Mardin Halk Oyunları,Mardin Reyhani Oyunu
mardin halk oyunları - reyhani oyunu - halk oyunları
Sadece Mardin merkezinde oynanan ve insan ruhunu dinlendiren Reyhani müziği eşliğinde oynanan figürleri biraraya getiren Halk Eğitim Merkezi Folklor öğretmeni Makbule Demir, ilde ilk defa Reyhani figürlerini oynayan bir ekip kurduklarını söyledi. Bölgede Reyhani'nin sadece erkekler tarafından oynandığına dikkat çeken Demir, Reyhani oyununun, Reyhani müziği eşliğinde bireysel olarak oynanan ve "Allah'a yakarışın simgesi" olarak eller havada, avuçlar açık bir şekilde diz üstüne çöke çöke oynanan bir oyun türü olduğunu kaydetti.
Mardin'in gerek kültürüyle gerekse tarihi dokusuyla medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve bu dokusuyla bütün dünyanın ilgisini çektiğini belirten Demir, "Mardin, kendine has müziği ve folkloru yanında, dillerin ve dinlerin zengin olduğu ender kentlerimizden bir tanesidir. Kurulan bu dernekle kentimiz kendi kültürüne sahip çıkmıştır. Mardin'in müziğini, folklorunu el sanatlarını ve diğer kültürel değerlerini yaşatabilmek için herkese büyük görevler düşüyor" dedi.
Mardin'e özgü olan Reyhani müziğini bütün Türkiye'ye tanıtmak için halk oyunu ekibini kurduklarını ifade eden Demir, "Reyhani müziği hakkında kaleme alınan bilgiler az da olsa onu bugünlere kadar yaşattıran kendi kültürümüze olan tutkumuzdur. Reyhani müziği hakkında Mardin İhtisas Kütüphanesi'nin bir araştırma yaptığını öğrendik. Elimizde bu müziğin çıkış hikayesi, ilk olarak nerede ve niçin oynandığı hakkında kısıtlı bilgiler var. Reyhani müziğinin başta Endülüs, Arap, Süryani, Kürt ve Türk müziklerinin karışımından ortaya çıktığını biliyoruz. Müziğe, 'Reyhani' isminin verilmesiyle ilgili de birçok duyum var. Kimine göre, bu müzikle oynayanların Reyhan bitkisi gibi sallanması; bazılarına göre ise, bölgede hala her evin bahçesini kokusuyla süsleyen Reyhan bitkisi gibi, bu müziğin de insanı mest etmesi dolayısıyla bu ismin verildiği öne sürülüyor" şeklinde konuştu.