tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Kırklareli
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kırklareli Coğrafi Yapısı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1164

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.10.09, 17:01   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kırklareli Coğrafi Yapısı

Kırklareli Coğrafi Yapısı

Coğrafik Konumu :
Kırklareli yurdumuzun kuzey batısında. Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yer almaktadır. Dünyadaki konumu 41 derece,13 dakika 34 saniye ve 42 derece 05 dakika 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece 54 dakika 14 saniye ve 28 derece 06 dakika 15 saniye doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde; Bulgaristan; Doğusunda; Karadeniz; Güneydoğusunda ; İstanbul; Güneyinde; Tekirdağ; Batısında ise Edirne bulunmaktadır. Yüzölçümü; 6650 km karedir.İl merkezinin rakımı 203 m.dir.

Jeolojik Özellikleri :
I. jeolojik zaman arazilerinin hakim olduğu ilimizin Yıldız dağları bölümü eski deniz tabanı olup sonradan kıvrılma ve kırılmalarla beraber yükselmiş bir "Masif" dağ yapısındadır.Birikim ve volkanik taş yapısı yanı sıra kireç özellikleri de görülen arazimizde bol miktarda su kaynağı mevcuttur. Önemli Fay hatlarının ilki Vize-Kırklareli yönündedir. İkincisi ise Karadeniz kıyılarımızın girinti ve çıkıntılarının da nedeni olan; İğneada-Limanköy arasında yer almaktadır. Alüvyal ovalarımız güneye doğru Ergene havzasını müteakip bir yayılma gösterir. Demirköy ve Limanköy Platoları en önemli plato yapılarındandır. Güneydeki platoları ise Yıldız dağları ile Ergene ovası arasında yer alır.

Akarsular :
Tüm akarsularımız "açık havzalıdır". Tümü denizlere ulaşan bu akarsular Ege'ye ve Karadeniz'e ulaşırlar. Ege'ye ulaşanlar; Ergene, Paşaköy, Soğucak, Lüleburgaz, Babaeski ve Teke akarsularıdır. Karadeniz'e ulaşanlar da ; Deringeçit,Bulanık,Pabuç dere,Kazan dere ve Rezve deresidir.

Kıyılar :
Genelde falezli bir yapı gösteren kıyılarımızın akarsu ağız kısımlarında plajlı ve küçük koylu bir kıyı şekli hakimdir. Yüksek burun ve alanlarda bu yapılaşmanın bir ara şekli olarak karşımıza çıkar.Ayrıca deniz ve akarsuların birikimleri ile oluşmuş lagün ve bataklıklar da mevcuttur. İğneada kumsalı 40-50 m. genişlik;10 km. kadar da uzunluğa sahip güzel bir kumsaldır.

Karstik yapılaşmalar :
Yıldız Dağları'nın güney eteklerinden Pınarhisar ve Vize ilçesine kadar bir kuşak halinde uzanan kireçli arazilerde yağışlarla erime sonrasında oluşan "Karstik Şekiller" oldukça ilgi çekicidir.Vize ve Pınarhisar'ın dağlık kesimlerindeki delikli taş yapılaşmaları - LAPYALAR-; Erime ile meydana gelmiş yeraltı boşlukları olan,Demirköy ilçesi Sarpdere köyü DUPNİSA MAĞARASI ve Vize ilçesinin Soğucak köyünde bazı daha küçük mağara yapılarımız da turistik ilgi çeken karstik yapılaşmalardır.

Göller :
İlimizde Doğal, Yapay ve Baraj göllerimiz mevcuttur. Doğal Göller daha çok Demirköy-İğneada çevresindedir. İğneada'nın kuzeyinde denize 15-20 m. yaklaşan, çevresi sazlık ve bataklık olan, kışın suları denize bağlanan Erikli gölü yanı sıra; Güneydeki Kocagöl olarak da bilinen Mert Gölü ve Saka gölleri de aynı özellikleri gösterir.Ayrıca bölgede Hamam ve Pedina adlı göller de orman içinde yer alırlar.Ayrıca Panayır iskelesi ve Kıyıköy civarlarındaki akarsu ağızlarında yazın Lagün gölleri oluşur.
İlimizin genel jeolojik yapısının elverişli olması nedeniyle yapay göl inşası da mümkün olmaktadır.İlimizde Toprak Su Müdürlüğünce yapılmış göletleri; Pınarhisar yakınında; Ataköy,Merkeze bağlı alanda; Bayramdere ve Deveçatağı,Lüleburgaz yakınlarında da Ceylanköy göletleri olarak sayabiliriz.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cografi, kirklareli, yapisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Muş Coğrafi Yapısı Başak Muş 0 16.12.11 23:58
Ardahan'ın Coğrafi Yapısı Kedi Ardahan 0 17.05.11 18:51
Düzcenin Coğrafi Yapısı Kedi Düzce 0 03.01.10 10:32
Mersin Coğrafi Yapısı Kedi Mersin 0 31.12.09 04:59
Erzincan Coğrafi Yapısı Kedi Erzincan 0 15.10.09 22:00


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:33 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2