tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > BİLGİSAYAR-DONANIM ve İNTERNET > Network ve İnternet
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Network ve İnternet Network veya internet konfigurasyonları


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Windows Boot (Başlatma) Sorunları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
909

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.10.10, 19:27   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
 
Yahoo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2008
Mesajlar: 172
Konular: 135
Puan Grafiği
Rep Puanı:3230
Rep Gücü:0
RD:Yahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond reputeYahoo has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 49
40 Mesajına 223 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Windows Boot (Başlatma) Sorunları

Windows Boot (Başlatma) Sorunları
Windows Boot (Başlatma) Problemleri
Windows Boot (Başlatma)




1. Windows Başlangıç Disketi kullanmak

Windows XP’de boot sorunu yaşandığında ilk akla gelen şüphesiz Windows Başlangıç disketidir. Bu tip bir problemle karşılaştığınızda disket sürücünüz (tabii artık soyları git gide tükenmekte olsalar bile) kurtarıcınız olabiliyor.

Windows Başlangıç disketi yaratmak için önce disket sürücünüze boş bir disket takın. Bu adımdan sonra disket sürücü ikonuna sağ tıklayıp Format’a basın. Format ekranını gördüğünüzde, tüm ayarları ‘varsayılan’ olarak bırakın ve Start (Başlat) butonuna klikleyin. Format işlemi tamamlandığında, Format penceresini kapatın ve Bilgisayarım’dan ana klasöre ulaşmak için C sürücünüze gelin ve şu 3 dosyayı boş disketinize kopyalayın:
- Boot.ini
- NTLDR
- Ntdetect.com
Windows başlangıç disketini yarattıktan sonra disketinizi sürücünüze takın ve CTRL+Alt+DEL tuşuna basarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows başlangıç disketinden sisteminizi boot ettiğinizde, bilgisayarınız hard diskinizdeki dosyaları boot edecek ve Windows XP’niz normal şekilde başlayacaktır.

2. Bilinen son sağlam konfigürasyonu kullanma

Bilgisayarınızı en son bilinen sağlam konfigürasyona da yönlendirerek boot etme şansınız var. Bu özellik sayesinde donanım ve yazılım ayarlarını tanımlayan CurrentControlSet kayıt defterindeki anahtarda en son yapılan değişikliklerle bozulan Windows’un bu eylemleri geri alınarak en son sağlam olan haline dönülür.
Bu özellikten faydalanabilmek için önce bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden başlatın. Bilgisayarınızın yeniden başlarkanki siyah ekranında ilgili yazıyı gördüğünüzde [F8] tuşuna basın ve Windows Gelişmiş Ayarlar menüsü görüntüleyin.

3. Sistem Geri Yükleme özelliğini kullanma

Windows XP’nin açılmadığı durumlarda işinize yarayabilecek bir diğer araç ise en sık kullanılan Windows Sistem Geri Yükleme fonksiyonudur. Sistem Geri Yükleme (System Restore) bilgisayarınızın arkaplanında çalışarak Windows altında yapılan değişiklikleri izler. Değişikliğin olmasına yakın bir zamanda Sistem Geri Yükleme fonksiyonu, hemen dosyaların yedeğini alarak kendince önlemini alır ve oluşturulan bu Sistem Geri Yükleme Noktaları ile sisteminizi önceki haline döndürme şansına sahipsiniz.
Bu özellikten yararlanmak için her zaman olduğu gibi yine bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden başlatın. Siyah ekranda [F8] ibaresini gördüğünüzde F8′e basın ve Windoes Gelişmiş Ayarlar menüsüne girin. Şimdi bu kısımda Güvenlik moduna (Safe mode) geçin ve Enter’a basın.
Windows XP, bu adımdan sonra Güvenlik modunda açılacaktır. Sistem açıldıktan sonra Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları menüsünden Sistem Geri Yükleme’yi seçin. Güvenlik modunda olduğunuzdan Sistem Geri Yükleme’de sadece sistemi önceki bir tarihe geri yükleme fonksiyonunu göreceksiniz. Bu ayar da zaten ‘varsayılan’ olarak seçilmiş durumda. Bundan sonra sonraki adıma geçin ve bir başlangıç noktası seçin, ardından sistem geri yükleme işlemi başlayacaktır.

4. Kurtarma konsolunu kullanma

Windows boot sorunu patlak verdiğinde, daha radikal adımlar atmanız gerekebilir. Windows XP CD’si bilindiği gibi boot edilebilir bir disktir ve sizi Recovery Console yani Kurtarma konsoluna erişiminizi sağlar.
Windows XP CD’sinden boot edebilmek için, CD ROM sürücünüze Windows XP CD’sini takın ve CTRL+Alt+DEL tuş kombinasyonunu kullanarak sisteminizi yeniden başlatın. Yükleme ekranına gelene kadar bir süre geçebilir, bu süre zarfında hiçbir şey yapmayın ve bekleyin. Ardından ‘Welcome to Setup’ ekranıyla beraber (Figür-A) Kurtarma Konsolu’na R (Repair/Onar) tuşu ile başlayabilirsiniz.
Bir sonraki adımda (Figür-B) işletim sisteminizin yüklü olduğu klasör görüntülenecektir. Burada hangi Windows yüklemesini yüklemek istediğinizi seçeceksiniz. Burada klavyenizdeki menü numarasına basın ve bundan sonra yönetici parolasıni girin.

5. Bozuk olan Boot.ini’yi onarma

Boot.ini dosyasında bir problem meydana geldiğinde, Windows XP’nin açılışında sorunlar yaşanabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, Bootcfg aracının özel Kurtarma Konsolunu kullanarak bu dosyayı onarabilirsiniz. Elbette Windows XP CD’si ile sisteminizi önce yeniden başlatmanız ve 4. maddede açıkladığımız gibi Kurtarma Konsoluna erişmeniz gerekiyor.
Bootcfg aracını kullanmak için Kurtarma Konsolunda şu yolu izleyin:
Bootcfg /parameter
Gerekli parametreler ise şunlar:
- /Scan-Scan - tüm Windows yüklemeri için olan disk
- /List-List - Boot.ini dosyasındaki her bir kayıt
- /Default-Set -varsayılan işletim sistemi
- /Rebuild-Compeletely - Boot.ini dosyasını tekrar oluşturur
- /Disabledirect - yönlendirmeyi pasif duruma getirir

6. Bozuk olan boot sektörünü onarma

Bölüm boot sektörü, işletim sisteminin dosya sistemiyle ilgili bilgileri içinde barındıran küçük bir hard disk bölümüdür. (NTFS veya FAT32 gibi)
Windows XP’nin bölüm boot sektörünün hasar görmesinden dolayı çalışmadığını düşünüyorsanız, Kurtarma Konsolundaki ‘Fixboot’ ile bu durumu düzeltebilirsiniz. Windows XP CD’si ile sisteminizi yeniden başlatarak 4. maddedeki adımda uyguladığımız gibi Kurtarma Konsoluna gelin.
Fixboot aracını kullanmak için şu komutları kullanın:
Fixboot [drive]:
[drive]‘ın olduğu yerde istediğiniz yeni bölüm sektörünü belirlemeniz gerekiyor.

7. Master boot kaydını onarma

Eğer Windows XP’nizin başlamamasının nedeni olarak master boot kaydının bozulmasından şüpheleniyorsanız, Kurtarma Konsolundaki Fixmbr aracını kullanarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. 4. adımdaki gibi Kurtarma Konsoluna girin ve şu yönergeleri izleyin:
Fixmbr [device_name]
[Device_name] kısmına yeni master boot kaydını yazmak istediğiniz sürücü ismini girin. Örneğin standart olarak C sürücüsü için;
DeviceHardDisk0

8. Otomatik başlatma özelliğini pasifleştirme

Windows’un normal şekilde başlamamasının nedeni ‘Otomatik başlatma özelliğinden’ de kaynaklanıyor olabilir. Bunun için Windows XP boot etmeye başladığında siyah ekrandayken F8 ibaresini gördüğünüzde F8′e basın ve Windows Gelişmiş Ayarlar menüsüne girin. Burada ‘Automatic Restart on System Failure’ı seçip Enter’a basın.

9. Yedekten almak

Tüm bu adımlara rağmen Windows XP’yi çalıştıramadıysanız, varolan en son yedeğinizden sisteminizi kurtarma şansınız hala var. Bu fonksiyondan faydalabilmeniz elbette tamamen kullandığınız backup (yedek) ünitesine bağlı olacaktır. Bu nedenle geri yükleme işleminin nasıl kullanıldığını anlamak için bu aracın komutları takip etmeniz gerekiyor.

10. Windows’un bir versiyonundan diğerine güncelleme

Windows XP işletim sistemini hala onaramadıysanız ve önceki adımda işe yaramadıysa, bir versiyondan diğerine güncelleme özelliği işinize yarayabilir.
Bunun için önce Windows XP CD’sini sürücünüze takın ve sisteminizi yeniden başlatın ve ardından CD’den Windows’u boot edin. Bu ilk evre tamamlandığı zaman, Windows XP Setup Screen (Yükleme Ekranı) ile karşılaşacaksınız (Figüre-A’daki gibi). Burada Windows XP Setup prosedürünü çalıştırmak için Enter’a basın. Biraz bekledikten sonra lisans sözleşmesi sayfasını göreceksiniz. Burada F8′e basıp devam edin. Burada Windows yükleme opsiyonu önceki Windows XP yüklemelerini arayacaktır. Eğer böyle bir yükleme bulursa, ikinci bir Windows XP Setup ekranıyla karşılaşacaksınız.
Yeni ekranda R ile devam edin ya da Esc tuşu ile Windows XP’yi yeni baştan kurun. Ancak unutulmamalı ki bu işlemden sonra tüm Windows güncellemelerini tekrar kurmanız gerekiyor.
Yahoo isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
baslatma, boot, sorunlari, windows, windows boot (başlatma) sorunları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Windows 9 İşletim Sistemi - İşletim Sistemi Windows 9 İçin Geri Sayım Başladı Tolga Bilişim ve Teknoloji Haberleri 0 22.08.14 17:20
Windows 8 Yeni İşletim Sistemi - Windows 8 Uygulama ve Dokunma Odaklı Betül Network ve İnternet 0 14.09.11 18:28
Orgazm Sorunları Güllü Cinsel Sağlık 0 15.10.09 17:05
Sertleşme Sorunları Güllü Cinsel Sağlık 0 15.10.09 16:53
Temel Çevre Sorunları SERDEM Coğrafya 0 19.07.08 10:49


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:07 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2