Börek seviyorsanız, elde açma kolay bir tarif paylaşmak istiyoruz. Size boşnakların sıkça yaptığı ağızda dağılan, güzel bir pırasalı börek tarifi hazırladık. Siz iç malzemesini daha farklı içlerle hazırlayabilirsiniz. İster kıymalı, ister patatesli, ister ıspanaklı güzel bir börek yapabilirsiniz. Biz boşnakların yaptığı gibi aslına sadık kalmak istedik. Elde açma böreklerin zor yapıldığını düşünüyorsanız, tarifi denedikten sonra kararınızı değiştireceksiniz. Şimdi birlikte boşnak böreğimizi hazırlamaya başlayalım. Pırasalı boşnak böreği malzemeleri (6 Kişilik) 750 gram elenmiş un 1 yemek kaşığı üzüm sirke 2 tatlı kaşığı tuz Alabildiği kadar ılık su 1 su bardağı eritilmiş yemeklik tereyağı 1 su bardağı zeytinyağı 1-2 su bardağı buğday nişastası (hamuru açarken kullanacağız) İç malzemesi 1,5 kg pırasa 4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı karabiber 3 adet yumurta 1,5 su bardağı rendelenmiş az tuzlu beyaz peynir (kaşar ya da tulum loru da olabilir) Hazırlanışı Derin bir yoğurma kabının içine un, üzüm sirkesi ve tuzu koyun. Ilık suyu yavaşça ilave edin ve bir yandan hamurunuzu yoğurmaya başlayın. İçine sirke koymamızın amacı böreğin çıtır çıtır olması içindir. Pürüzsüz ve kulak memesi yumuşaklığında, elinize yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Hazırladığınız hamuru 20 eşit parçaya bölerek, üzerini kapatarak hamurların oda sıcaklığında en az 1 saat dinlenmesini sağlayın. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için önce pırasaları ayıklayalım ve ince halkalar şeklinde doğrayalım. İçine biraz zeytinyağı koyduğumuz tavanın içinde orta ateşe koyarak, pırasaları sürekli karıştırıp yumuşayıncaya kadar pişirelim. İçine tuzunu ve karabiberini serperek ateşin üstünden alalım. Hazırladığınız pırasalı harcın içine beyaz peynir ve yumurtaları ilave edin. Dinlendirmiş olduğunuz hamur parçalarının her birini mutfak tezgahın üstünde 20 cm çapında açın. Hamurları açarken buğday nişastası kullanın. Daha kolay açıldığını göreceksiniz. Erittiğiniz yemeklik tereyağını ve zeytinyağını bir kasenin içinde karıştıralım. Açmış olduğunuz hamurların üstüne 2-3 yemek kaşığı kadar bu karışım yağdan sürün. Hamurların 10 adetini yağlayıp üst üste dizin. Bunları birbirinden ayırmamaya dikkat ederek merdaneyle açarak, çaplarını 40 cm ebatlarına kadar büyütün. Diğer kalan 10 tane hamura da yukarıdaki gibi aynı işlemleri uygulayın. Çapı 40 cm kadar olan fırın tepsisini yağlayarak, açtığınız yufkaların birini en alta koyun. Üzerine hazırlamış olduğunuz pırasalı iç harcını yerleştirin. Böreğin üzerine ikinci hamur parçasını da koyun. Böreğinizi arzu ettiğiniz gibi dilimleyip, kalan yağı üstüne sürün. Önceden 180-200 derecede ısıttığınız sıcak fırında, böreğinizi en az 50 dakika pişirin. Üstü kızardıktan sonra, kısa bir süre dinlendirerek sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun. alıntı