Kırkyama Malzemeleri-Pacthwork (Kırkyama)Terimleri
Kumaş kesme aleti (Cutter): Patchwork kalıplarının pürüzsüz ve rahatça kesilmesini sağlar.
Kesme tahtası: Milimetrik kesimleri bile rahatça yapmanızı sağlayacak, üzerinde 30 – 45 – 60 – 90 derece açıları bulunduran ve cutter ile kesilmeyen yeşil tahta.
Kalıplar: Kare, altıgen, baklava gibi temek patchwork bloklarında kullanılan kalıpları ister kartondan kendiniz kesin, ister plastikten yapılmış hazır olanlardan edinin.
İplikler: Parçaların birleştirilmesinde pamuklu iplikleri tercih edebilirsiniz. Yorganlama için ise özel üretilmiş mouline iplikler daha uygun olacaktır.
Uçan kalemler: Kumaş üzerine çizdiklerinizin kaybolmasını istiyorsanız, bu kalemler sizin için ideal. Özellikle yorganlama yaparken, hava ile uçanları tercihediyorsanız, çalışabileceğiniz kadar alana çizim yapmanızı öneririz.
Yorganlama şablonu: Yorganlamada kullanmak istediğiniz desenleri içeren hazır şablonlar. Spreyle kumaşa geçirip rahatça çalışabilirsiniz.
Elyaf: Yorganlama esnasında kabarık bir katman oluşturmak için kumaş arasına geçirilen elyaf kullanabilirsiniz.
Nasıl dikilmeli?
Bazı markaların üretmiş oldukları modellerle patchwork yorganlama ve aplike yapmak, sanıldığından daha kolay ve çabuk bir iştir. Kpitone ayağı ve serbest nakış ayağı bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.
Makinenin dekoratif dikişleriyle patchwork üzerinde rahatça süsleme yapabilirsiniz. Aplike ve sayısız yama işi, hatta fransız düğümü yapan modelleri bile bulunuyor. Bunun dışında daha önce denemiş olanlar elle de dikebilir ama oldukça zahmetli bir iştir.
Patchwork uygularken dikkat edilmesi gerekenler
Hazırladığınız kalıbı, kumaşın tersine yerleştirin ve kenarlarından kumaş çizme sabunu veya ıslandığında çıkan bir marker ile çizin. Çalışmanıza yetecek kadar yeri çizdikten sonra her kareyi kenarlarından 0.5 santimetre dikiş payı bırakarak kesin. n.
Kareleri 4 kenarından makine dikişi ile birleştirin. Kumaşınız poplin gibi kenarlarından atmaya meyilli ise dikiş payını daha fazla bırakın. Sentetik ise kenarlarını hafifçe çakmakla yakarsanızi kumaşın kenarlarının atmasını önleyecektir.
Tüm kareleri bu biçimde hazırladıktan sonra üzerine nemli bir bez koyarak tersinden ütüleyin. Kapak kısmını bitirdikten sonra araya elyaf konup arka yüz için kumaş kesin. Kenarları verev biye ile temizleyin. Çalışmanın üzerine yer yer çengelli iğneler takarak elyafın kaymasını önledikten sonra kalıpları kullanarak yorganlama desenini sprey vernikle kumaşa aktarın ve dikin.
Patchwork terimleri
Aplike: Diğer bir kumaşa dikilerek farklı biçim ve desen oluşturan kumaş parçasıdır.
Birleştirme: Bir bloğu oluşturacak birimleri yaratmak için kumaş parçalarını birbirine dikme işidir.
Verev biye: Kapitonenin üç parçasını birbirine temiz olarak dikip kapatmak için oluşturulan kumaşın verevlerinden kesilmiş şeritleridir.
Blok: Deseni oluşturmak için birbirine dikilen kumaş parçalarından ortaya çıkan kare şekline blok denir.
Bordür: Oluşturduğunuz patchwork parçasının dış kenarlarını meydana getiren kumaş şeritleridir.
Kapitone: Bir kat kumaşı, elyaf ve arkaya kullanılacak kumaşın birbirine dikilmesi ile oluşturulur.