İlkbaharın Belirtileri
İlkbahardaki Değişiklikler Nelerdir ?
Karlar eriyor. Buzlar çözülüyor. Güneş şimdi daha fazla ısıtıyor. Üstelik hemen de batmıyor. Gündüzleri her geçen gün biraz daha uzuyor, akşam da geç geliyor.
Oyun için boş zamanımız artıyor ve biz de dışarıda, daha uzun zaman, rahat rahat oynayabiliyoruz. Bundan da, herkes gibi, anne ve babamız da çok memnun kalıyorlar.
Bütün doğa eskiden olduğu gibi yeniden canlanıyor. Ağaçların dalları önce tomurcuklanıyor ve sonra bunlardan yapraklar fışkırıyor.
Meyve ağaçları ve süs ağaçları rengârenk çiçeklerle donanacaklar. Bu çiçekler arıların, kelebeklerin ve kuşların uğrak yerleri olacaklar.
Kış uykusuna yatmış olan ayı, kirpi yılan gibi hayvanlar uyanarak inlerinden ve kovuklarından çıkıyorlar. Ortalıkta rahatça dolaşıp yiyeceklerini buluyorlar.
Böcekler de yeniden ortaya çıkıp canlanıyorlar, işte bu da en çok kuşların işine yarıyor. Neden mi? Çünkü artık yiyecek sıkıntısı çekmeden karınlarını doyurabilecekler.
Güzün daha sıcak ülkelere giden leylek, turna ve kırlangıç gibi göçmen kuşlar geri geliyorlar. Her biri ya eski yuvalarına kavuşuyorlar ya da yeni yuvalarını kurup yerleşiyorlar.
Eriyen karların altından çıkan ilk çiçekler kendilerini göstermeye başladılar bile. Onları görmek ve kokularını duymak insana bambaşka bir zevk ve heyecan veriyor.
Çiğdemler, kardelenler ve öksürükotları çevreyi renklendirip güzel kokulara boğuyorlar. Onların ardından da nergis, sümbül ve laleler çıkıp ortalığı süse boğacaklar tabi ki.
alıntı