Dünyadaki yanardağlar genel olarak iki kuşak bölge üzerinde bulunmaktadırlar,Himalaya-Alp kuşağına yakın olan bölge,Akdeniz dolaylarından, Malaya yarımadasına kadar uzanır. Pasifik gurubu ise, bazı Japon ve Pasifik adalarından.Güney Amerika'nın batı kıyısına kadar uzanmaktadır.Halen aktif bulunan 500 kadar yanardağ,Pasifik kuşağındadır.
Volkanların bir başlangıcı bir de bitim noktaları mevcuttur. Yeni, genç volkanlar modern zamanlarda belirmişlerdir. Bir volkan,aktif hayatı sırasında dahi birkaç yıl sakin kalabilir.
Tokyo manzaralarına güzel bir fon teşkil eden Fujiyama’nın,bir zamanlar ateş püsküren bir yanardağ olduğuna inanmak zordur. Birleşik Amerika’da bulunan tek aktif volkan 3000 metreyi biraz aşan (Lassen) zirvesidir. Bu volkan en son olarak 1916 yılında indifa etmişti. Akdeniz bölgesindeki yanardağların en önemlisi, Vezüvdür. Ayrıca, Sicilya'nın 3000 metreyi pek az aşan Etna isimli volkanın da,bu bölgedeki esaslı yanardağlar arasında saymamız gerekir.
Aynı bölgenin bir diğer önemli volkanı da, Stromboli'dır. Bu dağa, (Akdeniz'in sönmeyen feneri) adı verilmektedir.
Orta Amerika'da ve Meksika'da da bir hayli önemli volkan mevcuttur. 4150 metre yüksekliğindeki Ouezaltenago, dünyanın en tehlikeli volkanlarından birisi sayılmaktadır.6500metre civarında bir yüksekliğe sahip bulunan Cotopaxi volkanı da, dünya üzerindeki belli başlı aktif yanardağlardan biridir. Meksika'nın meşhur volkanı Popocatepetl, 5500 metre yüksekliği aşar. Krateri 2 mil genişliğindedir...
Aslında en büyük ve aktif volkanlar Pasifik adalarında bulunmaktadır. Havai'deki Mauna Loa, 1950 yılındaki indifasında,deniz üzerinde 24 mil boyunca lav yayacak bir güçle faaliyete geçmişti.
Gene aynı yerdeki Mauna Kea'nın daha yüksek olmasına rağmen, Mauna Loa,dünyanın en büyük volkanı olarak kabul edilmektedir. Deniz seviyesinden 4300metre yükseklikte,denizden 10. 000 metre derinliğe kadar inmektedir.