Boşanma Kararı Alınca Ebeveynlikten Vazgeçmeyin Boşanma Kararı Alınca Ebeveynlikten Vazgeçmeyin Boşanma anne ve babanın anlaşmazlığından kaynaklanıyor olsa da çocuklar genellikle bu durumdan kendilerini sorumlu tutarak bunalıma girebiliyor. Boşanma hukuksal bir kavram olarak ele alındığında ‘evlilik sözleşmesinin sona ermesi’ anlamına geliyor. Ancak ruhsal açıdan değerlendirildiğinde; ‘aile birliğinin bozulması ailenin bölünmesine ya da bütünüyle dağılmasına yol açan ve bütün aile üyelerini hatta yakın çevredeki kişileri de sarsabilen karmaşık bir olgu’ haline dönüşüyor.
Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 13. Psikiyatri Kliniği Şefi Doç. Dr. Kemal Sayar boşanan eşlerin yeterince sorumlu davranmaması durumunda çocukta uyum ve davranış sorunlarının görülebileceğine dikkat çekiyor. Bu süreçten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sayar boşanmanın çocuğun hiç istemediği fakat kaçınılmaz olarak sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığı bir durum olduğunu belirtiyor.
Boşanma süreci içinde yaşanan gerginlikler ve çatışmalar çocuğun içe kapanmasına anne ve babası tarafından sevilmediğini düşünmesine tırnak yeme içe kapanma okuldan ya da evden kaçma ya da uyuşturucu kullanma gibi davranışlar ortaya çıkabiliyor. Boşanma çocukta psikosomatik hastalıklar da gözlenmesine neden olabiliyor. Sık sık hasta olma kusma bağırsak bozulmaları kendisine ait olmayan şeyleri alma uykusuzluk gibi septomlar boşanmış ailelerin çocuklarında oldukça sık rastlanan belirtiler olarak tanımlanıyor.
Yıkılan ailelerde çocukluk depresyonlarına da çok sık rastlanıldığına işaret eden Doç. Dr. Sayar “Aileler ne yapıp edip çocuğun kendisini
boşanmanın sorumlusu olarak görmesini engellemeli ve çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya özen göstermelidir” diyor.
alıntı --------------Tualimforum İmzam-------------- Allah'ım Hakkımızda Hayırlısını Ver. Amin |