26 OCAK 1938 - Cenevre'de başlayan Türkiye ile Fransa arasındaki görüşmelerde Hatay sorunu ele alındı.
1935 - Atatürk'ün, öğle vakti otomobille Beyoğlu'nda bir gezinti yapması, öğleden sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
1933 - Atatürk'ün, Adana'dan trenle hareketi, Fevzipaşa'dan geçilerek Narlı'ya gelişi, burada trenden inerek otomobille Gaziantep'e gelişi, Halkevi'ni ziyareti, akşam şerefine büyük bir yemek verilmesi ve geceyi Vali Konağı'nda geçirmesi.
1931 - Atatürk'ün, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'dan geçişi, Uşak'a 7 kilometre uzaklıkta trenden inerek Şeker Fabrikası'nı ziyareti, saat 19.00'da Uşak'tan İzmir'e hareketi.
1926 - Atatürk'ün, Almanya Cumhurbaşkanlığına seçilen Hindenburg'a tebrik mektubu.
1925 - Atatürk'ün, Mersin'de, çiftçilerin traktör ve diğer ziraat aletleriyle yaptığı geçit törenini izlemesi; öğleden sonra bir portakal bahçesinde çiftçiler tarafından verilen yemeği şereflendirmesi.
1923 - Atatürk'ün, Salihli'ye gelişi ve istasyonda halka hitabı: "...Bundan sonra memleketimizi kesin kurtuluşa kavuşturmak için pek kuvvetli ve esaslı tedbirler almak gerekir. Bu tedbirlerin en önemlisi ve en birincisi bilim ve kültürdür."
Atatürk'ün, Turgutlu istasyonunda halka hitabı: "Memleket ve milletin iyiliği için çalışanlar, milletin yardım ve itimadından emin bulunmazlarsa elbette kalp kuvveti ile çalışamazlar."
Atatürk'ün, Manisa'ya gelişi ve konuşması: "...Bizim kuvvetimiz, milletin güven ve itimadıdır."
Atatürk'ün, Manisa'dan Menemen'e gelişi, istasyonda karşılanışını takiben İzmir'e hareketi.
1921 - Yunan Ordusunun cephe boyunca taarruzu.
İtilaf Devletleri İstanbul temsilcilerinin Londra Barış Konferansı'na delege gönderilmesini, Sadrazam Tevfik Paşa'ya bildirmeleri. (İtilaf Temsilcileri, Osmanlı Heyeti içinde, Ankara hükümeti temsilcilerinin de bulunmasını istemişlerdir).
1920 - Celalettin Arif Bey, geçici olarak Mebusan Meclisi başkanlığına seçildi.
1920 (26-27) - Akbaş mevkisindeki cephane deposuna Kuvay-ı Milliye kahramanlarından KöPage Rankingülülü Hamdi ve arkadaşlarının baskını.
KöPage Rankingülü Hamdi Bey, Kuvay-i Milliyecilerle, Fransızların koruduğu Akbaş cephaneliğini basmak için, Rumeli yakasına geçti.
Akbaş Cephaneliği Baskını: Edremit Kaymakamı KöPage Rankingülülü Hamdi ile Dramalı Rıza Beylerin komutasındaki bir Kuvvay-ı Millîye Müfrezesinin Gelibolu yakınlarındaki Fransız kuvvetlerine ait Akbaş silâh deposuna yaptığı baskın. Depodaki 8 bin Rus tüfeği, 40 Rus makinalı tüfeği, 20 bin sandık cephane Lapseki'nin Umurbey iskelesine Bolayır motoru ile taşındı. Fakat sarayın emri ile Gönen'in Yenice Köyü'nde depolanan silâhları ele geçirmek isteyen eşkiya Anzavur gelince Dramalı Rıza Bey tarafından depo havaya uçuruldu. Kaynak:Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000
Kaynak:edebiyatogretmeni.net