Iğdır Yöresi Yemekleri
BOZBAŞ :
Malzemeler: Yarım kg et, 1 baş kuru soğan, Yeteri kadar yağ, 2-3 adet patates, 1-2tane domates, Bir yemek kaşığı salça, Lepe (Nohutun kırılmışı)
Yapılışı: Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Etinormal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp,salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekildesu koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur).Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altınıda hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemektabaklarda servis yapın.
Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanındayeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.
TAŞ KÖFTE :
Malzemeler: 1 kg parça et, Yeteri kadar yağ, 3 adet patates, 1-2 adet domates, 1 yemekkaşığı salça, 1 baş kuru soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı bulgur,1 çay bardağı lepe (Nohutun kırılmışı), Yeteri kadar nane, tuz, kırmızıbiber vekarabiber
Yapılışı: Düz bir taşın üzerine eti koyup iyice ezin. Sonra etin içerisineistenirse soğanları ve lepeyi ezebilirsiniz. Eğer etin içine ezmezseniz, eti taşınüzerinden alıp, içine soğanı küçük küçük doğrayın. Soğanı katıp elinizlehepsini iyice yoğurun. Diğer tarafta normal bir tencereye yağı ve kıyıp ayırdığınızsoğanları koyun ve hafif kavurun. Sonra domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarakilave edin. Tencerenin yarısına kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Yoğurduğunuzeti elinizle normal büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın. Patatesleride dörde bölüp tencereye koyun yarım saat kadar pişmesini bekleyin. Çukur yemektabaklarında servis yapın.
YOĞURT ÇORBASI :
Malzemeler: Yarım kg yoğurt, Yarım kg ıspanak, 1 demet maydanoz, 1 çay bardağıpirinç, Tuz,
Yapılışı: Normal bir tencereye bir miktar su koyun kaynasın. Sonra içerisine yıkanmışpirinci ilave edin, bir miktar kaynadıktan sonra daha önce yıkayıp küçük küçükdoğradığınız ıspanakları ve maydonozu ilave edin. Üzerine biraz daha su koyup karıştırın.Kaynamasına yakın tuzunu koyun. 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra ocağın üzerindenalın, serin bir yere bırakın soğusun. Büyük bir tabakta yoğurdu iyice çırpın. Üzerinesoğumuş ıspanağı ilave edin ve iyice karıştırın. Çorba eğer katıysa biraz suve tuz koyup kıvamını yakalayın
OMAC AŞI :
Malzemeler:
1.Yarım adet yağ
2.100 gr alça(erik kurusu)
3.bir bağ evelik
4.bir kaşık salça
5.2oo gr un
6.bir yemek kaşığı tuz
7.bir yemek kaşığı kırmızı biber
8.200 gr maş
9.bir kelle soğan
10.bir kaşık karabiber
Tarifi:
Yağ iyice kavrulduktan sonra soğan iyice pembeleşinceye kadar pişirilecek..salça tuzkırmızı biber karabiber ilave edilecek..daha sonra üzerine maş katılarak 5 Dakkakadar pişirilecek. Sonra. evelikler küçük küçük kıyıldıktan sonra karışımtencereye ilave edilecek…biraz pişirdikten sonra bir litre kadar su ilave edilecek…dahasonra içine açlalar karışıma ilave edilecek.kaynamaya devam ederken yavaş yavaş vekarıştırarak un ilave edilcek..yemek kahvemsi bir renk aldıktan sonra pişmişdemektir..tabi kaşıkla tadına bakılacak Servis tabağına alınacak isteğe görebiraz daha kırmızı biber ilave edilebilir…afiyet olsun
GUYMAX :
Malzemeler:
1.1 kg kadar un
2.iki kaşık sarı yağ(hayvansal yağ)
3.2 yemek kaşığı sarıkök
4.Pudra şekeri yada kristal şeker
Yapılışı:
yağ iyice eritildikten sonra un yavaş yavaş ilave edilecek ve üstüne sarıkök ilaveedilecek..yaklaşık yarım saat pişirildikten sonra servis tabağına alınacak..isteğegöre üzerine pudra şekeri yada kristal şeker ilave edilerek servise sunulacak….afiyetolsun
EV HELVASI :
Malzemeler:
1.KG UN
2.BİR ADET MARGARİN
3.1 LİTRE SU
ÖNCE yağ iyice eritilecek.daha sonra unu içine yavaş yavaş ilave ederek yaklaşıkbir saat devamlı karıştırıl. Un yağ karışımı kızarana dek….
Tabi un kızartılırken bir litre suya 1 kg şeker ayrı bir tarafta şerbet oluncayakadar kaynatılacak…daha sonra kızarmış una o şerbet ilave edilerek karıştırmayadevam edilecek…suyu çekilinceye kadar aynı sıcaklıkta kaynatılmaya suyunun yokedilmesine devam edilecek.
Suyunun çekildiğini anladığınız an helva servis tabaklarına alınarak soğumaya bırakılacak..
Helvada önemli olan şey unun yağla birlikte çok çok iyi kızartılması…soğuduktansonra afiyet olsun……..
PATLICAN REÇELİ :
Malzemeler
100 tane patlican icin
10 kg seker
3 tane limon
2 paket vanilya
50gr zey
20 gr limon tuzu
Patlicanlari pürüzsüz ince bir sekilde soyulur.Bicakla bas tarafini capraz sekildebiraz kesilir ve patlicani bir kac yerine bicakla delikler acilir.Sonra bir kova icindesuya atilir.
12 saat sonra patlicanlar bol su ile yikanir.Bol su kaynatilir sapla limon tuzu atilip birguzel haslanir yaklasik 30 dak.
Haslandiktan sonra patlicanşlari tekrar bir kova su icine alinir sonra normal bir buyukkazana su konulur ve icine seker konur kaynamaya basladigi zaman patlicanlari elinle sıkıpsonra sekerli suya atilir.2 saat kaynar ve piştikten sonra limonlar dilimlenir pişenpatlıcana eklenilir altı kapatıldıktan sonra vanilya eklenilir karıştırılır.