Piliseli Baklava
Malzemeler:
Hamuru için;
2adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı mısır özü yağı
Yarım fincan üzüm sirkesi
1 paket kabartma tozu
Un
Nişasta
İçi için;
250 gram ceviz
200 gram tereyağı
1 su bardağı mısır özü yağı
1 su bardağı zeytinyağı
Şerbeti için
2 kase şeker
2 kase su
¼ limon suyu
½ fincan soğuk su
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 bardak süt, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı mısır özü yağı, 2 adet yumurta, yarım fincan sirke, 1 paket kabartma tozu, un eklenerek yoğrulur. Kulak memesi kıvamında yoğrulur. Kulak memesinden daha yumuşak kıvamda olan hamurun toparlanması ve yapışmaması için 1 avuç zeytin yağı ile toparlanır ve şekil verilir. Rulo şekli verilen hamurdan 13 beze çıkacak şekilde kesilir. Hamur dinlenmeye bırakılırken iç harç ve şerbet hazırlanır. 2 kase şeker, 2 kaseden 1 parmak eksik su orta boy tencereye konularak orta ocak ateşine verilir. Şurup kaynamaya başladığında 1-2 damla limon duyu sıkılarak 5-10 dakika kadar daha kaynatılır. Ocağın kapatılmasına yakın 1 fincan soğuk su eklenerek ocağın altı kapatılır. Dinlendirilen 13 adet beze tek tek baklava hamuru gibi açılır. Hamur kenarlarından 2 parmak kalınlığında katlanarak uzunlamasına doğru 10-12 cm genişliğinde tek tek kesilir. Şeritlerin orta kısmı boydan boya ceviz serpilir. Ucundan katlayarak her bir parçayı rulo gibi kıvırmadan kıvrım kıvrım büzülüyor. Cevizlerin dökülmemesi için uç kısımları kıvrılan ve içeri doğru katlanan piliseli tek tek bor cama yerleştirilir. Hamur nişasta ile açılmalıdır. 1 bardak mısır özü yağı, 1 bardak zeytinyağı ve 200 gram tereyağı orta ocak ateşinde teflon tencerede kızdırılır. Tatlıların her yerine gelecek şekilde üzerine kızdırılan yağ dökülerek 200 derece de 20 dakika pişirilir. Tatlımız eğer borcama konuldu ile fırının en alt rafına konulması gerekmektedir. Piliseli piştikten sonra biraz soğumaya bırakılır. Hafif ılınan tatlının üzerine şerbeti dökülerek servis edilebilir. Tatlımızın yapılışı ortalama 1 saat olup 15 kişilik servis edilebilir.