tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Akdeniz Bölgesi > Mersin
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Mersindeki Köprüler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1406

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 31.12.09, 06:34   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Mersindeki Köprüler

Mersindeki Köprüler


Taş Köprü
Mersin Anamur ilçesi, Kubbe denilen yerde bulunan bu köprünün kitabesi bulunmamakla beraber yapı üslubundan Karamanoğulları döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Köprü çevresinde Karamanoğulları dönemine ait cami ve bir han bulunmaktadır. Bu yapılar Alâeddin Bey zamanına tarihlendirilmektedir.

prü kesme ve moloz taştan yapılmıştır.
Lamas Köprüsü
Mersin Erdemli ilçesi Lamas (Limonlu) Köyü’nde, Lamas Çayı üzerinde bulunmaktadır. Köprünün kitabesi bulunmadığından yapım tarihi bilinmemektedir. Yapı üslubundan Karamanoğulları döneminde yapıldığı sanılmaktadır.

prü kesme ve moloz taştan dört yuvarlak gözlü olarak yapılmıştır. Köprünün uzunluğu 57.70 m., eni 3.25 m., en büyük kemer açıklığı da 11 m.dir. Köprünün kemer ve tempan duvarları aynı yüzeyde olup, tempan duvarlarına sonraki dönemlerde moloz taşlardan dolgu yapılmıştır. Köprünün ikinci gözü diğerlerine göre daha büyük olup, ikinci ve üçüncü gözler arasına yuvarlak bir tahliye gözü yerleştirilmiştir.
Ala Köprü
Mersin Anamur ilçesinde Dragon Çayı üzerinde bulunan bu köprü Selçuklular tarafından 1230 yılında yapılmıştır. Sonraki dönemlerde çeşitli onarımlar geçirmiştir.

prü moloz taş ve kesme taştan yapılmış olup günümüzde halen kullanılmaktadır.
Örenpınar Köprüsü
Mersin Gülnar ilçesinde bulunan bu köprü MS.II.-III.yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır. Kesme taştan yapılan köprü harap bir durumda günümüze gelmiştir.
Türk Köprüsü
Mersin il merkezi girişinde Mersin-Viranşehir yolu üzerinde bulunan bu köprüye Türk Köprü isminin verilmesinin nedeni bilinmemektedir. Kitabesi bulunmamakla beraber, MS.II.-III.yüzyılda, Romalılar tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

prü kesem ve moloz taştan yapılmış olup, günümüzde oldukça harap durumdadır.
Hocantı Köprüsü
Mersin Mut ilçesinde, Göksu Nehri üzerinde yapılmış olan bu köprüyü Karamanoğulları döneminde Hocantıoğlu ailesi yaptırmıştır.

Kesme taştan olan köprü iyi bir durumda günümüze gelebilmiştir.
Taş Köprü
Mersin Mut ilçesi, Meydan Mahallesi’nde bulunan bu köprünün kitabesi olmamakla beraber yapı üslubundan Karamanoğulları döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Çeşitli zamanlarda onarılmış ve özelliğini yitirmiştir.

Kesme taştan, yuvarlak kemerli bir köprüdür.
Karşıyaka Köprüsü
Mersin Mut ilçesinde, Mut Deresi üzerinde bulunan bu köprünün kitabesi bulunmadığından yapım tarihi de kesinlik kazanamamıştır. Yapı üslubundan XIX.yüzyılın sonunda yapıldığı anlaşılmaktadır. Bundan sonra çeşitli onarımlar geçirmiş, 1949 yılında da betonlaştırılmış ve iki yanına taş korkuluklar eklenmiştir.

Kesme taştan yapılmış olan köprü tek gözlüdür. Yuvarlak kemerli olan körü günümüzde de
Sarı (Kızıl) Köprü
Mersin Silifke ilçesi, Silifke-Taşucu yolu üzerinde bulunan köprünün kitabesi olmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Kesin olmamakla beraber, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış köprülerdendir.

Kaba yontma kesme taştan yapılmış, sonradan betonarme ile değiştirilmiştir. Köprünün uzunluğu 37.20 m. olup, genişliği 6 m.dir. Beş gözlü olan köprünün tempan duvarları ile ayakları kaba yontma taştandır. Bu taşların ortaları dışa doğru hafif yuvarlak çıkıntılıdır. Kemer ve korkuluklarda ince yontma taş kullanılmıştır. Köprü ayaklarında üçgen şeklinde selyaranlara yer verilmiştir.
Derinçay Köprüsü
Mersin Silifke ilçesinde bulunan bu köprü, Silifke-Mut yolu üzerindedir. MS.II.-III.yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır.

Kesme taştan olan köprü altı gözlüdür. Köprü gözleri yuvarlak kemerlidir.
Silifke (Göksu Köprüsü-Taşköprü) Köprüsü
Mersin Silifke ilçesinde, Cami-i Kebir Mahallesi’nde Göksu Nehri üzerinde bulunan bu köprüyü MS.77-78 yıllarında Roma imparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus tarafından yaptırılmıştır. Köprünün yapıldığı yıllarda da Klikya Valisiğ olarak Oktavius Memor bulunuyordu. Köprünün 1870 yılında Osmanlılar döneminde Silifke Mutasarrıfı Mehmet Ali Paşa tarafından onarılmıştır. Bu arada köprünün kuzeyindeki üç göz dışında bütün gözleri temellerine kadar yıkılıp yenilenmiştir. Bu onarım sırasında köprüye korkuluklar yerleştirilmiştir. Köprünün onarım kitabesi kaybolmuş ve günümüze gelememiştir.

prü muntazam köfeki taşından yapılmıştır. Uzunluğu 120 m., eni 5.40 m. olup, yedi gözden meydana gelmiştir. Gözlerin en büyük kemer açıklığı ise 17.40 m.dir. Köprü ayaklarının önündeki selyaranlar memba tarafında sivri ve üçgen şekilde, mansaptakiler ise dört köşeli kütlevi görünümdedir. Köprü korkulukları birbirlerinden farklı yüksekliktedir. Menba tarafındakiler diğerine göre kış aylarında esen şiddetli rüzgârlardan ötürü daha yüksek tutulmuştur.

prü Karayolları tarafından 1972 yılında yeniden onarılmış, bu onarım sırasında genişletilmiş olup, günümüzde de kullanılmaktadır.
Baç Köprüsü (Iustinianus Köprüsü)
Mersin Tarsus ilçesinde, Adana-Ankara karayolunun Tarsus girişinin kuzeyinde, Berdan (Tarsus) Çayı üzerinde bulunan bu köprüyü MS.VI.yüzyılda Bizans imparatoru Iustinianus (MÖ.527-565) yaptırmıştır. Bundan sonraki dönemlerde onarılmış ve en son olarak da 1978 yılında restore edilmiştir.

Osmanlı döneminde bu köprüden geçiş ücret karşılığı olduğundan, halk arasında Baç Köprüsü ismi ile anılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan köprünün ortasında yuvarlak kemerli geniş bir gözü bulunmaktadır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kopruler, mersindeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Mersindeki Seçim Kurulu Adresleri ve Telefonları - Mersindeki Seçim Kurulları İletişi Goeben Mersin 1 03.02.15 12:42
Mersindeki Öğretmenevlerinin Adresi ve Telefonu - Mersindeki Öğretmenevleri İletişimi Tolga Mersin 0 03.04.13 03:32
Hakkarideki Köprüler Kedi Hakkari 0 29.08.10 22:33
Diyarbakırdaki Köprüler Kedi Diyarbakır 0 04.08.10 20:44
Batman da Tarihi Köprüler Kedi Batman 0 01.08.10 18:31


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:58 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2