı ile masaj yapılmalıdır.
Yüksek ateş: 50 gram zeytinyağı bir litre su ile karıştırılıp kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse ateş düşer.
Egzama: Üç çorba kaşığı zeytinyağı, üç çorba kaşığı çiğ süt ve üç çorba kaşığı su iyice karıştırılıp, egzamaya sürülür.
Dudakları da koruyor Güneş, rüzgar ve soğuk; dudaklarınızı kurutur ve çatlatır. Dudaklarınızı korumak için zeytinyağı hemen elinizin altında. Yapacağınız tek şey zeytinyağını dudaklarınıza sürüp bir süre çekmesini beklemek.
Alıntı.