tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Hayvanlar Dünyası Bütün hayvan türleri hakkında aradıgınız konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Keseliler - Keseli Memeliler (Metatheria - Marsupialia)- Keseli Memeliler Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2347

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01.05.10, 16:07   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Keseliler - Keseli Memeliler (Metatheria - Marsupialia)- Keseli Memeliler Genel Bilgi

Keseliler - Keseli Memeliler (Metatheria - Marsupialia) - Keseli Memeliler Genel Bilgi



Keseliler (Keseli Memeliler)

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Metatheria, Huxley, 1880
Üst takımlar Australidelphia (Avustralya keselileri) Ameridelphia (Amerika keselileri) Keseliler (Metatheria ya da Marsupialia) Memeliler sınıfının bir alt sınıfıdır. Eteneliler ile aralarındaki en önemli fark, yavruların henüz iyi gelişmemiş (neredeyse Embriyo) şekilde çok erken doğup annenin kesesinde gelişmeye devam etmesidir. Bugün Avustralya ve Amerika'dayaklaşık 320 keseli türü yaşamaktadır. Bunlar bütün memelilerin ancak %6'sını oluşturur.

Özellikleri
Keselilerde yavruyu süt ile emzirmek, kıllardan oluşan bir post, üç kemikcikten oluşan duyma mekanizması ve ses telleri gibi memeliler için tipik olan özellikler mevcutdur. Ancak doğurma şekli, keseleri ve bazı diğer özellikleri Etenelilerden farklı olduklarını gösterir.
Kafatasları ve beyinleri vücutlarına orantılı olarak dar ve küçüktür. Beyin yapısı diğer memelilerdenolduğundan daha basitdir. Çoğu ortak özellikleri kafataslarında ve dişlerinde bulunur. Vücut yapıları ise türden türe çok farklı olabilir. Keselilerin cinsel organları daima çift mevcutdur. Dişilerin iki adet Uterusu ve iki adet Vaginası vardır. Erkeklerde de Penis ve Scotum ikişer adet vardır.

Kese (Marsupium) çoğu türde mevcut olsada her keseli türünde yoktur. Bazı keselilerin sabit bir kesesi varken, bazı diğerlerinde sadece gebelik zamanında gelişir. Keseli sıçangiller gibi bazılarının ise kesesi yoktur, ve yavrularınıkarınlarında bulunan bir deri buruşukluğuna veya postun arasına saklarlar. Kesenin yapısında da farklar vardır: Zıplayarak ilerleyen Kangurugiller'de kesenin girişi öndedir. Dört ayak üzerinde yürüyen veya ağaçlara tırmanan türlerde ise kesenin girişi arkadadır.

Vucüt ölçüleri ve şekilleride çok farklıdır. En büyük yaşayan keseli Kızıl dev kanguru 1,8 m boya ve 90 kg ağırlığa ulaşır. En küçük temsilcileri Yassıkafalı keselifare5 cm uzunluğa ve 5 gram ağırlığa ulaşır. Ancak soyu tükenmiş olan çok daha büyük keseli türleride tanılmaktadır (örneğin Diprotodon).

Birçok keseli türleri eteneli türlere benzemekte ve konvergen evrimin mükemmel örneklerini sunmaktadır. Örneğin soyu tükenmiş Tazmanya kurdu bildiğimiz eteneli kurdaçok benzemektedir. Keseli köstebek, bildiğimiz eteneli köstebeğe benzer bir vücut yapısı ve yaşam şekli geliştirerek aynı habitatı ele geçirmiştir. Keseli sıçangiller ve Fare keseli sıçanıgiller'de yine eteneli kemirgenlere benzer vücut yapısı ile sıçan ve fare gibi habitatlara yerleşmiştir. Bir keseli familyası olan Uçar kuskusgiller'in geliştirdiğiuçma membranı ve süzülme yöntemleri, eteneli bir familya olan Uçar makigiller veya Uçar sincapcıklar'da olanın aynısıdır, ama bu familyalar bunları birbirlerinden bağımsız şekilde geliştirmiştir. Kangurugillerin beslenmesi ve sindirim sistemi eteneli Çift toynaklılara benzemektedir. Birden fazla mideye sahiptirler ve hatta bazen geviş getirirler.

Yayılım ve Yaşam Alanı
Keseliler Avustralya civarında ve Amerika'da yaşar. Amerika'da yaşayanların çoğu Güney Amerika'da yaşar. Bir kaç tür Orta Amerika'da ve sadece Opossum türü Kuzey Amerika'da yaşar.
Avustralya civarındaki keselilerinçoğu Avustralya ve Yeni gine'de yaşar. Endonezya'nın doğusunda ve Salomon adalarında'da keseli türleri vardır. Pazifik okyanusu'nun diğer adalarında ve Yeni zellanda'da keseli türler yoktur.

Keseliler farklı yaşam alanlarına uyum sağlamıştır: Ormanlı, kurak ve çalılık, dağlı ve hatta çöl bölgelerinde rastlanabilirler. Etenelilerden farklı olarak neredeyse hiç sucul yaşamaya uyum sağlamış keseli yoktur. Sadece Sucul keseli vekısmen Kalınkuyruklu keselisıçan sucul bir yaşam şekli sürdürmektedir. Birçok keseli türleri ağaçlarda yaşamaya uyum sağlamış ve tırmanmaya yönelik vücut yapıları ve kabiliyet geliştirmiştir.

Yaşam Şekli
Keselilerin yaşam şekilleride aynı yaşam alanları kadar birbirlerinden farklıdır. Bazıları gece diğerleri gündüz aktifdir. Etenelilerde olduğu gibi iyi gelişmiş sosyal yapılar keselilerdeyoktur. Bazı türler yalnız, diğerleri belli bir sosyal düzeni olmayan kısa ömürlü sürüler içinde yaşar.

Keselilerin beslenmeside familyadan familyaya çok farklıdır. Kangurugiller, Vombatlar veKoala otçuldur. Çoğu keseliler herşey yiyicidir (omnivor) ve sırf etçil beslenen keseliler Yırtıcı keseliler ve Fare keseli sıçanıgiller familyalarında bulunur.



Annesinin kesesi içinde yeni doğmuş bir kanguru yavrusu

Üreme
Keselilerin cinsel organlarındaki yukarıda sayılan farklarının dışında üreme biçimlerinde de eteneliler arasında birçok fark bulunmaktadır. Keselilerin çoğundagerçek bir plasenta (etene) yoktur. Sadece Koala'da ve birkaç diğer türde gerçek bir plasenta vardır. Keselilerde gebelik 11 - 43 gün kadar kısadır.

Yavrular az gelişmiş, henüz embriyo seviyesinde dünyaya gelir. Bazılarında 1 gram (bir türde hatta 1 mg) ağırlığında olan yavrunun henüz organları bileyeterince gelişmiş değildir. Sadece kolları ve bacakları, kendi kendine annenin kesesine tırmanıp memeyi bulmaya yetecek kadar gelişmiş olur.

Yukarıda da sözü edildiği gibi her keselinin içinde memelerin bulunduğu gerçek bir kesesi yoktur. Bazı türlerde yavrular sadece memeye asılı şekilde postunarasında veya deri kırışıklıkları arasında saklı durur. Keseli yavruları yaşamlarının ilk haftalarında veya aylarında annenin memesini ağzından bırakmaz ve anne ile bir bütün olur. Keselilerde emzirme süresi etenelilerde olduğundan daha uzundur.



Tazmanya canavarı, Yırtıcı keseliler takımının en büyük temsilcisidir

Sınıflandırma
Eski sınıflandırmalarda keseliler Marsupialia adında tek bir takım olarak kabul edilmiştir. Ancakmodern bilimde keselilerin sınıflandırmasını daha ayrıntılı ele alınıp, 2 üst takıma bölünen 7 takım kabul edilmektedir:





20'nci yüzyılın başında soyu tükenen Domuzayaklı keseli

İnsanlar ve Keseliler
Dünyanın diğer kıtalarında da diğer memelilerde olduğu gibi, Avustralya'da da keseliler et ve postları yüzünden Avustralya yerlileri Aborijinler tarafından avlanmıştır. Aborijinlerin hangi türleri aşırı avlamak dolayı tükettikleri kesin söylenememektedir. Eski çağlarda ortadan kaybolan keseli türleridoğal facialardan dolayıda tükenmiş olabilir.

Ancak 19'ncu yüzyılda Avrupalıların Avustralya'ya gelmesi ile birçok keseli türü yaşam alanlarının tarlaya veya otluğa cevrilmesi, aşırı avcılık ve Avrupadan getirilen yabancı hayvan türleri yüzünden tükenmeye başlamıştır. ÖzellikleAvrupadan getirilen kızıl tilki ve ev kedisi Avustralya'da heryere yayılmış ve birçok keseli türlerini ortadan kaldırmıştır ve hala günümüze kadar birçok türleri tehdit etmektedir.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.09.19, 09:25   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Pelince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 32.955
Konular: 32111
Puan Grafiği
Rep Puanı:7600
Rep Gücü:125
RD:Pelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 503
542 Mesajına 660 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Keseliler - Keseli Memeliler (Metatheria - Marsupialia) - Keseli Memeliler Genel Bilg

Keseliler - Keseli Memeliler (Metatheria - Marsupialia) - Keseli Memeliler Genel Bilgi

Teşekkürler
--------------Tualimforum İmzam--------------
Anaokulu - İlköğretim


Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri



Pelince
Pelince isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, genel, keseli, keseli memeliler (metatheria - marsupialia), keseli memeliler genel bilgi, keseliler, marsupialia, memeliler, metatheria


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Memeliler (Mammalia)-Memeliler Hakkında Genel Bilgiler Fenci Memeliler 1 12.05.17 22:16
Yarasalar - Yarasalar Hakkında Genel Bilgi - Uçan Memeliler (Yarasa) Fenci Memeliler 0 28.05.10 21:13
Keseli Köstebek (Notoryctes)-Keseli Köstebek Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Memeliler 0 09.05.10 21:49
Keseli Sıçan - Opossum (Didelphidae)-Keseli Sıçan Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Memeliler 0 09.05.10 20:31
Domuzayaklı Keseli (Chaeropus ecaudatus)-Domuzayaklı Keseli Hakkında Genel Bilgi Fenci Memeliler 0 02.04.10 00:26


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2