Tırnak Batması Nasıl Önlenir TIRNAK BATMASINI ÖNLEYİN
İnsanın başına geldiğinde gayet derecede acı veren ve kişinin sosyal hayatını alt üst eden bir rahatsızlıktır tırnak batması. Sert tırnağın keskin ucunun, yumuşak dokuyu tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanmaya tırnak batması denmektedir. En fazla ayak parmaklarında görülen tırnak batması, iltihaplandığı zaman kişiyi yürüyemez hale bile getirebilir. Tedavi edilmediğinde iltihap ilerleyerek kemiğe kadar ulaşabilir, nihayetinde kalıcı sakatlıklara neden olabilir.
Tırnak batmasında, tırnakların törpülenmesi geçici çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Tırnağın çekilmesi de tırnağın törpülenmesi kadar geçici ve zarar vericidir. Çünkü, çekilen tırnağın yerine yenisi gelecek, çekim sırasında acı verecek ve tırnağı çekilmiş parmak ile rahat ayakkabı giyilemeyecektir. Bu da en küçük çarpmalarda bile büyük acılar verecektir.
NEDENLERİ NELERDİR?
Hatalı ayakkabı kullanımı
Yanlış tırnak kesimi
Kilo nedeni ile tırnağın derinde kalması
Genetik faktörler
Ayağın darp alması
TEDAVİSİ NEDİR?
Tırnak batması tedavisinde, batma olmadan önce önlem almak çok önemlidir. Ayak tırnakları, Peygamberimizin yaptığı şekilde yani düz bir şekilde kesilirse problem ortadan kalkacaktır. Buna ilaveten, çok kısa kesmemek ve güzelce törpülemek de yerinde olacaktır.
Tırnak batması olduktan sonra ise yapılacak tedavi bellidir. Doku tahribinde antibiyotik kullanımı sağlanacaktır. İltihap yoksa ılık tuzlu suda ayaklar yıkanır, ayaklar kurulandıktan sonra parmağa antiseptik sürülür ve parmak bir bandaj yardımı ile sarılır.
Yanı sıra lokal anestezi altında alanında uzman bir doktor tarafından yapılan, küçük ve kısa bir cerrahi operasyonla tedavi mümkündür. Bu müdahalede tırnağın batan kısmı, yatağı ile beraber ince bir şerit halinde çıkarılmaktadır. Yani kenarda tırnak uzamamaktadır. Tırnağın batan kenarındaki yatak, daraltıldığı için bir daha kesinlikle batma olmamaktadır. Sonuçta hem tırnak yerinde durmakta, hem de tırnağınız bir daha batmamaktadır. Ameliyat sonrası hemen taburcu edilmekte ve genelde bir hafta terlik giyilmesi yerinde olmaktadır.