tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kirpi (Erinaceus europaeus) - Kirpi Hakkında Genel Bilgi - Kirpi Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2525

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.07.10, 01:33   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Kirpi (Erinaceus europaeus) - Kirpi Hakkında Genel Bilgi - Kirpi Resimleri

Kirpi (Erinaceus europaeus) - Kirpi Hakkında Genel Bilgi - Kirpi Resimleri



Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Insectivora (Böcekçiller)
Familya: Erinaceidae (Kirpigiller)
Alt familya: Erinaceinae
Cins: Erinaceus
Tür: E. concolor
Binominal adı: Erinaceus europaeus (Martin, 1838) Kirpi (Erinaceus europaeus), kirpigiller (Erinaceidae) familyasından noktürnal, böcekçil bir memeli türüdür.

Kirpiler gövdelerinin üst bölümü keskin ve sert dikenlerle, alt bölümü kaba kıllarla kaplı, yuvarlak gövdeli, küçük yapılı memeli hayvanlardır. En iyi bilinen türü olan bayağı kirpi (Erinaceus europaeus) Asya'nın büyük bölümü, Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaygın biçimde görülür. Uzunluğu yaklaşık 25 santimetredir.Tehlike karşısında derisinin altındaki dört kasın yardımıyla kıvrılarak dikenli bir topa dönüşür. Yumuşak karnı üstüne kıvrılan bir kirpi her yöne çevrili olan dikenleri sayesinde son derece iyi korunmuştur. Ayrıca esnek gövdesi yüksekten düştüğünde yaralanmasını engeller.

Bayağı kirpinin kuyruğu kısa, gözleri küçük, yüzü sivri, tırnakları uzun ve güçsüzdür. Genellikle solucanları ve böcekleri yemekle birlikte besinleri arasında fareler, kurbağalar,yılanlar, yumurtalar, bitkiler ve meyveler de bulunur. Çalılıklı ormanlardan, büyük park ve bahçelere kadar pek çok yerde yaşayabilir. Nemli yerleri sever. Toprak içine açtığı tünellerde barınır. Gündüz saatlerini çalılıklar arasındaki oyuğunda geçiren kirpi, geceleri beslenmeye çıkar. Bahar sonunda doğuran dişiler güz sonundayeniden yavrulayabilir. Bir batında 4-8 yavru doğar. Yavruların doğduklarında yumuşak olan dikenleri, kısa sürede sertleşir. Bayağı kirpi kış geldiğinde kuru yapraklardan hazırladığı yuvasında top biçimini alıp kış uykusuna yatar ve ancak havanın ılındığı günler uyanarak beslenir.

Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavruları yer. Süt içer ve kedi mamalarını da yer.

İnsanların dayanabildiği tetanus zehiri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirlibazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır.

Doğu Avrupa’dan başlayarak, İsrail’e kadar görülür. Türkiye’nin hemen her yerinde rastlanır. Yalnız geceleri etkindir. Çevre sıcaklığının 4°C’nin altına düştüğü zaman kışuykusuna yatar. Hamilelikleri 5-6 hafta sürer. Her doğumda 3-8 yavru doğurur. Ortalama ömrü 18 yıldır. Bayağı kirpinin yanı sıraEskidünya'da yaşayan bir düzine dolayında kirpi türü vardır. Bunlar arasında Afrika'nın kuzeyinden Asya içlerine kadar uzanan bölgede yaşayan üç çöl kirpisi (Paraechinus cinsi) ve dikenlerini döken iki uzun kulaklı kirpi (Hemiechinus cinsi) sayılabilir.

Asya'da kirpiye akraba olan birkaç tür yaşar. Gövdelerini diken yerine tümüyle kaba kılların örttüğü bu hayvanlar tüylükirpi (Echinosoricinae altfamilyası) adıyla tanınır. Ayrıcakirpiyle hiçbir akrabalığı olmayan ve dikenli gövdeleri nedeniyle oklukirpi denen kemiriciler Yenidünya'da da bulunur.

Türkiye’de avlanması yasaktır. Kırmızı listede "NT" kategorisindedir.

Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde cinsel gücü artırdığına, mayasıl hastalığını tedavi ettiğine ve çocukların gece işemesini kesmesine yardımcı olduğuna inanıldığı için eti yenilmektedir.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, erinaceus, europaeus, genel, hakkinda, kirpi, kirpi fotografları, kirpi hakkında genel bilgiler, kirpi resimleri, kirpilerin bilimsel sınıflandırması, kirpilerin özellikleri, resimleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
İngilizce Hayvan Tanıtımı Kirpi - Kirpi İngilizce Tanıtımı SERDEM İngilizce 1 12.12.17 17:23
Kahve Falında Kirpi Görmek Ne Demektir - Kahve Falında Kirpi Anlamı ve Açıklaması Tarot Kahve Falı 1 16.02.17 00:05
Rüyada Kirpi Görmek - Rüyada Kirpi Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kirpi Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 11.10.12 22:24
Kirpi İpten Klozet Takımı Modelleri - Kirpi İpten Klozet Takımıları Berfin Banyo Takımları/Aksesuarları 3 16.08.12 22:40
Oklu Kirpi (Hystricidae)-Oklu Kirpi Hakkında Genel Bilgi-Oklu Kirpi Resimleri Fenci Memeliler 0 29.04.10 21:02


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:54 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2