tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > İç Anadolu Bölgesi > Kayseri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sarız İlçesi-Kayseri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1401

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 08.07.10, 16:30   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Sarız İlçesi-Kayseri

Kayseri Sarız ilçesi

Adının nereden geldiği bilinmiyor. Daha önce Pınarbaşı na bağlı bir köy iken 1946 yılında ilçe oldu.

Kayseri'nin 140 km doğusundadır. Yüzölçümü 1239 kilometre karedir. Nüfus yoğunluğu ise, 18.6'da kalmaktadır. Bu da İl ortalamasının ancak yarısı kadardır. Toroslar'ın Anadolu’ya uzantısı olan Binboğa Dağları İlçe sınırlarında yer alır. Diğer dağlar ise, Dumanlı, Işık, Çürük ve Saçak Dağlarıdır. İ1çeden Seyhan Nehri'nin bir kolu olan Göksu Irmağı çıkar. Ayrıca Sarız çayı da vardır.

Sarız, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Rakımı 1500 metreyi bulduğu için, iklimi özellikle kışın oldukça serttir. Yazında diğer ilçelere oranla serin geçer.

Sanayi yönünden belli bir fabrikaya sahip değildir. ilçenin Mirzaağa köyünden Barit, Kıskaçlı köyünde ise kömür çıkarılır. İlçe merkezinde 39 küçük çaplı atölye vardır. Bunlarda çevrenin ihtiyaçlarına cevap verir. İlçemiz ekonomisi coğrafi yapı itibarı ile tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yaygın olarak kilim ve halı dokumacılığı yapılmaktadır.

Sarız'da el sanatları özellikle kilimcilik alanında gelişmiştir. Burada, giyim kuşam yapımında da mahalli imkanlardan faydalanılır. Son zamanlarda, küçük heybe ve çantalar da yünden dokunarak iç piyasada turistik amaçlı firmalara satılmaktadır.

Tarım yönünden arazisi fazla elverişli olmamasına rağmen, kendi ihtiyacını karşılayabilmektedir.

a) İlçemizin ekilebilir tarım arazisi 60.000 Hektardır. Çiftçilerimiz; buğday,nohut ,mercimek ve şeker pancarı ekmektedir. Tarımda modernizasyon yeterli değildir. Bir kaç köy dışında sulama kanalı yoktur. 1998 yılı içerisinde projeli olarak 2000 Kg Korunga tohumu, 300 Kg yonca tohumu 1200 Kg Macar Fiğ tohumu ekmeleri için çiftçilerimize verilmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklı 1999 yılı içerisinde 100 çiftçiye 10’ ar dekarlık kiraz bahçesi projesi hazırlamıştır.

b) İlçede küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde 4 kültür ırkı damızlık boğa ile aşım yaptırılmıştır. İlçemizde 9500 büyükbaş, 50.550 küçükbaş hayvan mevcuttur. Parazit hastalığı ile mücadeleye esas olmak üzere 6 adet koyun barınağı yaptırılmıştır. Koyun ırkının ıslahı için 26 adet Ak karaman Damızlık koç dağıtılmıştır. 6 çiftçiye dağıtılan Kafkas arısı üzerinde eğitim çalışmaları yapılmış, arıcılığın yaygın olduğu İlçemizde bu ırkın diğer arıcılara örnek olması hususunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Proje hazırlanmıştır. İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden 50 kovan Arı İlçemizin imkanları ölçüsünde dağıtılmıştır. 2001 yılı içindede arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca 1998 yılı içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 16 çiftçimize Hoştein cinsi inek, 2001 yılı içerisinde 22 aileye toplam 150 adet koyun dağıtılmıştır.

Ziyaret Suyu tabir edilen bir mağara kaynağı vardır. Çağşak köyünde yer alan burası, daha çok mesire alanı olarak kullanılır. Sarız'da dikkate değer başka tarihi eser bulunmamaktadır.

İlçemiz merkezi kasaba ve köylerinde 7 Doktor, 5 Ebe, 5 Hemşire, 3 Sağlık memuru , 9 Teknisyen 8 memur ( 2 tane başka kurumlarda geçici görevli ) , 4 şoför ve 9 hizmetli ( 1 tanesi başka kurumlarda çalışıyor) ile hizmet vermektedir.
Hastane inşaatımız ise halen devam etmektedir.

İlçemiz merkezinde 3 İlköğretim, 1 Lise ve 1 İmam - Hatip Lisesi bulunmaktadır. Yeşilkent Kasabasında ise 1 İlköğretim Okulu ve 1 Lise bulunmaktadır. İlçemize bağlı Köylerde 28 Adet İlköğretim Okulu taşımalı sistemden veya öğrenci azlığından dolayı faaliyet göstermemektedir. Bu Köylerimizin öğrencileri sistemli bir şekilde 2 merkezde toplanmıştır.

310 öğrenciye ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı imkanlarıyla 7 lise öğrencisine taşıma ile eğitim ve öğretim imkanı sağlanmaktadır. İlçe Merkezinde İmam – Hatip Lisesine ait 120 öğrenci kapasiteli bir pansiyon mevcuttur. Merkez ve Köylerinde toplam Öğretmen sayısı 106 adettir. Okullardaki öğrenci sayısı 2.741’ dir. İlçemizde 23 öğrenciye bir öğretmen düşmektedir. İlçemiz Merkez ve Köylerinde 9 Adet sınıf öğretmeni, 25 adet branş öğretmeni,16 Adet Hizmetli,1 Adet Aşçı, 7Adet Kaloriferci, 6 Adet Gece bekçisi ve 15 Adet Memura ihtiyaç duyulmaktadır.

Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından 4 Bilgisayar Kursu, 3 Makine Nakış Kursu, 3 Giyim Kursu, 2 Halk Oyunları Kursu, 1 Anadolu Liselerine Hazırlık Kursu, 1 Üniversiteye Hazırlık Kursu,2 Yabancı Dil Kursu, 1 Kalorifer Ateşçiliği kursu, 3 Adet Okuma Yazma Kursu açılmıştır. İlçemizde faaliyet gösteren sinema ve tiyatro yoktur.

Üçüncüsü 1996 yılında yapılan Sarız Kilim Festivali maddi imkansızlıklardan dolayı bir daha yapılamamıştır.
Sarız'da folklorun demirbaşı davul ve zurnadır. Mahalli oyunlar hep bu çalgılarla icra edilir. Bunun yanında, halkın deve oyunu vardır. Halk türküleri, özellikle bozlak bu çevrede yaygındır.

Sarız'da ticaret mahalli ihtiyaçlara göre şekil almaktadır. Yapılan istatistiklere göre ilçede tamamı 5 milyon liralık sermayeyi geçmeyen 20 kadar iş yeri vardır.

Sarız'da yukarıda da işaret ettiğimiz gibi, barit ve kömür çıkarılmaktadır. Barit önemli bir ihraç maddesidir ve buradan üretilen bu maden dış pazarlara sevkedilmektedir . Sarız'daki kömür tüketimini büyük ölçüde karşılayabileceği İfade edilmektedir.


--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
sariz, sarız ilçesi, sarız ilçesi kayseri, İlcesikayseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Sarız Öğretmenevi Adresi ve Telefonu - Kayseri Sarız Öğretmenevi İletişim Adresi ve T Tolga Kayseri 0 04.04.13 17:02
Sarız Tapu Sicil Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kayseri Sarız Tapu Sicil Müdürlüğü İl Goeben Kayseri 0 21.10.12 20:44
Sarız Nüfus Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kayseri Sarız Nüfus Müdürlüğü İletişim Goeben Kayseri 0 21.09.12 21:32
Sarız Askerlik Şubesi Adresi ve Telefonu - Kayseri Sarız Askerlik Şubesi İletişim Adr Tolga Kayseri 0 16.03.12 02:04
Sarız Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Kayseri Sarız Kaymakamlığı İletişim Adres ve Tolga Kayseri 0 03.02.12 18:50


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:59 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2