tualimforum.com
>
SAĞLIK
>
Genel Hastalıklar
>
Psikiyatri Hastalıklar
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-II
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Psikiyatri Hastalıklar
Psikiyatri hastalıklar tanısı ve tedavi yöntemleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-II
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1198
LinkBack
Seçenekler
02.07.08, 04:57
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Çiçek
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 175
Konular: 67
Puan Grafiği
Rep Puanı:1138
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 21
7 Mesajına 13 Kere Teşekkür Edlidi
:
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-II
Atipik Antipsikotik İlaçlar
Klasik antipsikotik ilaçlara göre çok az veya hiç ekstrapiramidal yan etki göstermezler. Ayrıca, klasik antipsikotik ilaçlara göre negatif belirtili şizofrenide üstün etkinlik gösterirler. Bütün bu avantajlarına rağmen kullanımları ; fiyat ve klozapinde olduğu gibi agranülositoz ve epileptik nöbet gibi ciddi yan etkileri nedeniyle oldukça sınırlıdır.
Klozapin: ( Leponex ) 25, 100 mg’ lık tablet formu vardır. Günlük ortalama dozu 300450 mg’dır. Major endikasyonu, geleneksel antipsikotik ilaçlara yanıt vermeyen yada bu ilaçların yan etkilerini tolere edemeyen psikotik, özellikle şizofrenik hastalardır. Standart antipsikotik sağaltımlara yanıt vermeyen hastaların yaklaşık % 30 ’ u klozapin sağaltımına yanıt verir. Düşük dozda ( 25 - 125 mg / gün ) parkinsonizm sağaltımında günümüzde kullanılmaktadır.
Sık görülen yan etkileri sedasyon, taşikardi, konstipasyon, baş dönmesi, hipotansiyon, hipertermi ve sialore’dir. En ciddi iki yan etkisi agranülositoz ve epileptik nöbetlerdir. Agranülositoz, % 1 oranında görülür. Yaş ve dozla ilişkisi bulunamamıştır. Nöbetler doza bağımlıdır, günde 600 mg’ dan fazla klozapin alan hastaların yaklaşık % 14 ’ ünde görülür.
Risperidon: Ülkemizde henüz yoktur. Klasik antipsikotiklere göre, şizofreninin pozitif ve negatif formlarında daha etkili olabileceği düşünülmektedir. 4 - 8 mg / gün risperidon 10 mg / gün haloperidol’e 8 - 16 mg / gün, 20 mg haloperidol’e eşdeğerdir, en etkin dozu 6 mg / gün’ dür. 6 mg / g’ ün altında ekstrapiramidal yan etkileri çok düşükken yüksek dozlarda yan etki artışı görülmektedir. Diğer yan etkileri, sedasyon, taşikardi, prolaktin artışı, kilo alımı ve cinsel yan etkilerdir.
Sülpirid : ( Dogmatil ) 200 mg tablet, ( Sülpir ) 50 mg tablet formları vardır. Ortalama sağaltım dozu 200 - 1600 mg / gün’ dür. Bazı yönleriyle klasik antipsikotiklere benzemekle birlikte, dezinhibitör özellikleri ve sedasyona yol açmaması nedeniyle atipik bir antipsikotik olarak kabul edilmektedir. D2 reseptörlerine seçici bir afinitesi vardır. Negatif belirtilerin ön planda olduğu hastalarda 200 - 600 mg / gün , pozitif belirtilerin baskın olduğu hastalarda 800 - 1600 mg / gün önerilmektedir.
Antipsikotik Tedavide Doz Ve Uygulama: Ortalama doz: 5-20mg/g haloperidole eşdeğerdir. Optimal dozda kullanıldıklarında bütün antipsikotik bileşikler eşit düzeyde etkilidirler. Potans ve yan etkileri bakımından farklılık vardır. Yanıtı artırmak için benzodiazepin, karbamazapin, propranolol, lityum eklenebilir. İlaca yanıtın değerlendirilmesi için en az altı hafta beklenmelidir.
Nörolojik Yan Etkiler
a -) Parkinsonizm: nigrostrital sistemdeki dopamin blokajı sonucu oluşur. % 10 -30 da sağaltımın 5-90. günlerinde görülür. Kadınlarda ve 40 yaş üzerinde sıktır. Bradikinezi, bıradimimi, akinezi, ataraksi, iki taraflı kaba tremor, öne eğik postür, küçük adımlarla yürüme, dişli çark rigiditesi görülür. Sağaltımında antikolinerjik ilaçlar kullanılır.
b - ) Akut Distoni: Bazal gangionlardaki dopaminerjik hiperaktivite sonucu olutur. Genç erkeklerde daha sıktır. Kas kasılmasına bağlı istemsiz hareketler görülür. Ağız, çene, ense ve yüz kaslarında görülür. Tortikollis, okulojir kriz, blefarospazm, trismus, glassofaringeal distoni görülebilir. Sağaltımında parenteral antikolinerjik ilaçlar kullanılır.
c -) Akatizi: Andrenejik dopaminerjik dengenin bozulması sonucu oluşur. Yerinde duramama, oturamama, hareket etme gereksinimi şeklinde görülür. Sağaltımında ilaç dozunun azaltılması, propranolol, benzodiazepinler yararlıdır. Antikolinerjikler yararsızdır.
d - ) Tardiv Diskinezi: Dopamin reseptörlerinin uzun süre blokajı sonucu ortaya çıkan bir aşırı duyarlılık durumudur. Dil, dudak, yüz, ekstremitelerde istemsiz hareketler, perioral kasılmalar, ağır durumlarda bel ve gövdede görülür. Yürüme, konuşma, yeme ve solunum güçlüğü görülebilir. Sağaltımında kolinerjik agonistler, dopamin agonistleri - antagonistleri, benzodiazepin, karbamazepin kullanılır.
e - ) Malign Nöroleptik Sendrom: Sağaltımın herhangi bir döneminde yaşamı tehdit eden, idiyosenkratik bir ilaç reaksiyonudur. Dopamin etkinliğinin birden azalması, kolinerjik etkinliğin birden artması sonucu 24 - 48 saat içinde hızla gelişir. Ateş, terleme, taşikardi, kan basıncı değişiklikleri, konfüzyon, rigidite, konvülzyon, solunum sıkıntısı, rabdomyolizis, böbrek yetmezliği, kardiyo - vasküler kollaps görülür.
Lab: Bk, Hct, BUN, CPK, Kc enzimlerinde artış, kan ve idrarda myoglobin, böbrek yetmezliği bulguları görülür. Kullanılan antipsikotikler derhal kesilmelidir. Sağaltım semptomatiktir.
Diğer Yan Etkiler:
Kardiyovasküler Sistem: İletim zamanını ve refrakter dönemi uzatırlar. EKG’ de QT ve
PR
aralığında uzama T dalgası düzleşmesi ve ST segment çökmesi görülebilir. ( QT=0.44 sn üzerinde ventriküler taşikardi ve ani ölüm riski ) alfa adrenarjik blokaj nedeniyle ortostatik hipotansiyon, refleks tatikardi görülür.
Hematolojik: Geçici lökopeni görülebilir, sağaltımın ilk üç ayında agranülositoz riski onbinde 5 ’ tir. Ateş, boğaz ağrısı varsa tam kan sayımı yapılmalıdır.
Dermatolojik: Allerjik dermatit, fotosensitivite, ürtikeryal döküntüler, seboreik dermatit, deride gri - mavimsi renk değişikliği görülebilir.
Antikolinerjik: Ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, idrar tutukluğu, kabızlık, paralitik ileus, nasal konjesyon, ejekülasyon gecikmesi
Santral Antikolinerjik Etkiler: Atet, midriasis, deride kuruma, idrar retansiyonu, paralitik ileus, konfüzyon, nöbet, ajitasyon, koma.
Endokrin Sistem: Prolaktin salınımında artış, FSH - LH baskılanması, hipo - hipertermi, amonore, galaktore, jinekomasti, kilo artışı, glikoz metabolizmasında bozulma.
Oftalmolojik: Midriasis, akomodasyon bozukluğu, geri dönüşümsüz retinopati( tiyoridazin), kahverengi lekeler, gece görme güçlüğü, kornea ve konjuktivada pigmentasyon.
Gastrointestinal Sistem: Karaciğer işlevlerinde geçici bozulma. Özellikle sağaltımın 2 5. haftaları arasında kolastatik sarılık görülebilir.
Epileptojenik Etki: EEG’ de yavaşlama, epilepsi eşiğinde düşme. Düşük potanslılarda daha çoktur.
Prof. Dr. Yunus Emre Evlice
Tags
bozukluklarda
,
ilac
,
ruhsal
,
sagaltimiii
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Rüyada Ampul(ilaç) Görmek - Rüyada Ampul(ilaç) Görmek Açıklaması ve Yorumu - Ampul
Tarot
A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri
0
25.09.12
17:49
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - V
Çiçek
Psikiyatri Hastalıklar
0
02.07.08
05:03
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı -IV
Çiçek
Psikiyatri Hastalıklar
0
02.07.08
05:02
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-III
Çiçek
Psikiyatri Hastalıklar
0
02.07.08
05:01
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - I
Çiçek
Psikiyatri Hastalıklar
0
02.07.08
04:53
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
07:34
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread