Ettiği Teşekkür: 1
58 Mesajına 390 Kere Teşekkür Edlidi
:
Ramazan aynının gelmesi ile, oruç tutan üyelerimiz için bazı öneriler hazırladık. Günümüzde sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı tercih edilmektedir. Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından ****bolik hız düşer, halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür.
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeği erken kahvaltı olarak da düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller tercih edilebilir.
Sahurda zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar veya kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebir.
Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Geceden itibaren iftar zamanına kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır.
Gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları tercih etmek iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller.
İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli; çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek hem ****bolizmayı çalıştırmak hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir
İFTAR:
1 kase çorba 1 dilim az yağlı beyaz peynir, 3-4 zeytin Salata 1-2 ince dilim esmer ekmek İftardan 1-2 saat sonra
1 tabak etli veya etsiz sebze yemeği veya 2-3 köfte kadar ızgara tavuk/balık/ kırmızı et 3-4 yemek kaşığı pilav/makarna veya 1 dilim börek Salata 1 kase yoğurt veya cacık 1-2 ince dilim esmer ekmek
2 saat sonra
1-2 porsiyon meyve ile 1 bardak süt veya yoğurt veya 1 kase sütlü tatlı
Yatmadan
1-2 porsiyon meyve
SAHUR:
1 bardak süt veya ayran 1 haşlanmış yumurta 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir Domates - salatalık 1-2 porsiyon meyve Esmer ekmek
veya;
1 kase çorba 1 tabak sebze yemeği 2-3 köfte kadar ızgara tavuk/balık/kırmızı et 1 kase yoğurt 1-2 dilim esmer ekmek
Doğru beslenmenin en önemli ilkelerinden biri sık sık ve az az yemektir. Günlük aldığı enerji miktarı aynı olan, aynı kilodaki ve aynı genetik yapıdaki ikizler eşit miktardaki yemekleri farklı şekilde tüketirlerse sonuç farklı olur. Yemeği hızlı tüketen de sonuç yağlanma olurken az az ve sık sık tüketen böyle bir sonuçla karşılaşmayacaktır.
Ramazanda zayıflamaktan çok bahsedilmesi gereken tehlike şişmanlıktır. İftar sofraları genellikle oldukça zengin olup, yüksek kaloriler tatlı ile birlikte bu öğünde tüketilmektedir. Erken saatlerdeki iftarı düşünürsek akşam saatlerinde acıktığımızda yanlış yiyecekler tercih edilirse (çikolata, cips, kuruyemiş) üstüne sahur yemeklerinde tüketilen hamur işleri börekler, gözlemeler eklenirse ramazan boyunca ciddi kilolar alınması muhtemeldir. Bu nedenle özellikle erken iftar yemeği yenilen ramazan aylarında iftarı bölüp akşamın ilerleyen saatlerine bir öğün daha eklemek doğru olacaktır. Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan tatlılar şişmanlığa neden olan önemli yiyeceklerdir. Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınmalı, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Ettiği Teşekkür: 1
58 Mesajına 390 Kere Teşekkür Edlidi
:
Beslenme ve diyet uzmanları, Ramazan ayında hafif gıdaların tercih edilmesi, yağlı yemekler ile kızartmalardan uzak durulması ve mutlaka sahura kalkılması gerektiğini bildiriyorlar.
Bahçelievler Medicana Hospital Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, oruç sayesinde karaciğer, mide ve sindirim sisteminin dinlendiğini, vücudun toksinlerden arındığını vurguluyor.
“Vücut için sağlık demek olan orucu tam tersi hale getiriyoruz” diyen Yılmaz, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirmek için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Mutlaka sahura kalkılmalı ve kahvaltı şeklinde tüketim yapılmalı. Oruç zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açılmalı ve ılık bir çorbayla öğüne başlanmalı. Yemekler yavaş yenilmeli, mümkünse öğün iftar ile yatma saati arasında bölünmeli. Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli. Kızartmalardan uzak durulmalı. İftardan sonra mutlaka hafif egzersiz veya yürüyüş yapılmalı. Sütlü tatlılar tercih edilmeli ve bol bol su içilmeli.”
En sık yapılan yanlış
International Hospital’dan Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Canan Öcal Kuzum da, yemek kültürünün en yağlı, en ağır besinlerinin daha çok Ramazan ayında sofralarda yer aldığına işaret ediyor.
Sahurda ağır yemek yemenin, iftarda mideyi tıka basa doldurmanın bu dönemde en sık yapılan yanlışlardan olduğunu belirten uzmanımız, aşırı yağlı ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Jinemed Hospital’dan Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ise oruç tutmak isteyen hamilelere özellikle yatmadan önce bol sıvı almaları, gün içinde de sıvı kaybını önleyecek şekilde tedbir almalarını tavsiye etti.
Prof. Dr. Çamlıbel, “İftar çok ağır olmamalı. Yatmadan önce de yenmeli. Çünkü hamilenin günlük 2100–2200 kalori alması gerekiyor. Bu kaloriyi 3 öğünde tamamlaması lâzım. Bir de kontrollerini atlamaması gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Süt içerek sağlıklı bir Ramazan geçirin
İftar ile sahur arasında iki bardak süt içmek oruçlu bireyin günlük vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılıyor...
Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp, iftar ile sahur arasında 2 bardak süt içmenin oruçlu bireyin günlük vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılayacağını bildirdi.
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, B ve D vitaminleri, mineraller, potasyum ve kalsiyumun alınmasında süt, en önemli besin kaynaklarından biridir.
Yetişkin bir insanın 1 bardak sütle günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 30’unu, D vitamini gereksiniminin yüzde 25’ini, proteinin yüzde 16’sını, potasyumun yüzde 11’ini ve B-12 vitaminin yüzde 13’ünü sağladığına işaret eden Prof. Dr. Sarp’ın açıklamaları şöyle:
‘’Ülkemizde süt, ağırlıklı olarak yemek ve tatlılarda tüketiliyor. Ancak bu yolla tüketilen süt, günlük besin ihtiyacını yeterince karşılamıyor. Sağlıklı şartlarda üretilmiş sütün besin değerinin korunabilmesi için, sıvı gıda olarak tüketilmesi gerekiyor.
“Bilimsel araştırmalar, günlük gerekli süt tüketim miktarını en az 2 bardak olarak belirliyor. Sütün bileşiminde bulunan laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacını karşılamasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ, tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkili oluyor. Sütün yapısında yer alan kaliteli, biyolojik değeri yüksek protein, yağ ve laktoz ile tüm mineral ve vitaminler, bağışıklık sisteminin korunmasından kanser, kalp-damar hastalıkları ve osteoporoz gibi kronik hastalıklardan korunmada büyük önem taşıyor.’’
Prof. Dr. Sarp, Ramazan’da günlük sıvı ihtiyacının önemli bir kısmını sahur ile iftarda karşılamak gerektiğine de dikkat çekerek, ‘’Bu nedenle gerek iftar vaktinde, gerekse de daha sonra sahura kadar geçen süre içinde süt içmek doğru bir tercihtir. İftar ile sahur arasında 2 bardak süt içmek, oruçlu bireyin günlük vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılar’’ diyor.
Sahur, en önemli öğün
Ramazan boyunca dikkat etmeniz gereken öğünlerin başında sahur geliyor. Birçok kişi uykusunun en tatlı yerinde kalkmak istemediği için sahur yapmadan gün boyunca oruç tutmaya çalışıyor. Ya da geceden bir şeyler yiyip öyle yatıyor. Oysa uzmanlar sahurun oruç tutanlar için en önemli öğün olduğunu belirtiyor. Sahurda hazmı kolay besinleri tercih edilmesi öneriliyor. Bir tost, yağsız tepsi böreği, yoğurt, komposto ve 1 veya 2 porsiyon meyve ideal sahur sofranız için bir alternatif olabilir. Bağırsak tembelliğini önlemek için de yeterli miktarda posalı, ya da lifli besin almanız gerekiyor. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketimini arttırılması tavsiye ediliyor
Mutlaka sahura kalkılmalı!
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, “Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı ve yemekte domates, salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmedir” diyor. Yorulmaz, iftarda hazmı güç yemeklerden kaçınılması gerektiğini söylüyor. İftarı sigarayla açmanın yanlışlığına da değinen Yorulmaz, “Hızlı, aşırı, yetersiz yemek, sahura kalkmamak, hazmı güç hamur işleri, tatlı ve et türü besinleri fazla tüketmek, sahura kadar uyanık kalıp atıştırmak, iftardan yatma saatine kadar atıştırmak, yeteri kadar sıvı almamak, meyve ve sebzeden fakir beslenme yapılan hatalar arasındadır” diyor.
Orucun hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle açılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, 15-20 dakika sonra normal yemeğe geçilmesi gerektiğini bildiriyor. Mutlaka yemekle birlikte salata, ayran, cacık gibi yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinçpilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı ve kepekli ekmeklerin tercih edilmesini tavsiye ediyor. Sahuru ihmal etmeyiniz Sahur, Allah’ın size verdiği bir berekettir. Onu ihmal etmeyiniz. Câmiü’s-Sağir, No: 1156 Ümm-ü Hakim (r.a.) rivayet ediyor: İftarı vakit geçirmeden yapınız. Sahuru da mümkün olduğunca geciktiriniz. Câmiü’s-Sağir, No: 2632 Ebû Said’den (r.a.) rivayetle: Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet, melekler de istiğfar ederler. Câmiü’s-Sağir, No: 2409 Mikdam’dan (r.a.) rivayetle: Sahuru ihmal etmeyin. Çünkü sahur yemeği gerçekten mübarek bir gıdadır. Câmiü’s-Sağir, No: 2703 Amr ibnü’l-Âs (r.a.) rivayet ediyor: Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucu arasındaki fark sahura kalkmaktır. Câmiü’s-Sağir, No: 2815