Sibernetik; insanın sinir sistemi ile elektronik hesap makinelerinin karşılıklı incelenmesini konu edinen, hayvanlarda ve makinelerde karşılıklı denetim ve iletişim bilimidir. Sibernetik sözcüğü, Yunancada “yönetme sanatı; gemi dümeni kullanma” anlamına gelen Kybernetika’dan türetilmiştir. Sibernetiğin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışı, İkinci Dünya savaşı’nın son yıllarına doğru pilotların uçaksavar mermilerinden nasıl korunacağına ilişkin yapılan bir dizi çalışma sonucu gerçekleşti. Bu bilim adamlarının yaptıkları çalışmaları sonucu “gerile bildirim” (feed-back) kavramı ortaya çıktı. Gelişmiş canlılar (özellikle insanlar) ve insan eliyle geliştirilmiş makineler, belirli bir davranışta bulunurlarken amaç davranışlarını denetim altında tutmaktadır. Eğer, bu geri merkezde bir hasar oluşursa, kişi haberleşme ve denetimi geniş ölçüde elinden kaçırır. Böylece, insanın sinir sistemi ve beyninin özellikleriyle, makinelerin gücünü birleştirmeye yönelik çalışmalar yapıldı, bilgisayarların üretiminde oldukça yol alındı.
Sibernetik, yalnızca teknik bir bilim değildir. Doğa, toplum ve düşünce bilimleri arasında yeni bir disiplindir. İnsanın gelişim sürecine uygun olarak ortaya çıkmış karmaşık bir bilimdir. Hayvanların (özellikle insanları) fizyolojik yapılarından, çevreyle etkileşimlerine, elektronik hesap makinelerinden, geleceğin insan düşüncesiyle makine gücünü birleştirmeyi amaçlayan bir dizi olguları inceler. Doğayı ve toplumu, giderek evreni tanımaya yönelik insanın araştırıcı ve yaratıcı eyleminin bir aşamasıdır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla, artık enerji türlerinin birbirlerinin yerine geçmesi değil, iletişim ve bilgi türlerinin biçim değiştirmesi önem kazandı. Sibernetiğin beş ana yaklaşımı (görüş) vardır: Sistem, haber, düzen, oyunlar kuramı ve algoritma. Sistem, bileşimine katılan ana elemanların, herhangi bir biçimde karşılıklı etkileşiminin birliğini gösterir. Sibernatiksel sistem, içinde bulunduğu koşullara uygun olarak, belirli bir işlevi yerine getirmek, bir hedefe ulaşmak için uygun davranışlarda bulunan ve davranışlarını sürekli denetleyip düzenleyen sistemdir. Sibernetiğin konusu olan sistemler dinamiktir, kendi kendini ayarlarlar, düzenlerler ve organize ederler. Haber, sistemler arasındaki bağdır. Belirgin özelliği bilgi taşımasıdır. Her haberleşmede bilgi veren ve alan sistemler vardır. Sibernetiksel bir sistemin iç düzenliliği önemlidir. Düzenlilik sürekli ve kesintisiz sağlanamaz ama korunur. Tüm sistemler dış çevreye açık olduklarından bozucu etkenlere de açıktırlar. Sistemler, bozucuların etkisinden tümüyle arındırılamaz. Ancak, bozuk yolda araba sürer gibi sürekli bir çizgi izlenir. Bu da geri bir merkezle (bellek) sürekli iletişimle gerçekleştirilir.
Oyunlar kuramının önemi, öğrenme ve bilmeye dayanmasından gelir. Her yeri duruma göre davranışları değiştirerek karşılayan sorunlar çözülmeye çalışılır: Algoritma, bir komut listesidir. Verilen bir problemi çözmek için işlemler dizisini belirtir. Elektronik hesap makineleri böylece programlanır. Sibernetik, bugün tüm bilim dalları arasında bir köprü görevi yapar. Her bilim dalında sibernetiğin yöntemlerinden ve bulgularından yararlanılır. Bugün sibernetik, psikoloji, hukuk, tıp, mimarlık, sanat dalları, spor, uzay teknolojisi vb pek çok alanda yaygın olarak kullanılır. Ancak, daha önemlisi sibernetiğin gelecekte insanın sinir sistemi ve beyniyle makinelerin gücü arasında bir sentezi amaçlayan yaklaşımı ile ilgili yapılan çalışmalardır.
--------------Tualimforum İmzam-------------- Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR