tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kalp Damar Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kalp Damar Hastalıkları Kalp damar hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Koroner Anjiyografi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1134

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 21.10.08, 21:51   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Koroner Anjiyografi

KORONER ANJİYOGRAFİ

Koroner Anjiografi, kalp-damar hastalarına son yıllarda giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlanmış olan bir tanı yöntemidir. Bu yöntem ile kalp kasını besleyen damarlarda (koroner damarlar) kan akımını engelleyen bir darlık ya da tıkanıklık olup olmadığı araştırılmaktadır.

KORONER ANJİOGRAFİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Koroner Anjiografi, kalp-damar hastalarına son yıllarda giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlanmış olan bir tanı yöntemidir. Bu yöntem ile kalp kasını besleyen damarlarda (koroner damarlar) kan akımını engelleyen bir darlık ya da tıkanıklık olup olmadığı araştırılmaktadır. Birçok hastanın düşündüğünün aksine, Koroner Anjiografi ile kalp damarlarına herhangi bir müdahale yapılmaz ve bu yöntem ile kalp damarları açılmaz. Ancak, var ise koroner damarlardaki darlıkların yeri ve ciddiyeti tespit edilir.

Nasıl uygulanır?

Koroner Anjiografi için gerekli hazırlıklar (işlemin yapılmasına bir engel olup olmadığına dair kan testleri) tamamlandıktan sonra hastaya yatıştırıcı bir ilaç verilir. Bu yöntem uygulanırken hasta uyanık durumdadır. Ancak, kalp damarlarına ulaşmak için kullanılan kol ya da bacak atardamarı etrafına lokal anestezi yapılır ve olabildiğince ağrısız bir plastik kanül (borucuk) yerleştirilir. Bu kanül içerisinden kalp damarlarının ağzına kadar ulaşabilecek uzunlukta ve şekilde özel olarak dizayn edilmiş ince ve esnek bir boru ile ilerlenerek, damar içerisine röntgen altında görünen bir sıvı enjekte edilir. Koroner damarın doluşunun filmleri çekilerek, varsa daralan veya tıkanan bölümler tespit edilir. Kalbi besleyen sağ ve sol koroner damara ayrı ayrı boyalı madde verilerek filme alınır. İşlem tamamlandıktan sonra ilk giriş için yerleştirilmiş olan borucuk geri çekilerek giriş deliğinde kan pıhtılaşana kadar bölgenin üzerine genellikle 15-20 dakika bası yapılır. Giriş yerinin bilek, kol ya da bacak atar damarı olmasına göre 2 ile 6 saat arasında bu bölge üzerinde bir kum torbası ile ağırlık konularak giriş deliğinin sağlam bir şekilde kapanması beklenir.

Kimlere uygulanmalıdır?

Koroner Anjiografi genel olarak kalp damar hastalığının tedavisi için daha fazla girişim yapılması düşünülen hastalara uygulanması gereken bir tanı yöntemidir. Bir başka değişle koroner damar darlığı ve tıkanıklığı düşündüren bir göğüs ağrısı, yeni başlayan veya eskiden beri olan göğüs ağrısı, giderek şiddetlenen, ilaçlara yanıt vermeyen, kalp krizi geçirme riski yüksek olan hastalara uygulanmalıdır. Hastanın Koroner Anjiografi sonucuna göre bir by-pass ameliyatı ya da balon-stent işlemi olabileceğini bilmesi ve kabullenmesi şarttır. Eğer hasta Koroner Anjio sonucuna göre gereğinde bir by-pass operasyonu ya da balon işlemi olmayı baştan kabul etmiyor ise Koroner Aanjiografi işleminin hiç bir anlamı ve yararı yoktur. İşlem sırasında gelişebilecek komplikasyonlar düşünüldüğünde sırf merak gidermek amacıyla Koroner Anjiyografi yapılmamalıdır.

Komplikasyonları nelerdir?

Koroner Anjiyografi, tamamen masum bir işlem değildir. Çok düşük de olsa Koroner Anjiografi işlemi sırasında ciddi komplikasyonlar olabilir. Hayati olabilecek komplikasyonlar, tecrübeli ellerde binde bir ya da iki hastada görülebilir. İşlem sırasında kalp ritminde bozukluk, damarlarda yırtılma, pıhtı oluşması ve atması, boyalı maddeye karşı alerji gibi durumlar olabileceği gibi giriş deliğinde kanama, şişme ve enfeksiyon gibi daha tehlikesiz komplikasyonlar görülebilir. Ayrıca, boyalı maddenin böbrek fonksiyonlarında bozulma eğilimi olan hastalarda kalıcı böbrek yetersizliği yapabileceği de bilinmelidir.
Özetle söylemek gerekirse; Koroner Anjiyografi, kardiyolojide halen önemli bir tanı yöntemidir. Bu yöntemle, koroner damar darlığının yeri ve ciddiyeti en hassas şekilde belirlenerek bir çok hastada hayat kurtarıcı tedavi yöntemleri uygulanmasına olanak tanır. Bununla birlikte gereksiz yere uygulandığında düşük de olsa hayati olabilecek riskleri taşıdığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Doç. Dr. Bahadır Dağdeviren-Alman Hastanesi Kardiyoloji Servisi Direktör

Kaynak:almanhastanesi.com
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
anjiyografi, koroner


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Koroner Arter Hastalığının Belirtileri Fenci Kalp Damar Hastalıkları 1 18.12.09 15:51
Koroner Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 06.12.09 21:21
Koroner Anjiyo (Angioplasti) Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 06.12.09 16:23
Koroner Arter Hastalıkları Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 04.12.09 13:28
Koroner Arter Hastalığının Çeşitleri Fenci Kalp Damar Hastalıkları 1 02.12.09 13:46


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:57 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2