tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Organik Kimya Nedir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1133

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.09.08, 17:45   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:54
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Organik Kimya Nedir?

Organik Kimya Nedir?

Aynı zamanda "örgensel kimya" diye de bilinen "organik kimya", canlı tabiat olaylarını ve bu olaylarla doğan bileşikleri inceleyen kimya bölümüdür. "Karbon kimyası" diye de tanımlanır. Bu tanımlamaya göre, organik olmayan kimya geri kalan elemanların hepsini konu edinmiştir. Oysa organik kimya sadece bir tek elemanla yani karbon'la meşguldür. Karbon bileşiklerinin yaklaşık olarak bilinen sayısı 500.000 i aştığına göre,organik kimyanın çok geniş kapsamlı bir kimya dalı niteliği taşıdığı kendiliğinden anlaşılacaktır.

1828 yılı gelip çatıncaya kadar, organik ve organik olmayan kimya arasında çok kesin,aşılmaz bir sınırın varlığı düşünülüyordu. 1828 yılında genç bir Alman kimyacı olan Friedrich Wöhler, amonyum siyanat eriyiğini ısıttığı vakit "üre" bileşiğini elde etti. Üre bileşiği, insan ve hayvan idrarında bulunan bir bileşikti. Wöhler'in bunu amonyum siyanat eriyiğinden elde etmesi, canlı organizmalardan elde edilen ürünlerin, kimyasal yollarla elde edilen maddelerden kesin ve aşılmaz bir sınırla ayrılmamış olduğunu belirtiyordu. Böylece organik kimyanın doğması ve gelişmesi doğrultusunda büyük bir adım atılmış oldu. 1828 den bu yana geçen zaman içinde, 500.000 i aşkın organik bileşiğin yapısı hakkında açık seçik bilgi edinildi. Bunların bileşimi mümkün oldu.

Organik ve anorganik (organik olmayan) bileşikler yapı bakımından temel farklılıklar taşırlar. Karbonun diğer elemanlardan ayırıcı özelliği, molekül zinciri ve halkalarının oluşumunda atomlarının birleşme düzenidir. Karbon molekülleri son derece kararlıdır. Organik bileşiklerin yapısında karbondan sonra en çok bulunan eleman hidrojendir. Buna karşılık, organik olmayan bileşiklerde aynı türden atomların birbirlerine bağlanması pek kararlı değildir. Bu bakımdan dayanıklılık yoktur. Sadece karbon ve hidrojenden meydana gelen en basit organik bileşikler "hidrokarbon" diye isimlendirilir. Organik bileşiklerde moleküllerin yapısında hidrojenden sonra gelen yaygın ölçüdeki atom oksijen'dir. Bunu azot,kükürt, fosfor, klorur ve bromür izler.

Organik kimya, anorganik (ya da inorganik), yani organik olmayan kimyaya kıyasla daha sistemlidir. Hidrokarbonlar , alkoller,aldehitler,ketonlar,eterler,asitler, vs. gibi maddeler özelliklerine göre sınıflandırılmışlardır. Her sınıfın değişik özelliği, molekül yapısının içinde bulunan özel bir atom gurubundan ileri gelir. Bu atom gurubuyla şekillenir. Molekül yapısının geri kalanını oluşturan karbon ve hidrojen zinciri, maddenin fiziksel özelliklerini belirler. Organik bileşikler genel olarak tepki göstermezler. Sıcaklık bunların üzerinde kimyasal bir değişim yapacağına buharlaştırır. Elektriği çok zayıf ölçüde iletirler.

Organik kimyada karbon elektron veren ve alan atomların tam ortasındadır. Bunun için, elektron alıp verilmesini aynı kolaylıkla yapar.

Her organik bileşiğin iki formülü vardır. Bileşik molekül yapısındaki çeşitli elemanların sayısını veren formül "kaba formül" dür. Elemanların birbirlerine bağlanışını da "yapı formülü" belirtir.

--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kimya, nedir, organik, organik kimya, organik kimya nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kimya Ödev Kapakları - Kimya Dersi Performans Ödevi Kapakları Başak Kimya 2 06.10.20 15:45
Rüyada Kimya Görmek - Rüyada Kimya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kimya Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 29.10.12 00:20
Organik Kuru Meyve Hoşafı - Organik Kuru Meyve Hoşafı Tarifi Berfin Hoşaflar Kompostolar 0 30.07.12 01:55
Hiperkonjugasyon Ve Teorik Organik Kimya Hakkinda SERDEM Kimya 0 21.11.09 04:25
Organik Kimya SERDEM Kimya 0 03.08.08 08:24


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:25 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2