Teyemmümü Meşrû' Kılan Sebebler Nelerdir?
Teyemmüm de, abdest gibi ancak bülûğa ermiş, aklı başında Müslümanlar üzerine vâcibdir.
Teyemmüm başlıca iki sebebden dolayı meşru' hâle gelir:
1 - Gerçekten suyun bulunmaması.
2 - Hükmen suyun bulunmaması.
Gerçekten Suyun Bulunmaması Ne Demektir?
İbâdet edecek kimsenin yanında suyun hiç olmaması veya temizliğe yetecek miktarda bulunmamasıdır. Bu vaziyette olan kişinin teyemmüm yapabilmesi için, önce durumuna göre, civarda su araştırması yapması gereklidir. Şöyle ki:
* Susuz kalan kimse, şehir veya şehir gibi bir yerde ise, teyemmümden önce mutlaka su aramalıdır. Çünkü, böyle bir yerde araştırılırsa su bulunması kuvvetle muhtemeldir.
* Yolculuk esnasında ise, suyun bir millik bir mesafe içinde olması mümkün ve suyu aramaya gittiği takdirde de mal ve can emniyeti mevcud ise, suyu araması gerekir.
Daha fazla uzaktaki suyu aramak mecburiyeti yoktur.
Hükmen Suyun Bulunmaması Ne Demektir?
Şu iki halde, su mevcut olmakla beraber hiç su bulunmamış hükmü geçerlidir:
1 - Temizliğe yetecek kadar bol su bulunur, fakat bir özür veya hastalık sebebiyle onu kullanmak tıbben mahzurlu olursa, bu durumda abdest veya gusülü su ile almak vâcib olmaktan çıkar. Bil'akis su kullanmayıp teyemmüm almak vâcib olur.
2 - Yahut, mevcut suya, temizlik dışında içmek ve yemekte kullanmak gibi daha zarurî bir ihtiyaç için gerek duyulabilir. Bu halde de, su, açlık ve susuzluğu gidermekte kullanılır. Abdest veya gusül için ise teyemmüm edilir.
Alıntı.