Windows Ağ Yapısı Windows Ağ Yapısı
Ağ yapısını denetleme
Ağ yapısı hakkında ayrıntılı bilgi almak için
Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları- sistem bilgisi
Bu pencerede araçlar bölümünde ağ tanılama seçeneğini seçerek. Sisteminizi tarayın dediğimizde ağ yapımız hakkında ayrıntılı bilgi alırız.
Donanım yapısını genel olarak test etmek
BAŞLAT-PROGRAMLAR-DONATILAR-SİSTEM ARAÇLARI- SİSTEM BİLGİSİ
Bu pencerede araçlar bölümünde directxdiagnostic tool u seçerek donanımlarımızı test edebiliriz.
Hakkında ayrıntılı bilgi alabiliriz.
Donanımda çakışma olup olmadığını veya sorun olup olmadığını kontrol etmek
BAŞLAT-PROGRAMLAR-DONATILAR-SİSTEM ARAÇLARI- SİSTEM BİLGİSİ
Bu pencerede sol bölmede donanımla ilgili bilgileri genel olarak alarak sorun olup olmadığını kontrol edebiliriz.
WINDOWSUN KATILIMSIZ KURULUMU
Öncelikle işletim sisteminizin kurulum CD'sindeki "SUPPORT\TOOLS" klasörünün içindeki "Deploy.cab" dosyasını bilgisayarınıza kopyalayın ve açın.
"setupmgr"'a tıklayarak, Windows Kur Yönetici Sihirbazını çalıştırın.
Yeni bir yanıt dosyası oluştur"kısmını seçip ilerliyoruz.
Windows Kur Yöneticinde oluşturacağımız yanıt dosyası bir kaç farklı kurulum yüklenmesine olanak sağlar.
· Windows Katılımsız Yükleme
· Sysprep Yüklemesi
· Uzaktan Yükleme Hizmetleri
Biz Windows Katılımsız Yüklemeyi seçip ilerleyeceğiz ama diğer seçenekleri de biraz açıklayayım.
· Windows Katılımsız Yükeme: Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi Windows'umuzu CD'den kurup kurulum sırasında bize sorulan soruların yanıtlarını otomatik olarak verilmesi için bir yanıt dosyasına oluşturacağımız bölüm.
· Sysprep Yüklemesi: Deploy klasörünün içindeki "syspreb.exe" dosyasını çalıştırarak makinenin imajını alıp diğer makinelere dağıtmak için kullanılan her bir kullanıcı için oluşturduğumuz yanıt dosyası. Fakat Microsoft bile bunun çok kullanışsız olduğunun farkında (CD'lere bölemiyorsunuz vs...) ve zaten piyasadaki 3.party yazılımlar bu işi çok daha iyi yapıyor.
Uzaktan Yükleme Hizmeti: Adı üzerinde Windows'u uzaktaki başka bir makineden yüklemek için yanıt dosyası oluşturuyorsunuz diyelim ve bu konunun detaylarına girerek fazla kafa karıştırmayalım
Şimdi geldiğimiz kısım Windows kurulumu sırasında kullanıcının etkileşim düzeyini belirleyeceğimiz kısım. Biz elimizi ayağımızı sürmeyeceğimize göre "Tam otomatik" kısmını seçip ilerleyeceğiz.
Şuan için networkle işimiz yok biz Windows'u CD'den yükleyeceğimize göre "Hayır, bu yanıt dosyası bir CD'den yüklemek için kullanılacak" kısmını şeçerek ilerliyoruz.
Daha sonra normal windowsu kurarkenki bilgileri bizden isteyecek.
"Görüntü Ayarları" kısmını "Varsayılan" olarak bırakmanızı tavsiye ederim. Eğer ekranın tazeleme oranını 85 Hertz yaparsanız bilgisayarınızın açılmama olasılığı çok fazla. Bunları daha sonradan sürücülerinizi yükledikten sonra ayarlarsınız.
Bütün seçenekleri kendinize göre ayarladıktan sonra "Son" sekmesini tıklayarak geçiyoruz ve yanıt dosyamızı oluşturmuş oluyoruz. Deploy klasörünün içine bakarsanız 2 adet dosya oluşturmuş olduğunuzu görürsünüz. "Unattend.txt" ve "Unattend.bat". Bizim işimize yarayacak olan "Unattend.txt" dosyası.
Şimdi en önemli kısma geldik. Bu dosyayı diskete atarken direk atmıyoruz, isim ve uzantı değiştirerek atıyoruz. Windows bu ismi arıyor yoksa normal kurarmış gibi siz elle Next'lere devam edersiniz.
Yapmanız gereken tek şey "Unattend.txt" dosyasının ismini "winnt.sif" olarak değiştirmek ve diskete atmak. Buna dikkat edin diyorum, çünkü bir çok kullanıcı dosya uzantısını değiştirdim sanıyor ancak Windows varsayılan ayarlarında dosya uzantıları gizli olduğundan, sonuç "winnt.sif.txt" oluyor. Buraya bir kez daha dikkat edin diyerek artık "winnt.sif" dosyasını diskete atmakla yanıt dosyamızla işimiz bitiyor.
Windowsunuzu cd den boot olarak başlatın ve disketi yerleştirin. Eğer her seferinde yine cd ye dönüyorsa first boot u c: olarak ayarlayın |