Kayseride Köşkler Ve Konaklar
HIZIR İLYAS KÖŞKÜ
Erkilet'in kuzeyinde bulunmaktadır. Selçuklular döneminde İlyas bey adında bir şahıs tarafından 13.Yüzyılda inşa ettirildiği sanılmaktadır.
Ön cephesi mermerden yapılan köşk, Etiler dönemine ait, tahminen M.Ö. 2. Bin yıllarında oluşturulmuş bir Tümülüs üzerinde bulunmaktadır. Selçuklu sivil mimarisinin seçkin örneklerinden olan bu köşk 1994 yılında yeniden onarılarak yıkılma tehlikesinden kurtarıldı.
HAYDAR BEY KÖŞKÜ
Argıncık'ın kuzeyinde bulunan köşk 13. Yüzyılda Selçuklu beylerinden Haydar Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Minik bir kale görünümünde olan köşk boş olarak durmaktadır.
GÜPGÜPOĞLU KONAĞI
Güpgüpoğlu Konağı müze haline getirildiği için Müzeler bölümünde Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Develi İlçesi'ndeki Askerlik Şubesi ve İl merkezinde bulunan Necmettin Fevzioğlu Evi de iyi korunmuş yapılar arasında olup, XIX.yüzyılında inşa edilmişlerdir. Atatürk'ün Kayseri'ye geldiğinde ikameti için 1927 yılında Talas'ta bir bina inşa edilmiştir. Bu bina uzun bir süre Kayseri valiliğinin yazlık evi olrak kullanılmıştır. Bina bugün valiliğin misafirhanesi olarak kullanılmaktadır. ATATÜRK(Raşit Ağa)KONAĞI Güpgpoğlu Konağının karşısında bulunan bu konak, XIX.yüzyıl sonlarında Raşit Ağa tarafından ev olarak yaptırılmıştır. Bina yonutaşından inşa edilmiş olup, üç katlıdır. Kayseri'de ender olrak korunmuş eski evler arasındadır. Atatürk Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Sivas Kongresi'ni takiben Ankara'ya gitmek üzere Sivas'dan ayrılmış ve 19 Aralık 1919'da Kayseri'ye gelmiştir. Raşit Ağa'nın evinde konuk edilen Atatürk 21 Aralık 1919'da şehirden ayrılmıştır. Atatürk'ün kaldığı odada o günlere ait fotoğraf ve belgeler sergilenmektedir. Günümüzde konağın bodrum ve girişi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmaktadır.