2009 Ramazan İlk Teravih Namazının Tarihi
Diyanet İşleri Başkanlığı ilk teravih namazının tarihini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu imzasıyla müftülüklere gönderilen genelgede; 20 Ağustos 2009 Perşembe günü ilk teravih namazı kılınacağı, 21 Ağustos Cuma günü de oruca başlanacağı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu imzasıyla müftülüklere gönderilen genelgede; 20 Ağustos 2009 Perşembe günü ilk teravih namazı kılınacağı, 21 Ağustos Cuma günü de oruca başlanacağı belirtildi.
Genelgeye göre, toplumun din konusunda aydınlatılmasına yönelik olarak aylık bir planlama ile Ramazan'a mahsus özel vaaz ve irşat programı hazırlanacak. Mahalli radyo ve televizyonlarda irşat programları düzenlenecek.
Ramazan öncesinde camilerin, şadırvan ve tuvaletlerinin temizliği yapılacak, elektrik ve ısıtma tesisleri ile ses cihazları elden geçirilecek, merkezi sistemlerde sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacak. Camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecek. Camilerdeki vaaz, irşat ve mukabele programları, cemaatin dikkatini çekecek ve takibini temin edecek şekilde her gün özel bir panoya yazılarak ilan edilecek.
Ramazan boyunca görevlisi bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilememiş camilerde, din hizmetlerinin emekli personel veya imam hatiplik yeterlilik belgesi almış olanlara öncelik vermek kaydıyla, ehil kişiler marifetiyle yürütülmesi sağlanacak, imkanlar ölçüsünde hiçbir cami görevlisiz bırakılmayacak. Camilerde bayanlara mahsus mekanların da daha geniş, aydınlık temiz ve sağlıklı olması yönünde çalışmalar yapılacak.
Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine, onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü ve tatlı bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevginin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek.
Ramazan boyunca müftü, vaiz ve diğer görevliler hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret edecek. İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimseler ile ilgilenilecek.
Maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, hakla bütünleşmeyi sağlayan, ihtiyaç sahiplerinin katıldığı iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak. Müftülükler, imkanları ölçüsünde iftar davetleri verecek. Bu davetlerin, itibar kaybına sebep olabilecek tarzda olmamasına dikkat edilecek.