Kırklareli Tarihi Yerler Ve Müzeler Tarihi Yerler Ve Müzeler
Kırklareli Müzesi
Kırklareli Müzesi 14 Ocak 1994 tarihinde resmen ziyarete açılmıştır. Kırklareli Müzesinde halen 553 etnografik, 1189 arkeolojik, 1995 adet de sikke olmak üzere toplam 3737 adet kayıtlı eser mevcuttur. Bu eserler tarihi seyir itibariyle Prehistorik dönemden, Cumhuriyet dönemine kadar gelişen zaman dilimini içermektedir.
Müze Tel : (+90-288) 214 21 39
Gezilecek Yerler
Antik Kentler
Aşağı pınar
Neolitik dönemden Helenistik döneme kadar muhtelif kavimler tarafından iskan edilmiştir. 1993 yılından beri yapılan çalışmalarda kemik, taş ve metal buluntular elde edilmiştir.
Kanlı geçit
Aşağı pınar'ın kuzeyinde yer alır. Anadolu tunç yerleşmeleriyle tam olarak benzeşen yerleşim alanlarından biridir. İlk tunç çağı yerleşimlerinde olduğu gibi yerleşim yeri bir şehir sur duvarı ile çevrilidir. Adeta Truva şehrinin küçük bir kopyasıdır. Sur duvarlarının içerisinde Megaron (avlulu ev tipi)'lar bulunmaktadır.
Bunların dışında İlde bilinen birçok yerleşim yeri (höyük) bulunmaktadır. Tilki burnu (Pınarhisar yakınlarında yaklaşık M.Ö.4000), Koyun baba Höyüğü, Helvacı Şaban Höyüğü bunlardan bazılarıdır.
Tümülüs ve Kaya Mezarları
Kırklareli İl sınırları dahilinde tescilli 92 adet Tümülüs bulunmaktadır. Kırklareli tümülüs-lerinin Tunç Çağının sonlarından (M.Ö.14-13 yy. - M.S.3 yy.) başlarına kadar devam ettiği kazılarla anlaşılmaktadır. Bunlar; Kırklareli A,B,G tümülüsleri, Alpullu Höyük Tepe Tümülüsü, Lüleburgaz Kepirtepe Tümülüsü, Düz Orman Tümülüsü, İslam Bey Tümülüsüdür.
Dolmenler (Kapaklı Kaya Mezarları):
Trakya'da çok sayıda görülen anıt mezarların erken safhası olarak kabul edilir. Tespit edilen dolmenlerin (M.Ö.1300-800) kullanım gördüğü anlaşılmaktadır. Bunlar; Kofçaz, Dereköy, Kadıköy, Kula, Geçit ağzı, Kapaklı, Düzoralan Köyleri yakınlarında bulunmaktadır.
Menhir (Dikili Taşlar)
Kırklareli çevresinde çok sayıda bulunmaktadır. Esas kullanım süreci Erken Demir Çağı'dır.Bunlar Kırklareli Merkez Erikler, Değirmencik, Ahmet'çe Köyleri, Lüleburgaz Civarı.
Cami ve Külliyeler
Hızır Bey Külliyesi
Kırklareli Merkezindedir. 1303'de Kösemihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılan külliye hamam, cami ve arastadan oluşmaktadır. Osmanlı dönemine ait olan külliye ilin en önemli tarihi eseri olma özelliğine sahiptir. Hamamı, çeşmesi ve camisiyle bir kompleks oluşturmaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Lüleburgaz ilçesinde bulunmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1539-1588 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırıl külliye camisi, hamamı, medresesi ve kervansarayı ile görkemli bir Osmanlı yapıtıdır.
Cedit Ali Paşa Cami
Babaeski ilçesinde bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın yapıtı olan caminin 1561-1565 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır.
Kilise ve Manastırlar
Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Cami)
Vize ilçesinde bulunmaktadır. Kale mahallesinde surlar arasında bulunan Kilise, Gazi Süleyman Paşa tarafından XVI. yy.da camiye çevrilmiştir.
Mağara Manastırı
Vize İlçesinde bulunmaktadır. İlçenin kuzeybatısındaki vadinin yamacında, kayalara oyularak yapılmıştır.
Ayanikola Ayazma ve Manastırı
Vize ilçesinin Kıyıköy beldesindedir. Tümüyle kaya kütlesinin içi oyularak biçimlendirilmiş olup üç bolümden oluşmaktadır.
Kırklareli'nde bulunan diğer manastırlar;
Kaya Manastırı (Kaynarca) Bizans Dönemi Vize Mağara Manastırı (Vize Asmakaya Mevkii) Bizans Dönemi Ayanikola Manastırı (Kıyıköy) dır
Plajlar
Kırklareli, yaklaşık 50 km' lik doğal bir kumsala sahiptir. Plajların en önemlileri Kıyıköy, İğneada ve Kastros'tur.
Kıyıköy (Midye)
Vize'ye 40 km. mesafede bulunmaktadır. Karadeniz'e egemen, kayalık bir zemin üzerinde bulunan Kıyıköy Beldesi, tabiat harikası iki doğal sit arasında bulunmaktadır. Bu derelerde alabalık, sazan ve kefal balıkları avlanabilmekte, motorla ya da kayıkla gezinti yapılabilmektedir. Pabuç dere ile deniz arasında dar uzun ve temiz bir kumsal bulunmakta ve burada yazın kamp kurulabilmektedir. Kıyıköy'de günübirlik kullanıma yönelik güzel balık lokantaları ile Cafeler dışında konaklama olanakları da mevcuttur. Ev pansiyonculuğu ileri seviyededir.
İğneada
Demirköy'e 25 km. Kırklareli'ne ise 97 km. mesafede bulunan İğneada, 40-50 m. genişliğinde ve yaklaşık 10 km. uzunlusunda bir kumsala sahiptir. İğneada, özellikle yakın çevresinde bulunan çok sayıdaki birinci derece doğal sit alanları ile ilgi çekmektedir.
Kastros
Kıyıköy'e 18 km. Kırklareli'ne ise 85 km. mesafede yer alan Kastros plajları, 500 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde bir alan kaplamaktadır. Denizi berrak, sahili ince kumlu ve yer yer kayalık bir yapıya sahiptir. Plajın kuzeyi ve güneyi ormanlarla kaplıdır. Plaj alanında çadırlı kamp, lokanta, büfe, WC, çay bahçesi, içme suyu gibi ihtiyaçlara cevap verecek tesisler bulunmaktadır.
NE ALINIR?
Peynir, el sanatları ve geleneksel ahşap ev eşyalarının yanı sıra dokuma ürünleri alınabilir.
NE YENİR?
Özellikle Bıldırcın çorbası, bıldırcın kağıt Kebabı ve Ördek yemeniz tavsiye edilir. --------------Tualimforum İmzam-------------- Boşverdim |