Çizgi Roman Ansiklopedisi
Türk çizgi roman okurlari da artik bir kaynak kitaba kavustu. Hakan Alpin tarafindan yazilan Çizgiroman Ansiklopedisi Inkilap Yayinevi tarafindan basilarak kitabevi raflarindaki yerini aldi. 744 sayfalik bu eserde yazarlar, çizerler, kahramanlar, dergiler ve çizgi romana ekol olmus ülkeler hakkinda bilgiler yer aliyor.
Hakan Alpin 1986'da baslayan profesyonel çizgi roman ressamlioi kariyerinin yani sira, dokuzuncu sanatin kültürel ve sanatsal açilimlari konusunda da 1992'den beri arastirmalar yapiyor. Bu arastirmalar doorultusunda hazirladioi makaleleri 1994'te yayimlamaya basladioi "Darkwood Sakinleri Çizgi roman Kültürü Dergisi" basta olmak üzere onlarca dergi ve gazetede yayimlandi.
Ülkemizde dokuzuncu sanatla ilgili makale ve inceleme yazilari en çok yayinlanmis isim olan Alpin'in bu kitabi, çizerin son 14 yildaki birikimleriyle bizzat kendisi tarafindan 2002-2003 yili arasinda yayima hazirlanmistir.
Dünyadaki benzerlerine oranla çok daha fazla sayfa ve madde sayisina sahip eserde (261 tanesi Türkiye çikisli) tam 799 madde baslioi yer almaktadir. Çizgi roman sanatina Türkiye perspektifinden bakan "Çizgi roman Ansiklopedisi"ndeki yazar/çizer, yayin/kahraman genelli maddeler ülkemizdeki taninirlik kriterleri baz alinarak seçilmistir. Ancak dünya çizgi roman sanatina kilometre tasi olarak damgasini vurmus bazi önemli kisi ve çizgi kahramanlar da kendi maddeleri altinda ansiklopediye dahil edilmistir. Toplam 20 ülkeden (ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Ingiltere, Ispanya, Isveç, Isviçre, Italya, Japonya, Kanada, Meksika, Polonya, Türkiye, Yugoslavya) yazar/çizer, yayin veya kahramanin yer aldioi çalismada 117'si Türk 380 kisi, 120'si Türk 285 yayin/kahraman maddesi yer almaktadir. Ayrica yine dünya çizgi roman kültürüne ekolleriyle katki saolayan ülkelerin kisa çizgi roman geçmisleri de kendi maddeleri altinda kitaba dahil edilmistir.
Kullandioi görsel kodlamalarla da dikkat çekici ve benzersiz bir çalisma olan "Çizgi roman Ansiklopedisi", Türk çizgi romancilioina emek vermis tüm çizerlere, yayincilara ve illa ki okurlarina adanmistir.
.cbr ve .cbz uzantılı dosyaları okumak için, CDisplay Comic Reader adlı programa ihtiyacınız var.
Programı çalıştırdıktan sonra , sağ tuş tıklayıp Load Files'tan .cbr uzantılı dosyayı seçiniz.
Page Down ve Page Up tuşları ile sayfalar arasında geçiş yapabilir ,
ok tuşları veya mouse'un orta tuşuyla sayfada gezebilirsiniz.
Mouse'un orta tuşunu bir sonraki sayfaya geçmek içinde kullanabilirsiniz.
Download : http://rapidshare.com/files/12133440...iklopedisi.cbr CDisplay Comic Reader: http://cdisplay.techknight.com/setup.zip