Windows Ağa Bağlanmak Ağa bağlanmak
Bilgisayara bağlı bir ağ varsa, bu bilgisayarı ağa tanıtmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünde bilgisayar adı bölümünde ağ kimliği sekmesini tıklayarak yerel kullanıcı hesabı oluşturabiliriz. Böylelikle bir ağa bağlanmış oluruz.
Gelen sekmede ilk seçeneği seçiyoruz. Etki alanı olmayan bir ağ kullanıyorum. Seçeneğinden sonra çalışma grubunu yazarak ağa dahil oluyoruz.
Paylaşım ve güvenlik hakkı verirken hangi bilgisayarların ne gibi haklara sahip olacağını belirleriz. Ancak burda hak verme seçeneği aktif değilse bunu aktif hale getirmek için, bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri-görünüm kısmında “basit dosya paylaşımı kullanımı kullan”seçeneğinin chekini kaldırmak gerekir. Haklar verirken bütün kullanıcıların aynı hakka sahip olmasını istiyorsak, everyone hepsinde allow kısmını seçmemiz gerekir.
Ayrıca başlat-çalıştır gpedit.msc yazarak bu pencerede security option(Windows ayarları- güvenlik ayarları)kullanıcı hakları kısmında “bu bilgisayara ağ üzerinden eriş” seçeneği erişebilecek bilgisayarların listesini ekle. Ayrıca aynı bölümde güvenlik seçenekleri kısmında “adsız kullanıcılara everyone izinleri uygulansın” seçeneğini etkin ettiğimizde kullanıcının şifre sahibi olmasına gerek olmadan bağlantı yapabilir. Eğer sadece istediğimiz kişilerin bağlanmasını istiyorsak birinci seçeneği kullanmalıyız. Herkesin bağlanmasını istiyorsak ikinci seçeneği uygulamalıyız.
Yine ağ ile ilgili diğer düzenlemeleri bu bölümde yapabilirsiniz.
Ayrıca ağda bir bilgisayara bağlanma sorunu yaşanıyorsa bu bilgisayarın hizmetler(yönetimsel araçlar) kısmında ağ seçeneklerini kontrol etmek gerekir.
Ağa bağlanırken ip numaraları kullanılarakta ağa bağlantı sağlanabilir. Bunun için ağa bağlanmak istediğimiz bilgisayarlara ip numaraları veririz. 192.168.1.1 ile başlayarak diğer bilgisayarlarada başka(192.168.1.2) ip numaralarıda verilebiliriz. Alt ağ maskesinede 255.255.255.0 verebiliriz. Varsayılan ağ gecidi(default gateway) boş bırakılır.
Eğer burayı otomatik yaparsak önce bilgisayar eğer ağda dhcp server varsa buradan bir ip numarası alır, eğer yoksa kendisi bir ip üretir ve kullanır.
Ağda bir bilgisayarı aramak için ağ bağlantılarımdan sağ tuş-bilgisayar ara ile bilgisayar adını girerek bilgisayar ararız.Daha sonra bize kullanıcı adı ve sifreyi sorar.
Her açılışta başka bir bilgisayara bağlanmak istiyorsak, ağ bağlantılarından sağ tuş sürücüye bağlan seçeneğini kullanarak başka bir bilgisayarın paylaşıma açılan dosyasını göstererek açılışta otomatik bağlanmış oluruz.
Ağa bağlı olup olmadığımız görmek için ağ bağlantıları bölümünde, bağlantımı simge olarak göster seçeneğini kullanırız. AĞA BAĞLANIRKEN
Eğer ağa bağlanırken sorun oluyorsa. Ağdaki diğer makineye erişmek için. Önce makinelere sabit ip numarası atalayalım. Örnek ip:192.168.1.3 alt ağ:255.255.255.0 diğerlerinede ip numarası son rakamı farklı verelim. Daha sonra paylaştırılan klasöre izinler bölümünde everyvone olarak atama yapalım.
Önce o makinenin ip numarasını başlat-çalıştır-cmd ile ipconfig yazarak öğren sonra diğer
makinede başlat-çalıştır. \\ip numarası\paylaşım adı\
Yukarıdaki paylaşım adını öğrenmek için denetim masası-yönetimsel araçlardan paylaşılan klasörlerden paylaşımı seçip öğrenebiliriz.
Örnek:
\\192.168.1.48\c$\
\\192.168.1.48\access\ |