İstanbul'daki Stadyumlar
İstanbul Stadları - İstanbul Stad - İstanbul'daki Stadyumlar
Alibeyköy Stadı
Alibeyköysporun iç saha maçlarını oynadığı staddır.Şuan kapasitesi 3500 seyircidir. Zemini suni (sentetik) çimle kaplıdır, modern soyunma odaları ve tribünleri ile profesyonelliğe yakın bir staddır.Ayrıca stad maç ve antreman olmadığı zamanlarda kiralanmaktadır.Kulübün alt yapısıda bu stadyumu kullanmaktadır.
Bahçelievler Stadı
İstanbul'un Bahçelievler ilçesi, Yenibosna semtinde bulunan ve kapasitesi 4800 olan tek tribünlü stadyumdur. İstanbulspor ve Yenibosna Spor Kulübünün iç saha maçlarının oynandığı stadyumdur. Hizmete 2003 yılında girmiştir.
Bayrampaşa Çetin Emeç Stadı
Bayrampaşa Çetin Emeç Stadı TFF 3. Lig takımlarından Yıldırım Bosnaspor ve Bayrampaşaspor'un iç saha maçlarını oynadığı ve İstanbul'un Bayrampaşa ilçesindeki stadyumdur.1982 yılında hizmete girmiştir.Stat,GSGM'ye aittir.2600 koltuk kapasitesi vardır.
Beylerbeyi 75. Yıl Stadı
T.C. Başbakanlık Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) tarafından 1997 yılında inşaa edilen Beylerbeyi 75. Yıl Stadı, 5500 koltuk kapasitesi ve çim sahasıyla amatör ve profesyonel futbol maçları ile okçuluk sporu için hizmet vermektedir. Beylerbeyi SK ve Anadolu Üsküdar 1908 Spor Kulübü maçlarını genellikle bu sahada oynamaktadırlar. Boğaziçi Köprüsünden stad rahatlıkla görülebilmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu Beylerbeyi Binasına 200 metre mesafededir. Bu stad 15 bin kişilik modern bir stad haline getirilecektir. Güngören Mimar Yahya Baş Stadı
Güngören Mimar Yahya Baş Stadı, Bank Asya 1.Lig'de oynayan Güngören Belediyespor'un kullandığı ve Güngören, İstanbul'da yer alan 1983 yapımı stadyumdur.
Ayaktakilerle birlikte 11.000 seyirci alabilen Yahya Baş Stadı'nı son 2002 - 2003 ve 2003 - 2004 sezonları sürekli İstanbulspor kullandı. Işıklandırması mevcut olmamakta ve Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı durumdadır.
Kartal Stadı
Kartal Stadı İstanbul'un Kartal semtinde 15,000 koltuk kapasiteli olan stadtır. Kartalspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapan stad çok amaçlı kullanılabilir. Zaman zaman dolu tribünlere oynayan bir takımdır. Özellikle Kartalspor Bank Asya 1.Lig'e çıktıktan sonra stadın tüm trübünleri açılmaya başlamıştır. Stad 1986 yılında Mimar-Müteaahit Mehmet Özbek tarafında yaptırılmıştır.
Kartal Stadının dört tarafı tribünle çevrilmiştir. Tribünlerin hepsi koltukludur ve tribünler sahaya oldukça yakındır. Kartal taraftarının bulunduğu tribünlerde tel örgü bulunmamaktadır. Stadta ayrıca güvenlik kameralarıda bulunmaktadır.
Maltepe Stadı
Maltepe Stadı, İstanbul'da 2005 yılında yenileme çalışmaları sonucu ortaya çıkan stadyumdur. Yenileme çalışmaları sonucu modern bir görüntüye kavuşmuştur.
Özellikleri
Stadyum 6.000 seyirci, 24 basın ve 176 protokol kapasitelidir. Futbol dışında güreş, taekwando ve fitness sporları olanağı da sunuyor. Işıklandırmalı tesiste ayrıca 140 araçlık bir otopark da mevcuttur.
Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu
Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu diğer adıyla Kasımpaşa Stadı İstanbul'da bulunan 15.000 koltuk kapasiteli staddır. Bu stad 2005 yılında restore edilmiştir ve UEFA kriterlerine göre hazırlanmıştır. Stad Kasımpaşa SK'nün iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stad yoğunluğunun az olduğu zamanlarda diğer İstanbul takımları tarafından da kullanılabilir. Ayrıca Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın A2 takımları bu stadda bazı turnuvalarda karşı karşıya gelmiştir.2009-2010 sezonunda Kasımpaşa SK Turkcell Süper Ligi'ne yükseldiği için Süper Lig'de kullanılmaktadır.
Taksim Stadı
Bugünkü Taksim Parkı'nın yerinde 1921 - 1939 arasında var olan Taksim Kışlası'nın avlusunda yapılan İstanbul'un ilk stadı.
Osmanlı döneminde uzun yıllar I. Topçu Alayı'nın elinde kaldı. İstanbul'un işgali sırasında önce Senegalli askerler burada kalırken, daha sonra Rus göçmenlerin at yarışları düzenlediği bir mekan oldu. Futbola karşı artan ilgi ve bu kışlanın karşısındaki Talimhane alanında yapılan maçların topladığı büyük kalabalık, o sıralarda bir spor dergisi yayımlamakta olan Çelebizade Said Tevfik Bey'i Taksim Kışlası'nın avlusunu bir stadyum haline getirmeye teşvik etti. 1921'de açılan stad, bazı Türk kulüp idarecilerinin uyguladığı boykot yüzünden Said Bey'in elinde daha fazla kalamadı. Said Bey stadı Bork adlı bir Maltalı işadamına devretmek zorunda kaldı. Özellikle Türk takımlarının İngiliz ve Fransız işgal kuvvetlerinin takımlarıyla yaptıkları maçlar büyük ilgi gördü.
İstanbul'un kurtuluşundan sonra stadı tekrar devralan Said Bey bu sefer stadı Menazırzade Abdülaziz Bey adında bir tüccara bıraktı. 26 Ekim 1923'te Türk Milli Futbol Takımı ilk maçını bu stadyumda Romanya'ya karşı oynadı. 1923-1936 arasında Türkiye Millî Futbol Takımı'nın 9 maçına evsahipliği yaptı. Zamanla futbol'un dışında Güreş, Atletizm ve bisiklet yarışlarıda düzenlendi. 1939'da dönemin İstanbul valisi Lütfi Kırdar tarafından başlatılan Taksim Meydanı'nın düzenlenmesi çalışmasında bu kışla yıkılarak yerine Taksim Parkı düzenlendi. Taksim Stadı iki ahşap tribünü ile yaklaşık 8,000 kişi alabiliyordu.
Vefa Stadı
Vefa Stadı, İstanbul'da 8.000 kişi kapasiteli stadyum. Vefa ve Fatih Karagümrük maçlarını bu stadda oynamaktadır. Liglerdeki yükselme ve play-off maçları da genellikle bu stadda oynanmaktadır.
Stad 2007-2008 yillari arasinda Istanbul Büyüksehir Belediyesi ve Devlet tarafindan tamamen yenilendi ve bir Spor Kompleksi heline getirildi. Yeni Kapasitesi 8.000'e cikartilmistir.
Yusuf Ziya Öniş Stadı
Yusuf Ziya Öniş Stadı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan ve ağırlıklı olarak futbol müsabakaları yapılan sahadır.Yusuf Ziya Öniş Stadı Sarıyer Merkez Mahallesi sınırları içersindedir. Sarıyer SK maçlarını kendisine ait olan bu stadyumda oynamaktadır. Gece ışıklandırma sistemi mevcuttur.Otomatik çim sulama sistemi,basın odası,internet yayını,mevcuttur. Fifa ve UEFA normlarına uygundur. .Oturma sistemi koltuklu olup araç otoparkı mevcut değildir.
Zeytinburnu Stadı
İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunan ve TFF 2. Lig'de bulunan Zeytinburnuspor'un maçlarını yaptığı staddır.16.000 kapasitelidir.2007 yılında tribünlerin tamamı koltuklu hale getirilmiştir.İstanbul'un kapasitesi yüksek sayılı stadlarından biridir.
Lakabı : Şimşekler
Zeytinburnu Stadyumu Kapasite : 16000
Tren ile ulaşım ; neredeyse tribünün içinde inebilirsin ( Kazlıçeşme İstasyonu )
Otobüs ile ulaşım ; 93'lere binceksin stada 5 dk uzakda inersin ( Adliye Durağı )
Metrobüs ile ulaşım ; stada yürüyerek 20 dk ama hemen metrobüsün orda minibüsler var stadın önünden geçer
Metroile ulaşım ; stada yürüyerek 20 dk ama hemen metronun orda minibüsler var stadın önünden geçiyor
Tramvay ile ulaşım , yürüyerek 10 dk ( Akşemsettin durağı )
Minibüsile ulaşım , Bakırköyden , Cevizlibağdan , Topkapıdan ve Yedikuleden vardır.
Deniz yolu ile ulaşım , Zeytinburnu limanı vardır özel vapurla gelmek için.
Bir tek uçak pistimiz yokdur ama helilopter için kazlıcesme meydanı vardır =) Stadımıza ulaşım istanbuldaki stadlar arasında en kolayıdır.
Şenlikköy Stadyumu
Şenlikköy Stadı, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yer alan ve Florya semtinde bulunan ve Bakırköyspor'un maçlarını oynadığı stadyumdur. Şenlikköy, Florya'nın diğer adıdır. Stad, 8000 kapasitelidir.
Şeref Stadı
Şeref Stadı, Beşiktaş'ta, Çırağan Caddesi üzerinde bulunmuş, bugün yerinde Çırağan-Kempinski Oteli bulunan eski stad.
Stadyumun bulunduğu alan Çırağan Sarayı'nın bahçesiydi. 19 Ocak 1910 günü çıkan büyük bir yangın sonucu harap olan Çırağan Sarayı'nın bahçesi de uzun yıllar tamamen bakımsız bir halde kalmıştı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticilerinden Ahmed Şerafeddin Bey (Şeref Bey) Çırağan Sarayı'nın harabesinin yanındaki bu alanı futbol sahası ve stadyum olarak kazandırmak için 1932'de faaliyete geçti. Beşiktaş JK'nün fahri başkanı olan Recep Peker'in de hükümet nezdindeki girişimleriyle burayı Milli Emlak İdaresi'nden kiralamayı başardı. Şeref Bey yakalandığı kanser hastalığına rağmen defalarca Ankara'ya giderek bu işi takip etti. Ancak bu arada hastalığı da büyük bir hızla ilerlediği için, kazandırdığı stadın açılışını göremeden hayata gözlerini yumdu.
Temeli 11 Ocak 1933 günü atılan stadın hafriyatı işinde Beşiktaşlı yönetici ve sporcular bilfiil çalıştılar. 110x75 m boyutlarındaki sahanın cadde tarafındaki yüksek duvarının önüne tribünler yapıldı, deniz tarafındaki alçak duvarın önüne de birkaç basamaktan ibaret açık tribün kuruldu. Beşiktaşlılar bu stada, onu hayatı pahasına kulübe kazandıran Şeref Bey'in anısına Şeref Stadyumu adını verdiler. Stadyumda 1947'de İnönü Stadyumu açılana kadar pek çok lig maçı ve yabancı maçlar oynandı. 1947'den sonra Beşiktaş kulübünün antreman sahası olarak kullanılan stadta amatör küme maçları da oynandı.
Yıkılışı
1987'de Çırağan Sarayı'nın otele dönüştürülmesi kararlaştırılınca stadyum Beşiktaş JK'dan geri alındı; böylece Şeref Stadı tarihe karışırken yerine Çırağan-Kempinski Oteli inşa edildi.